Lemezismertetők

MONKEY3 – Astra Symmetry

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.monkey3official.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Psychedelic / Stoner Rock

Brief Sum: Ambitiously experimental psychedelic / stoner / space / post rock. Mostly instrumental tracks that tend to combine heavy guitar riffs, atmospheric keyboards and some acoustic sounds. It’s the fifth full length album of this Swiss quartet in fifteen years.

 

Az osztrák Napalm Records szépen megerősödött az utóbbi évek során, és kiadványai a műfaj rendkívül széles spektrumát ölelik fel. A pszichedelikus / stoner irányzat az ő „palettájukon” számomra újdonságként hatott, úgyhogy már csak ezért is felkeltette az érdeklődésemet a Monkey3.

Nos, ennek az immár tizenöt éve létező, az ötödik nagylemezénél tartó svájci négyesnek (egy feldolgozás EP-jük és egy koncert DVD-jük is megjelent az idők folyamán) a muzsikájára a fenti két címke közül az előbbi illik jobban. Kétségtelenül kimutatható náluk a stoner rock hatása is, ám nem a gitár viszi a prímet, vagyis a zene valódi ízét jellemzően nem a riffek és wah-pedálos szólók adják. Annál meghatározóbbak itt a billentyűsök és a rockban nem szokványos hangszerek, hangszerelési ötletek. Az Astra Symmetry albumon mindenesetre a pszichedelikus, experimentális, space rock vagy éppen poszt-rock elemek egyaránt jelen vannak, s ennek megfelelően igen színes a túlnyomórészt instrumentális szerzemények által nyújtott összkép.

Nézzünk néhány példát erre a változatosságra. A nyitó, közel kilenc (!) perces Abyss egzotikus útra viszi a hallgatót a maga keleties dallamaival, a bevezetőben a szitár kerül előtérbe. A Moon súlyos dobtémákra és hasonlóan markáns billentyűjátékra épül. A zongorával és basszussal indító The Water Bearer a lemez egyik legjobban eltalált darabja, a felépítését tekintve is: az ide tökéletesen passzoló visszafogott, monoton szövegmondás után gyönyörű gitárszóló érkezik. A Mirrors is szép, az akusztikus gitár mellett egészen érdekes, fuvolára emlékeztető hangszínen szólalnak meg benne a billentyűsök. A leginkább hagyományosnak nevezhető rocknóta az album közepén elhelyezett Dead Planet’s Eyes, amelyben tényleges énekdallamok is hallhatók. No és vannak space rockos „elszállások” is, ilyen az Endless Ocean vagy a Seeds. Mindeközben a számok végig egybefolynak, azaz szünet nélkül következnek egymás után.

Idehaza lehet, hogy lesz, aki most találkozik először a Monkey3 nevével, az európai színtéren azonban korántsem ismeretlen a csapat. Ha valaki olyan fesztiválokon léphetett fel pályája során, mint a Roadburn, a Hellfest vagy a Desertfest, az már letett valamit az asztalra.

Ami azt illeti, magam is kíváncsi lennék egy Monkey3 koncertre (nálunk emlékezetem szerint sosem jártak még). Kellően látványos vetítéssel megtámogatva bizonyára igazán maradandó élmény lehet az előadás. Valahogy úgy, ahogy itthon a Pozvakowski csinálja.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Abyss
2. Moon
3. Endless Ocean
4. The Water Bearer
5. Crossroad
6. Mirrors
7. Dead Planet’s Eyes
8. Seeds
9. Astraea
10. Arch
11. The Guardian
12. Realms Of Lights

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek