Lemezismertetők

MOON – Lucifer’s Horns

Kiadó: Witching Hour Productions

Weboldal: myspace.com/moonunholythrone

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black metal

Brief Sum: Despite the obvious influences on it, it is quality death/black metal, fully satisfying the needs of the orthodox death/black metal fans.

 

A Moon-t 1996-ban a Christ Agony side projectjeként hozta létre Cezar énekes/gitáros. A Christ Agony-hez fűződő élményeim alaposan megkoptak, mivel csupán csak egy, a No Colours által megjelentetett gyűjteményes lemezen hallottam őket valamikor ’98 tájékán. Valószínűleg azért sem emlékszem rájuk, mert voltak náluk számomra érdekesebb, jobb bandák is azon a korongon, mint pl. a Nocturnal Breed.

Az infolap szerint a Moon kizárólag egy stúdió projectként jött létre és működésük csak egy lemezre korlátozódott volna, azonban a Christ Agony felfüggesztett tevékenysége révén önálló életet kezdett el élni a formáció. Első lemezükön, a Daemon’s Hart-on a Vader (és az egész death metal színtér) tehetséges dobosa Doc (R.I.P.) játszott, igaz ténykedése csak a dobprogram használatában merült ki. Lényeg a lényeg, a Moon két album megjelentetése után 1999-ben feloszlott. Nem tudom milyen okból vezérelve, de Cezar úgy döntött, hogy tíz éve elteltével folytatja a csapatot, maga köré gyűjtve Mscislaw basszusgitárost, Wizun dobost és Gonthy gitárost.

Visszatérésük megalapozásaként tavaly a kiadó piacra dobta mindkét korai Moon albumot, majd még ugyanabban az évben a zenekar nekilátott a harmadik album megírásának és felvételeinek. Értelemszerűen az infolap fényezi a korongot (mi mást tehetne, nem igaz?), hiszen raw (nyers), uncompromising (kompromisszummentes) black death metalként aposztrofálja, ami ugyan teljesen rendben van, csak hát semmi újdonsággal nem szolgál. Hallható, hogy a csapat hatalmas tisztelője a Morbid Angelnek, mind a dobos, mind a gitárosok tekernek becsülettel, jók a riffek, a vijjogó szólók, a váltások, de hiányzik az eredetiség, az ötletesség. Ugyanakkor a javukra írandó, hogy – másolás vagy hasonlóságok ide vagy oda -, korrektül összerakott album a Lucifern’s Horns, hiszen a címadó tétel, a The Book Of Fire, a Night Of The Serpent vagy a Summoning Demons a már fentebb leírt jelzőkkel definiált black/death metal kategóriájába tartoznak.

Dallamokat is csempésznek a szerzeményekbe oldandó a riffek és dobok keltette brutalitást, nem egy vég nélkül örvénylő, megsemmisítő erejű támadásról van szó. Ápolva hazájuk nyelvét, kultúráját, két lengyel nyelvű dal is hallható a korongon, a Zwiastowanie Ognia és a Czarny Horizont, ez utóbbi –megkopott orosz tudásomat felidézve- fekete horizontot jelent(het). Töményen, vaskosan szólalnak meg a hangszerek, emellett sem mehetünk el szó nélkül, ez is a mérleg pozitív irányába dönti a lemezt az értékeléskor.

Először, másodszor kicsit szigorú voltam a csapattal, de többszöri meghallgatás után a kalkulusom (6-ról indultunk) lépéseként nőtt. Ha nem is eredeti, nem is klasszikus, pl. az általam kritizált Satanized/Ancient Malus split-hez viszonyítva nagyságrendekkel jobb.

Tracklist:

1. Summoning Of Natan
2. Lucifer`s Horns
3. Torches Begin To Burn
4. Confined In Heaven
5. Zwiastowanie Ognia
6. The Book Of Fire
7. Night Of The Serpent
8. The Semen Of Ye Old One
9. Czarny Horyzont
10. Summoning Of Demons
11. Daemons Heart (Bonus)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Az ausztrál Moon banda szeptemberben új albummal tér vissza

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek