Lemezismertetők

MORBID SACRIFICE – Ceremonial Blood Worship

Morbid Sacrifice Cover240622

Olaszország és death metal. Gyakori párosítás, de talán picit halálosabb a koktél, ha bestial black/death-ről van szó. Az elkövetkező percekben bemutatom nektek a Morbid Sacrifice Ceremonial Blood Worship című albumát.

Mi történik, ha egy az olasz négyes – ThroatVomit (ének), BloodSpiller (gitárok), WitchFucker (basszus, ének) és SkinEater (dobok) – sátánista dalszövegeit és rakoncátlan vad zenéjét odaadja Paweł Ozonnak (XXV The Sign) és M. Desecratornak, azaz Tommaso Volpenak (Funest, Macabro Genocidio)? Elárulom, megkapod az utóbbi idők egyik legszebb vallási témájú borítóját, valamint olyan gyártásvezetői tehetség veszi gondozásába az anyagot, aki biztosan kihoz belőle egy nyers és brutális, jó kis kazamata hangzást, s amelyben éles gitárhangot még a Holdról nézve sem találsz.

A Morbid Sacrifice egyébként dühöngő és démonikus black/death metalt játszik, csekély dallamformáló képességgel, brutális tremoló-szedéssel, lassú, öreg darálóra emlékeztető dobolásokkal, illetve robbanásszerű ütemekkel. Énekileg a mély morgáson van a hangsúly, ez harmonizál a hangzással, ugyanakkor nem monoton, mert minden szakasz tartalmaz valami apró, nüansznyi változatosságot, ami élvezetessé teszi.

Annak ellenére, hogy a Ceremonial Blood Worship nyolc szentségtelen alkotást rejt, a játékidő mindösszesen 24 perc. Ennyi áll rendelkezésedre, hogy átadd lelked a nyers, fenyegető és sötét energiáknak, s bejárd ezt a rejtélyes halálvölgyet.

A címadó Ceremonial Blood Worship bevezetőéként működik. A dal hasogatja az élő húst, durva morgó énekekkel felerősítve, bár ezúttal úgy tűnik, hogy olaszainknak sikerült egy kicsit felpörgetniük a játékukat a legutóbbi alkalom óta. A Venomous Messiah már sokkal aljasabb, őrlő riffelést végez svédvonalas old school stílusban. Érezni fogod, hogy milyen sok ereje van a gitároknak, akár a tremolós mintában, akár a lassabb, tágasabb vagy vontatott mintában törnek ki. A dobolás piszkosul intenzív, az ének képes váltani a műfaj szabadalmaztatott reszelője és a komorabb halálsikolyokra épülő blackes takarítás között. A Bloodsoaked Salvation a lassabb kezdést preferálja, de pillanatokon belül berobban a tempó. A középrészben a tompa blast beat roham valami frenetikus. Itt érzem először igazán az okkult black metal kéngőzös leheletét, miként ebben a titokzatos atmoszférában található meg a legigazibb fekete mágia, melynek – úgy érzem – az itáliai zenészek a mesterei. A Cremation Ritual monoton zakatolásában a disszonáns riffelés egyenes vezetéseivel és kitöltéseivel, valamint a hagyományos, pörgős riffeken túlmenően néhány egyenes hangot is alkalmaz. A rengeteg elfojtó sötétség azonban időnként felszakad, olyankor a punkos ütemek a nyakcsigolyák mellett a lábad is mozgásra késztetik.

A második részben egy Sodom feldolgozás kezdi a rohamot. A Conjuration eredetileg az 1987-es Persecution Mania legjobb csapásainak egyike volt, itt viszont inkább színesíti és elmélyíti a produkciót, de nem emeli. A hűen visszaadott muzsikát a vokálok új szintre emelik, ennek dacára amolyan parkolópályának gondolom az utolsó nekifutás előtt, ami a sötét és fenyegető Serpent of Abomination-al veszi kezdetét. Erőteljes groove, súlyos basszus és barázdált, kegyetlen gitármunka működik a pergő fölött. A döcögősebb riffek, amelyek az aktív halálvágtát váltják, szépen illeszkednek a menetelős ütemhez. Mintha az alvilágban megfújták volna a sorakozót! Tompa hangjegyek dolgában a Bleed for the Horned King-nek sem kell a szomszédba mennie, ahol a levegősebb passzusokba mintegy védőoltásként beleinjekciózzák a disszonáns, bosszúálló hangokat. A rettegést az Alucarda zajai zárják, egyben teszik teljessé az elmúlt percek hangulatát.

Az album vége felé többször elvesztem a fonalat, hogy éppen melyik számot hallgatom, ami nem azt jelenti, hogy az egyes alkotások arctalanok, csupán nagyon egy dalszerzési koncepciót szolgának ki, amiért bizonyos munkák picit egybefolynak. Ezt találom a Ceremonial Blood Worship egyetlen, bár kétségkívül nagy hibájának.

Ennek ellenére határozottan olyan lemezről van szó, amely jól van összerakva, és aminek a kidolgozásán láthatóan sokat gondolkodtak. A dobtól az énekig, és vissza a gitárokig, alapvetően ez egy nagyszerű csomag.

Kiadó: Godz ov War Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black / Death
Webfacebook.com/MorbidSacrificeOfEvil

Tracklist:

  1. Ceremonial Blood Worship
  2. Venomous Messiah
  3. Bloodsoaked Salvation
  4. Cremation Ritual
  5. Conjuration (Sodom cover)
  6. Serpent of Abomination
  7. Bleed for the Horned King
  8. Alucarda

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek