Lemezismertetők

MISANTHROPIC WAR – Utter Human Annihilation

Misanthropic War Cover240203

Akadnak olyan gyatra napok, amikor egyszerűen nem vágysz nagy játékra, és szíved szerint magad pusztítanád el a világot minden teremtményével együtt. A zene, amit ilyenkor szükséged van szintén nem az élmény és a műélvezet letéteményese, hanem szimplán a kíméletlen düh, esetleg gyűlöleted levezetését szolgálja. Ezekre az órákra egy durva death metal albumot hozott össze a német Misanthropic War, akik 2021-es Bestial Genocide című demójuk után végre elkészültek első egészjátékosukkal.

A borítót szemlélve, ha beszerzed, egy standard underground kiadványt tarthatsz kezedben. Ami a dalszövegeket illeti, a jól bevált embergyűlölet mellett az emberiség elleni háború és a halál témái uralják a számokat. Zenei oldalról nézve a helyzet –, ahogy az ebben a műfajban mindennapos – szokás szerint bonyolultabb. A cirka 35 perces bemutatkozó lemezén a csapat nem pazarolja értékes idejét holmi szólófüzérek vagy hosszabb-rövidebb tarkabarka riffmenetek fabrikálására. E helyett mondom mi történik: terjed egy video a közösségi médiában, ahol egy bluetooth hangszórót a kövön lévő hangyabolyba helyeznek, és a durva muzsika, illetve a vibrálás hatására a hangyák vég nélkül körbe-körbe forognak az eszköz körül. Szóval ugyanez a ringlispíl vagy folyami örvény hatás érzékelhető az Utter Human Annihilation mind a tizenhárom szerzeményén. Ennek megfelelően poros játékstílusuk sokkal inkább épül az ismétlésre és a hullámzásra.

Támadásaik közül különösen eltalált a Kill Them All, a Siege and Incinerate, az Ultimate Hatred, a Civilization Collapse és a Spread the Plague. Emez emlékezetesebb, grindcore ihletésű szerzeményeket mintha a többi tételhez képest is masszívabban torzított gitárok támasztanák alá, folyamatos fűrészeléssel. Alattuk a csonttörő dobok és nyersen csattogó cinek szüntelen kalapálása átveszi az irányítást a szívverés felett. Elméd fölött ugyanekkor a démoni morgások, valamint egy szinte láthatatlan basszus veszi át az irányítást, amely éppen eléggé jelen van ahhoz, hogy mindezt megállíthatatlan egésszé egyesítse. Az így született golyószóró hangzásban igazán azok a szakaszok különlegesek, ahol a tornádó felélénkülése vagy erősödése előtt, a hangszerek és a pokoli halálhörgések találkoznak és teljes sebességgel csapnak össze, mielőtt a földre szorítanának mindent átható vezetésekkel, amik a minimál ritmus fellángolása után is folytatódnak.

Az Utter Human Annihilation-on valódi, hajthatatlan sötétség található, melyet a Misanthropic War oly’ játszi könnyedséggel ereszt szabadjára, mintha ez a gonoszság csupán gyufásdobozba zárt pillangó volna. Ez az irányíthatatlan harag persze átjárta már demójukat is, ám lenyűgöző képességeik révén itt most olyan sötét és démoni mélységeket járnak be, amely ebben a szentségtelen zenei közegben is ritkaságnak mondható. Mindezek tudatában, nekem kimondhatatlanul hiányoztak a horgok és egy-két szólófélét is elbírna még az anyag.

Ámde, ha nem akarsz többet a céltalan, idegi agressziónál, esetleg, ha tudni akarod milyen, amikor egy gyilkos kompozíció tüdőn lő az első másodpercekben, majd keserves agóniában hagy megfulladni (mert bizony itt egy lélegzetvételnyi szünet sincs), akkor ez a neked való szerzemény. Mindazonáltal az Utter Human Annihilation egy jól felépített debütálás, amely a lehető legtávolabb esik az üdvözüléstől, és bár egy idő után nagyon monotonnak tűnhet úgy a megközelítésben, mint a támadásban, ám hidd el, pont ebben a nyugtalanító, támadó hatásában rejlik igazi esszenciája.

Kiadó: Godz ov War Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death Metal
Web: facebook.com/misanthropicwar

Tracklist:

 1. Conquer and Eliminate
 2. Total Nuclear Holocaust
 3. Kill Them All
 4. Pulverization
 5. Siege and Incinerate
 6. Hail of Bombs
 7. Ultimate Hatred
 8. Pro War
 9. Civilization Collapse
 10. Cyanide
 11. Spread the Plague
 12. Utter Human Annihilation
 13. Final Purge

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek