Lemezismertetők

MORS PRINCIPIUM EST- Dawn Of The 5th Era

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.morsprincipiumest.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Melodic Death Metal

Brief Sum: The fifth record of the Mors Principium Est can be put among the more demanding death metal materials. For someone who can take some rough-music-injected melodies and is comfortable with the sometimes monotonic “ticka-ticka” tempo, it is a must-have. It’s not the reinvention of the wheel, but „Dawn of the 5th Era” is an expressly strong material.

 

Már az elején ismerősen csengett ennek a finn formációnak a neve. Nem mintha a Mors Principium Est név olyan könnyen megjegyezhető lenne. Kimondani meg pláne nehéz. Ennek ellenére vagy éppen ezért megragad az ember fejébe. Aztán utánanézve rájöttem, hogy egy majd tíz évvel ezelőtti lemezükhöz név szerint a „The Unborn”-hoz már volt szerencsém. Gyorsan bele is hallgattam és akkor már eszembe jutott, hogy egy elég érdekes lemez volt amit alapból melodikus death metalnak hívtak, de azért annál jóval többet rejtett. Talán egy kicsit túl kusza is volt az összkép, de zeneileg nem lehetett belekötni az anyagba. Azóta már két lemezük is megjelent és most már itt az ötödik „Dawn of the 5th Era” címmel, ami épp jókor jött ahhoz, hogy újra felvegyem a fonalat a zenekar életével kapcsolatba.

Mivel a későbbi műveket nem  hallottam, így nem tudom mennyi idő alatt jutott el a zenekar idáig, de ez az új lemez egy jóval letisztultabb, de még mindig magas színvonalon előadott melodikus fémet rejt. Alapból adottak a kitűnő gitárdallamok melyek folyamatosan adagolják azokat a harmóniákat melyek szerves részét képezik a zenének. Vannak remek szólók is és a tempó alapból egész magas fordulatszámon pörög. A gitárosok újai folyamatosan járkálnak a húrokon és hallani, hogy hozzáértő kezekből kerülnek ki eme kiváló dalok. Ville Viljanen hangja ugyan egy idő után egysíkúvá válik, de tökéletesen passzol a zenéhez. A billentyűs hangszer is felüti a fejét itt-ott néha előtérbe is kerülve. Mivel az összkép eléggé sűrűre sikeredett, így többszöri hallgatást igényel, de például a „The Unborn”-hoz képest jóval egységesebb a kép és ezáltal hallgathatóbb is. Mindegyik tétel remek darab, de akad egy-két kiemelkedő nóta. Ilyen a „We Are the Sleep”  ami az egyik legemlékezetesebb refrénnel bír, de nem marad el sokkal tőle a kiváló dallamokat tartalmazó „I Am War”, mely a lemez abszolút csúcspontja. Aztán megemlíteném még a klippes „Monster In Me”-t amiben a billentyű viszi a remek alapdallamot.

A borító szintén egyedire sikerült, mint ahogy a hangzás is kellően gitár centrikus.  Persze a stílus újraértelmezésétől nem kell tartanunk, de a Mors Principium Est ötödik lemeze az igényesebb melodikus death metal lemezek közé sorolható. Tehát aki bírja a durva zenébe injektált dallamokat és bírja a néha soknak tűnő „tika-tika” tempót annak kötelező hallgatnivaló. Nem világ megváltás, de egy kifejezetten erős anyag  a „Dawn of the 5th Era”.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Enter the Asylum
2. God Has Fallen
3. Leader of the Titans
4. We Are the Sleep
5. Innocence Lost
6. I Am War
7. Monster in Me
8. Apricity
9. Wrath of Indra
10. The Journey
11. The Forsake

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Mors Principium Est – Monster In Me (official clip)

KMZ

Hot News: Mors Principium Est – on tour with The Agonist und Threat Signal!

KMZ

Hot News: Mors Principium Est – full „… And Death Said Live“ album streaming!

KMZ

MORS PRINCIPIUM EST – …and Death Said Live

Black

Hot News: Mors Principium Est – New album details unveiled!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek