Lemezismertetők

MONOTONE DEPRESSION – X-Life / Isolation – Demos 1998

Idén január 4-én jelent meg a Stockholmból származó egyszemélyes zenekar, a Monotone Depression: „X-Life / Isolation” anyaga digitális formátumban, mely két, még 1998-ban rögzített demót foglal magában 33 és fél perc játékidővel, mindez szerzői kiadásban.

A borító alapján először valamiféle depresszív feketefémre gondoltam, de kellemes meglepetés ért, ugyanis a muzsika, bár végig jelen van a melankolikus vonal, stílusilag inkább gótikus rock/death rock, cold wave/dark wave keretein belül mozog.

Megvallom férfiasan, hogy nem túl gyakran hallgatok ilyesfajta zenét, viszont ambient-et annál inkább, így bár nem vagyok szakavatott ebben a műfajban, mégis bátorkodom leírni személyes benyomásaimat a Chris Monotone alkotta zenéről.

A nyitó tételbe, a „Sister Of the Dark”-ba belefülelve a kellemes gitártémák, a szomorkás szintetizátorfutamok, valamint Chrisnek a korai Dave Gahan-re emlékeztető hangja már az elején meggyőztek, és egymásutánban többször is meghallgattam az „X-Life / Isolation” szerzeményeit.

A svéd zenész rendkívüli gonddal szerezte a kiadványon sorakozó nótákat és szerény véleményem szerint egyáltalán nincs demós hangzásuk, mindegyik hangszer és Chris Monotone hangja is arányosan szól.

Személyes kedvenceim közé tartozik az „Empire Of Solitude” és a lemezt záró „Isolation”, de a fentebb már említett „Sister Of The Dark”-ot és az Out Of Tune With Life”-ot melyekhez videók is készültek, szintén ide sorolnám.

Az egész album kiválóan alkalmas a borongósabb, esősebb napokra, vagy akár az éjjeli gyertyafényes relaxációhoz is minden további nélkül ajánlott. A szövegek sajnos nem álltak rendelkezésemre, de a számcímek alapján megállapítható, hogy az élet sötétebb oldaláról íródtak.

Szurkolok Chrisnek, hogy mihamarabb találjon kiadót ehhez az egyedi hangzásvilágú zenéhez, és mivel a rövid bióból kiderült, hogy az utóbbi évek során újabb dalai születtek, remélem, hamarosan azokat is megjelenteti.

Maximális pontszámra értékelem a Monotone Depression: „X-Life / Isolation” -ját, további sok sikert kívánva a svéd muzsikusnak.

Kiadó: Self-released
Kiadás éve: 2023
Stílus: Deathrock / Gothrock / Coldwave
Webfacebook.com/monotonedepression777

Tracklist:

  1. Sister Of The Dark
  2. Out Of Tune With Life
  3. On A Plane With The Devil
  4. Empire Of Solitude
  5. Of Darkness And Suicidal Thoughts
  6. In The Shadows Of You
  7. The Loss Of A Worthless Father
  8. No Solution
  9. Isolation

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek