Lemezismertetők

MISERY INDEX – Complete Control

Az underground körökben jól ismert, a nagyközönség számára azonban legtöbbször láthatatlan és méltatlanul alulértékelt death/grindcore csapat, a Baltimore-i Misery Index már több mint húsz éve lát el bennünket kiváló, minőségi albumokkal. Három év telt el azóta, hogy a rendkívül jól sikerült Rituals of Power-t kézbe vehettük, ám a négyesfogat csak 2022 májusában jelentkezett a Century Media gondozásában kiadott hetedik, Complete Control című albumával. A több, mint egy évtizede állandónak tekinthető felállásból az alapító tagok közül már csak a basszusgitáros/vokalista Jason Netherton (Damnation, Dying Fetus) játszik a csapatban; zenésztársai Darin Morris (gitár; Autumn Dawn, Criminal Element) és Mark Kloeppel (gitár; Criminal Element), valamint Adam Jarvis (dob; Pig Destroyer, Lock-Up) 2004 és 2010 között csatlakoztak Netherton-hoz.

Nehéz ezen az albumon fogást találni. A Complete Control minden tekintetben hozza az elvárt death/grindcore elemeket és minőséget: az alig több, mint 33 perces csupasz, inas és sötét anyagban a gyilkos zúzáshoz szükséges összes műfaji kellék megjelenik. Ráadásul amellett, hogy a Misery Index-nek ezúttal is pusztító – az Aborted vagy a Dying Fetus kérlelhetetlen lendületével rokonítható – opuszt sikerült kreálnia, nem maradt hűtlen a hardcore-ban és punk-ban gyökerező szövegvilágához sem, nagy hangsúlyt fektetve ezúttal is a veretes metaforák révén megjelenített társadalomkritikára. A Will Putney keze munkáját dicsérő keverés arányos, súlyos és tiszta, a MorrisKloeppel gitárduó (időnként technikás death metal irányba kitekintgető) játéka mesteri, Adam Jarvis dobtémái fogósak, Jason Netherton pedig szépen hozza a tőle már megszokott, mélyen dübörgő üvöltéseket. Ha el is fogadjuk, hogy egyesek szerint a csapat előző albumai (főleg a Rituals of Power, de ugyanitt szokás megemlíteni a korábbi mesterműveket, a 2006-os Discordia-t és a 2008-as Traitors-t is) talán kissé erőteljesebb grindcore hatásokat mutattak ennél a mostani anyagnál, a Complete Control nem illethető semmiféle igazán lényegi kritikával. A négyesfogat szépen hozza az előző években jól bevált recepteket, és olyan átgondolt mesterművel lepi meg a hallgatót, amely méltán hívja fel magára a műfaj valamennyi kedvelőjének a figyelmét.

Az albumot akár egy rendkívül változatos zenei kompilációnak – egyfajta körutazásnak a death/grind világában – is tekinthetjük. Az anyagot felvezető Administer the Dagger a tiszta nyitást követően a másfeledik perc magasságában váratlanul felrobban, ami után egymást követik az aggresszív, gyors tételek (személyes kedvencem a The Eaters And The Eaten, valamint a záró Now Defied!; – bár talán ide sorolható még az Infiltrators is), valamint a szaggatottabb, lassabb témákat is magukba foglaló zúzások (Necessary Suffering). Sajátosan gonosz dallamokkal megspékelt death metal kitekintésben lehet részünk, ha belehallgatunk a Rites Of Cruelty-be vagy a Reciprocal Repulsion-ba, míg a Conspiracy of None szinte már-már a hardcore felségvizein tett kirándulásra invitálja a hallgatót: a második percben olyan elemi erővel lesújtó témaváltást hallunk benne, amely talán az egész album egyik legnagyszerűbb pillanatával ajándékoz meg bennünket.

Számomra némiképp érthetetlen, hogy szakmai körökben a Complete Control még nem nyerte el azt az osztatlan elismerést, mint elődje, a 2019-ben megjelent Rituals of Power. Nem vitatva természetesen a Rituals of Power óriási erényeit, én nem látok igazán lényegi különbséget a két album minősége között (hacsak a némiképp visszafogottabban érvényesülő grindcore hatásokat nem…): a rendkívül fókuszált, összeszedett és izgalmas Complete Control minden extrém zenére nyitott hallgató számára tartogat érdekességeket. A Misery Index megbízhatóan dübörgő gépezete egyszerűen nem képes csalódást okozni, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben gyakran fogom újra és újra meghallgatni ezt a kiváló extrém metal opuszt.

Kiadó: Century Media
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death Metal / Grindcore
Web: facebook.com/MiseryIndex

Tracklist:

  1. Administer the Dagger
  2. The Eaters and the Eaten
  3. Complete Control
  4. Necessary Suffering
  5. Rites of Cruelty
  6. Conspiracy of None
  7. Infiltrators
  8. Reciprocal Repulsion
  9. Now Defied!

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek