Lemezismertetők

MISERY SIGNALS – Controller

Kiadó: Ferret Music

Weboldal: www.miserysignals.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metal / Hardcore

 

(scroll down for English Version)

 

 

Végre két év után megjelent a zsír új nagylemeze a Misery Signals-nak, akik legutóbb Mirrors című anyagukkal nyomultak, s azt az anyagot is Karl Schubach énekelte fel. Két év alatt eléggé nagy népszerűségre tett szert a zenekar főleg az Államok, de EU területén is. Nekem először idén áprilisban volt szerencsém látni őket, s minden tekintetben meggyőző volt a koncertjük. Aki nem ismerné őket, annak annyit tudok mondani, hogy az előző anyag egy nagyon komoly, páratlan ütemekkel, riffekkel teli, dallamos, kemény metal/hc anyag volt olyan zenekarok hatásaiból táplálkozva, mint a Deftones, a Metallica, vagy a Cave In. Természetesen egy teljesen egyedi, saját arculata van a bandának. Persze simán lehetne párhuzamot vonni olyan zenekarok munkásságai között, mint a For The Fallen Dreams, a Misery vagy a hasonszőrű bandák, akik ezeket a modern metalos megoldásokat keverik a hardcore-os érzésekkel, hatásokkal, s pozitív szöveggel teli, dallamos, mégis kemény zenével párosítják.

A mostani lemez hangzása is iszonyat vastag, mint az előzőé, s meg kell hagyni dalokban sem maradt alul az új anyag a korábbihoz képest. Még durvább ütemek, még több figyelmet igénylő tördelések illetve szövegek jellemzik eme anyagot. Azt kell, hogy mondjam, dallamokból is több üti fel a fejét, hiszen most még több lélekszaggató melódia található meg a számokban. Talán Karl hangja most monotonabb, mint az előző lemezen, de sok esetben meg nem mondhatom ezt, mert újabb hanglejtésekkel is próbálkozik. Talán az első négy számban mondható el ez, hogy egy síkon üvölti a számokat.

A borító artworkje zseniális, nem is passzolhatna jobban az album hangulatához. Érdekes, hogy talán most még több arcba mászó téma van jelen a lemezen dallamok tekintetében, mert pl.: a Coma című tételben csak úgy hemzsegnek a lélekmarcangoló, laikusként emosnak ható témák, de meg kell hagyni, egyszerűen zseniális megoldások sorakoznak fel egymás mellett. Tény és való, hogy rengeteg banda mozog ebben a stílusban, főleg az Államokban, de egyre jobb zenékkel lehet találkozni ezen a téren is.

Érdekességként hat, hogy sok banda keresztény életérzéssel bír közülük. Ez csak megjegyzés, vagy észrevételvolt, nem több, nem kevesebb. Karl dallamos énekre adja a fejét A Certain Death keretein belül, s nem is csinálja rosszul. Kemény is, elszállós is, borongós is, groove-os is, minden olyan elemmel bíró zene ez, amit én zseniálisnak találok, mert megint olyan számokat pakoltak fel erre a lemezre a srácok, hogy csak nézek magam elé.

Tíz számot hallhatunk 41 percben, ami tökéletesen elég szerintem, pont így tökéletes. Tény és való, a Misery Signals nem lazsált, magasra tette a lécet más zenekarok számára is. Remek album született, s örülünk, hogy sok banda mozog ebben a stílusban, s nem is rosszul. Egy-két gyorsabb ütem is felüti a fejét az album elején, de azért nem azok a témák dominálnak, ez egyértelmű. Sok ismerősöm még Shail Hulud párhuzamot is próbált vonni a zenekarral kapcsolatban, végül is lehetséges, hogy az a banda is hatással volt a Misery Signalsra. Annyit tudok, ez a lemez kellőképpen ott van: Súlyos, groove- os témák még súlyosabb dallamokkal, illetve elszállós részekkel. Király lemez!!!

——————-

ENGLISH VERSION:

After 2 years Misery Signals at last released their new album. With their previous album called “Mirrors” – with the vocals of Karl Schubach – they managed to gain popularity in the USA and Europe too. I only had the luck in April to see them live and their show was seductive in every way. For those who not know them I can tell that their previous release was a really serious, hard, melodic metal/hc music filled with supreme beats and riffs derived from bands like Deftones, Metallica or Cave in. Of course they have totally unique, personal facade but it would not be a hard thing to draw a parallel between them and the other congenial bands like For the Fallen Dreams or Misery who mix this modern metal stuffs with hardcore feel, positive lyrics and melodic but still hard music.

The present cd has an enormous sound just like the preceding one and the songs aren’t dropped behind. More brutal beats and more noteworthy fractures and lyrics are representatives of this album. I have to say that there are more soul tearing melodies too. Maybe Karl’s voice sometimes a bit more monotonic than on Mirrors but other times I can’t say this since he tryes new tones but in the firs 4 songs he just simply shout.

The artwork on the cover is genius, it perfectly fits the mood of the album. It’s interesting that it seems like that there are more catchy melodies, tipical listener would say emo, but there’s no getting away from it there are awesome issues on the disc. It’s a fact there a lot of bands in this genre, mainly in the States but we can find better and better music in this scene too.

Curiously there are a lot of christian bands who play such music. This is just an observation no more and no less. In “A Certain Death” Karl do some clean singing and he’s not bad at all. It’s hard, dun, groovy music what I think it’s genius ’cause they’ve put fucken awsome songs on the disc.

We can listen to 10 songs in 41 minutes and that is perfectly enough. They raised the bar high for a lot of bands. This is a top notch album and I’m glad that there are lot of bands in the genre. Some faster beat raises it’s head at the beginning of the album but they’re not dominating. Some dudes tryed to draw a parallel between Misery Signals and Shai Hulud but I don’t know… there might be a few simiraities… I only know that this disc is a superb release: heavy, groovy elements with heavier melodies and cathartic parts. Awesome album!!!

Tracklist:

1. Nothing
2. Weight Of The World
3. Labyrinthian
4. Parallels
5. Coma
6. A Certain Death
7. Set In Motion
8. Ebb And Flow
9. Reset
10. Homecoming

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek