Lemezismertetők

MORMÂNT DE SNAGOV – Exquisite Aspects of Wrath

A black metal műfaján belül a finnek kissé külön utasnak számítottak, amennyiben ezek a zenészek mindig törekedtek a sötétségnek több árnyalatát megjeleníteni, továbbá nem félnek a kalandos/bravúros dallamtextúrák alkalmazásától sem. Úgy gondolom ebben a mezőnyben is különleges helyet foglal el a Mormânt de Snagov.

Zeneiségében az Exquisite Aspects of Wrath-t alapvetően a dallamos black körébe sorolnám, viszont a turki kvartett egyáltalán nem korlátozta alkotóerejét. Számaik a brutális motívumok alkalmazásán túl rengeteg érdekes ötletet alkalmaznak, és technikailag haladó megoldásokat mutatnak. Lényegében soha nem lehet kiszámítani, hogy a 44 perc folyamán mi fog érkezni a következő riff vagy szóló után! Kísérletezéseik eredményeként az albumon egy erős progresszív szál is végigfut, miként a szabadon értelmezett death részletek mellett érezni rajta némi crust punk, doom és szimfonikus érintést egyaránt. A rendkívül bonyolult alkotás ekként érzelmektől telített, egyfajta modern óda a boldogtalan emberhez.

Az élet tartalmatlanságát és ürességét, az öngyilkosságot, valamint a blaszfémia és háború témáit körbejáró kilenc szerzemény közül elsőként a Words Corrupted hallható a korongon. Az introszerű felvezetést Miska Lehtivuori megkínzott, reszelős énekhangja váltja Pekka Jokela plafonrepesztő dobütései kíséretében. A különböző gitárformák és szintetizátorok végig garanciái a különleges atmoszférának. A középtempós track végén felharsan egy légoltalmi sziréna, ami átvezet a Themis Supreme-be. Az erős groove és a professzionális dobsáv hatására a ritmus igazán militáns. Intenzitását tekintve a megszólalás itt ott black/death-re hajaz, olyannyira, hogy többször az volt az érzésem, mintha egyedül a tremolóhasználat tartaná a számot a sötét fém területén. A gitárszekció (Miska Lehtivuori, Pekka Venho, Ville Pekkala) nagyon kitett itt magáért, ámbár szólók tekintetében a Insignificant Perception szerintem eltaláltabb. Elődjével szemben – az elektronikus betétek ellenére is – ez a tétel sokkal kiszámíthatóbb, nem kiséri annyi jellegzetes robbanás, és a vége felé közeledve a hangzása is légiesebb. A lemez egyik zsákbamacskája a melodikusra belőtt The Dream Forlorn, ami mindenben elüt az eddig hallott tételektől. Kozmikus szintetizátor soundok, felváltva alkalmazott tiszta és karcos vokál, továbbá különleges billentyűk jellemzik. A Nothing but Lies egy újabb lendületes alkotás, amiben a gitároké a főszerep. A nagy meglepetések ugyan elmaradnak, ennek ellenére a szaggatott dallamvezetés veszettül élvezhető!

A Bleed-ben ismét a dallamoké a főszerep. A Miika Tenkula és a Sentenced szerzeményében a rétegzett vokál, a riffek és a szám második harmadában hallható thrashes szóló igazán emlékezetes, még ha Sami Lopakka dalszövege némileg ki is lóg a sorból. A Saturated with Hate egy másik komplex darab! Különlegessége számomra abban rejlik – mert döbbenetesen példázza –, hogy a futurisztikus szintetizátor-belemerülések és a piszkosul erős basszussáv előtt a Mormânt de Snagov mennyire ügyesen tudott teret hagyni a cselló számára, ekként igazi finomhangolású szörnyeteget alkotva. Az Eeaten from Within vad szólóval indít, s végig a kirobbanó tempó, valamint a gyorsaság uralják. Nincs benne sok emlékezetes dísz, death metalosabb akkordvezetés és akadozó riffelés dominálja, mégis érezni, hogy jól köt, s helye van az Exquisite Aspects of Wrath-on. A zárótétel, a The Vague End már közel sem ennyire dinamikus. Baljós szintetizátor és csellópárbeszéddel kezdődik, majd a doomos vonalakat megtörő koptatott gitárok az elgyötört énekkel teljes melankóliába vezetnek. A dobok szépen kísérik ezt a lassú menetet, amit végül a szintetizátor és a cselló hangja zár le.

Az Exquisite Aspects of Wrath olyan album, amely nem a fagyos égből vagy a pokol forró lávájából húzza elő a black metalt, sokkal inkább tanúságot téve a tökéletes skálaérzékről, vegyészi pontossággal keveri ki azt a megfelelő vegyületekből. Tekintve, hogy egyes dallamtextúrák annyira hektikusak, hogy néha már majdnem kontraproduktívak, a mű egésze sokak számára depresszív, diszharmonikus és nehezen befogadható lesz. Finn rokonainknak az erdélyi Pest Records gondozásában megjelent negyedik nagylemezét tehát elsősorban az újítások iránt fogékony hallgatók számára ajánlom jó szívvel.

Kiadó: Pest Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/mormantdesnagov

Tracklist:

  1. Words Corrupted
  2. Themis Supreme
  3. Insignificant Perception
  4. The Dream Forlorn
  5. Nothing but Lies
  6. Bleed
  7. Saturated with Hate
  8. Eeaten from Within
  9. The Vague End

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek