Lemezismertetők

MÒR – Hear the Hour Nearing!

Mor240622

Ugyan a normandiai Mòr nem egy tegnap létrejött black metal formáció, hiszen idestova tíz éve fennáll, viszont a banda életébe csak nemrég köszöntött be a premier, amikor a Les Acteurs de l’Ombre Productions megjelentette a Hear the Hour Nearing! című albumukat. Mondják, hogy jó munkához idő kell, de vajon megérte a sok várakozás? Lássuk…

A Mòr legénysége – B. S. gitárok, B. R. gitárok, J. P. basszus, D. H. dobok, ének – kilenc baljós, angol nyelven előadott dala a gnoszticizmus, a sötétség és a halál köréből való. Dühöngéseiket Sözo Tozö és Tryfar formálta képpé, így a borító olyan mintha a születőben lévő Földet ábrázolná valamikor a prehisztorikus időkben, talán a hadaikum korában.

A zene harmonikus és viharos. A gyors hangszeres passzusok, illetve a lassú részek szellősebb barázdái tipikusan a francia bm szcénára jellemzők. A kompozíció titokzatos és magával ragadó, álomszerű és kis túlzással akár romantikusnak is mondható. Elsőre talán azt hinnéd, hogy egy hideg környezetű alkotással lesz majd dolgod, pedig nem! Valójában a riffek egyik fele úgy izzik, mintha csak láva folyt volna át rajtuk, míg a legsötétebb barázdák, amelyek inkább kihalt vulkánokból születtek, látszólag egyenesen a világegyetem fényét igyekeznek eloltani. Nem kevésbé izgalmas a tremolo vágták sokasága és még inkább a földet is megremegtető basszus, valamint a dübörgő, nagy kitöréseket produkáló dobok, az ostorcsapásra emlékeztető cintányérokkal. A hangszerek fölött ráspolyos vokál csücsül, ami néha elgyötörtebbé, zihálóbbá és végzetessé válik, miközben rendre a bánat és a melankólia fonalai is átszövik. Végül a dobok kalapálni kezdenek, a dallamos hangszerek pedig, bár még mindig csillognak, nyugtalanító zűrzavart vezetnek.

Az album, kapásból a lényegre térve, durván és kényelmetlenül indul, majd a tempó idővel a lassútól a gyorsig ingázik, miközben a textúra egyre szilárdabb, konszolidáltabb hangzást ad, míg a vége felé nem csak technikásabbak, hanem disztópikusabbak is. Annak érdekében, hogy robbanékonyságát a megfelelő hangzásvilágba pakolhassa, a banda egy izgalmas kollázst mutat be black metalból, némi raw, atmospheric, melodic és progressive éllel, ezért sohasem hangzik hagyományosnak. Ez a hangzás kénes, némely elemében kaotikus, és persze gyűlölettel teli, azonban van egy jól – a norvég és a francia szcéna által – kitaposott iránya, gránitstabil a szerkezete, továbbá apokaliptikus aurával rendelkezik, amely némely vágásaiban földöntúlinak hat. Mindemellett megvan benne a képesség, hogy berántson és teljesen elborítson. Mindezen erényeit a Hear the Hour Nearing! a maszterelési munkálatokat végző Marlon Wolterink-nek, a mixet készítő Cyrille Gachet-nek, hovatovább a felvételvezető Julien Bous-nak köszönheti. Utóbbi úriember szerintem a dobokkal valami sötét varázslatot művelt, mert felvételről ritkán hallani ennyire organikus és erőteljes ütéseket.

Kedvenc dalaim a korong elejéről a robbanékony The Vanishing of Matter, az Eden a húskampó horgaival és harmonikus palettájával, illetőleg a Mayhem-es megszólalású, elfeketedett The Apprentice, ami egy hipnotikus gitár-sirám. A folytatás még ennél is nagyszerűbb! Itt megfogott a Cave of Shadows, amiben nincsenek ütőhangszerek, a csípős atmoszférájú dallamorgia a Letter of Loss, és végül a maró éneket és hatalmas dobrohamokat bemutató Sutcivni Los.

A Mòr megtette kötelességét! Az a szűk háromnegyed óra, amíg az album számai peregnek, garantálja a halláskárosodást, mivel ez az a fajta zene, amit egyszerűen nem lehet, nem szabad halkan élvezni. Kezdő és öreg black metalos arcoknak egyaránt ajánlom, a francia bm kedvelőinek pedig kötelező darab!

Kiadó: Les Acteurs de l’Ombre Productions
Kiadás éve: 2024
Stílus: Black Metal
Webhttps://666mor666.bandcamp.com

Tracklist:

  1. The Vanishing of Matter
  2. Eden
  3. Third Path
  4. The Apprentice
  5. Cave of Shadows
  6. The Letter of Loss
  7. Sulfur
  8. Sutcivni Los
  9. Smaragdina

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek