Lemezismertetők

MOONLAND (Featuring Lenna Kuurmaa) – Moonland

Kiadó: Frontiers Music

Weboldal: http://cannibalcorpse.net/

Kiadás éve: 2014

Stílus: Melodic Rock

Brief Sum: Traditional AOR, the one Frontiers Records would gladly subscribe to anytime. Way too confining for such a talented and versatile female singer, though.

 

A Frontiers Recordsnak elévülhetetlenek az érdemei a dallamos rockzene mai elismertségében és népszerűségében. Ugyanakkor hiba lenne tagadni, hogy nagyszámú kiadványai közé jócskán becsúsznak színpadra egyáltalán nem vagy csak ritkán álló – olykor fiatalabb előadók neve alatt futó –, mintegy futószalag-munka eredményeként létrejött stúdióprojektek is, amelyekben vastagon benne van a kiadó házi muzsikusának nevezhető Alessandro Del Vecchio billentyűs-szerző-producer. Az alábbiakban is egy hasonló próbálkozást veszünk górcső alá.

Lenna Kuurmaa neve Észtországban kétségkívül jól cseng (míg magyar fülnek ugyebár kissé pikánsan): többszörös díjnyertes énekes-dalszerző, tévés személyiség és a színészetbe is belekóstolt már. A 2000-es évek első felében a Vanilla Ninja nevű csajbandával képes volt Európa jelentős részét felkavarni, ám egy ideje szólópályán nyomul. Két önálló albuma után valahogy őt is megtalálták az olasz „dallam-dílerek”, akiknél szokás szerint felhalmozódott egy jó adag téma és éppen a megfelelő női hangot keresték ezekhez…

Így született meg a Moonland, amely lényegében nem takar mást, mint magát Lennát – ő adja az arcát és a hangját az egészhez –, na meg Del Vecchio urat plusz az általa összetoborzott (stúdió)zenészeket. Ebből már könnyű kitalálni, hogy profi, de vajmi kevés egyéniséget tükröző produkcióról van szó.

Ez persze önmagában véve nem főbenjáró bűn. Az ember akkor is tudja élvezettel hallgatni Lennát, ha világéletében imádta teszem azt Fionát vagy Pat Benatart, és akkor is, ha még sosem hallott róluk. Hasonlóan simulékony hangról, illetve dallamvilágról beszélhetünk ugyanis; ilyen adottságokkal egyszerűen K-Ö-T-E-L-E-Z-Ő effajta, a torzított gitárt nem mellőző (bár esetünkben fokozottan billentyű-centrikus), de a szélesebb rétegek számára is tökéletesen befogadható AOR-t / pop-rockot énekelni. Más kérdés, hogy az imént megnevezett két csalogány hajdani sikerszámaival, vagy akár az 1980-as évekbeli Heart világhódító slágereivel vetekedő – azokkal egy lapon említhető – nótákat itt nem találunk.

Pedig a lemezcég mindent belead és egyenesen három klippel igyekszik ráirányítani a figyelmet a Moonlandre. Szépen felvonul ezekben minden, ami jellemzi az anyagot zeneileg, csak hát egyszer sem tör ki a hallgatóból, hogy „azannya, ezt nagyon eltalálták!” Sőt, a Live And Let Go zongorás balladájáról nekem határozottan az jutott eszembe, hogy kvázi muszájból került ide, merthogy kellett egy ilyen is… Na, itt kezdődnek az igazi gondok.

A legtöbb dal egyébként egészen jól indul. Némelyik kifejezetten ígéretesen. A Crime Of Love speciel nem, ott az a buta, püttyögős szinti-effekt (Del Vecchióra jellemző az ilyesmi és később is elsüti még párszor) alaposan felidegesített, de aztán ügyesen felépített rock-himnusz fejlődne ki belőle – ha nem pont a refrénnél pukkadna ki. A Posion Angelt ezzel szemben kimondottan frappáns billentyűfutam vezeti fel, ám utána hamar ellaposodik a nótácska. Ugyanígy az album második felében is hemzsegnek az olyan számok, amelyekben a jó kezdést másodpercek leforgása alatt sikerül hazavágni. A When Love Is Gone-nak legalább a refrénje ér valamit, a szabványszerű AOR Out Of Reach és a dögös, vadóc Cold As Ice meg végre egészében is életképes a sok sablonos szerzemény közepette.

Maga a főhősnő csak részben okolható a fiaskóért. Kompetens előadó, próbálkozik is becsülettel, de a kevés fantáziát mutató zenei alapokkal ő sem tud csodát tenni. Az előbb említetteken kívül mondjuk a finomabb húrokat pengető Open Your Heart jelent még oázist az ötlettelenség végeláthatatlan sivatagában és sugallja azt, hogy érdemes lett volna átgondoltabban útjára indítani a projektet.

Lehetne ez a lemez abszolút kellemes hallgatnivaló is, de sajnos arctalan és idővel könnyen fárasztóvá válik. Bemutatkozásnak, a mennyiség és a minőség arányának szem előtt tartásával, egy EP bőven elég lett volna.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Heaven Is To Be Close To You
2. Open Your Heart
3. Crime Of Love
4. Poison Angel
5. When Love Is Gone
6. Out Of Reach
7. Live And Let Go
8. Cold As Ice
9. Over Me
10. Heart Made Of Steel
11. Look At Us Now
12. Another Day In Paradise


Pontszám: 5

Kapcsolódó cikkek

Moonland – Lenna Kuurmaa visszatérése a nemzetközi rock színtérbe!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek