Lemezismertetők

MUNICIPAL WASTE – The Fatal Feast (Waste In Space)

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.facethewaste.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Crossover

Brief Sum: Those who have found this genre fun will not be disappointed this time. Based on the fundamentals laid down by the forefathers. No more, no less. Nothing to be suprised since the themes have character and it would be hard to make any changes by preserving the crossover style. 

 

A richmondi négyesfogat immár az ötödik sorlemezével próbálkozik a világot – nem titkoltan – megfertőzni agymenésével. Az albumok között sem lógatják a lábukat, mivel megalakulásuk óta bőséges mennyiségben jelentetnek meg EP-ket, split-eket. Alig, hogy április 13-án boltokba került a The Fatal Feast, már júliusban érkezik egy a Toxic Holocaust-tal közösen összeállított split is. Gondolom, olyan számokat tesznek fel arra a kiadványra, ami már nem fért volna össze a jelenlegi koncepciójával…

Igencsak távol állna az igazságtól, ha azt állítanám, hogy töviről hegyire ismerem a Municipal Waste minden egyes szerzeményét. A Hazardous Mutation és a Massive Agressive lemezeken kívül csak néhány nótát ismertem eddig. Amikor először (véletlenül) beleszaladtam a banda egyik dalába, azonnal felkaptam a fejem és hegyezni kezdtem a fülem, mert nosztalgikus érzések támadtak meg.

A nyolcvanas években indult útjára (többek között) egy stílusteremtő banda, amely óriási hatással volt rám. Ez pedig nem volt más, mint a  Dirty Rotten Imbeciles (D.R.I.).  Az 1987-es, Crossover címen megjelentett lemezüktől kezdődően a stílusukat már „crossover”-ként aposztrofálták. Nem csak a mezei zenerajongókra, de több akkori, kortárs zenekarra is hatással voltak, ám az i-re a pontot a 1989-es Thrash Zone-nal tették fel. Számomra mindenképpen.

A gitáros Spike Cassidy rákbetegsége miatt erősen visszavettek az utóbbi bő tíz évben a lendületből, viszont bizakodásra ad okot, hogy Spike állítólag rendbejött. Remélem, hogy a jó néhány válogatás lemez után már egy új albummal is visszatérnek, sőt az lenne az igazi, ha élőben is le lehetne csekkolni őket idehaza vagy valamelyik szomszédos országban.

Amíg a crossover atyái takaréklángon égtek, több fiatal zenekar is úgy döntött, hogy magasra emeli, majd hordozza a stílus zászlaját. Ezen ifjú titánok közé tartozik a Municipal Waste legénysége is. Ahogy anno, úgy most is a politikáé, a poénoké és partyzásé a főszerep. Elég csak rápillantani egy M.W. borítóra, és az ember nem tudja, hogy röhögjön vagy sírjon. Vagy együtt a kettő… Fertőzés, zombik, belek és poénok. Jelen esetben mindezek együtt a világűrben.

Filozofálgatásra, elgondolkodtató történetekre, művészi megközelítésre senki se számítson, mint ahogy érdemes elfelejtkezni a tremolókar által előidézett két-háromperces gitár virgázásról is. Jó esetben éppen eléri a három percet egy-egy dal hossza, de bőven vannak két perc alattiak is. Szóval, mindent úgy, ahogy a nagykönyvben az meg van írva.

Tony Foresta ugyanazt a hadarós-csujogatós vokálozást nyomatja, mint Kurt Brecht, ám nekem Kurt hosszú távon is elviselhető, ellenben Tony-val. A vendég dalnokok szerepeltetése ötletként egészen ígéretesnek tűnt, de többet is ki lehetett volna hozni ebből a jammelésből. Míg Tim Barry (egy richmondi punk-legenda) a Standard And Practices-ben értékes perceket teremt, addig a Nuclear Assault torka, John Connely szinte észre sem vehető az Unholy Abductor-ban.

Sajnos, az első négy szám úgy elrohan az ember mellett, hogy esélyt sem hagy a befogadásukra. Igazán emlékezetes percek a Covered In Sick/The Barfer szerzeménytől érik a hallgatót. Változó hosszú, minőségű tételek követik egymást. Időnként felkapja a fejét az ember, de sokszor képtelen megmondani, hogy melyik számnál jár éppen a lejátszó. Viszont, hogy ellenpéldát is említsek, úgy gondolom, hogy az Authority Complex, illetve a Residential Disaster szerzemény önmagában felér vagy fél tucat egyéb M.W. dallal.

Akiket szórakoztatott eddig is ez a stílus, azok most sem fognak csalódni. Nem tesz hozzá, de nem is vesz el semmit az ősök által lefektetett alapokból. De hát ezen nincs mit csodálkozni, mivel az alapok eléggé karakteresek, határozottak, nehéz lenne bármiféle változtatást úgy kieszközölni, hogy megmaradjon a crossover stílus.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Waste In Space
2. Repossession
3. New Dead Masters
4. Unholy Abductor
5. Idiot Check
6. Covered In Sick-The Barfer
7. You’re Cut Off
8. Authority Complex
9. Standards And Practices
10. Crushing Chest Wound
11. The Monster With 21 Faces
12. Jesus Freaks
13. The Fatal Feast
14. 12 Step Program
15. Death Tax
16. Residential Disaster


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Municipal Waste – Announce First Tour Dates!

KMZ

Hot News: Municipal Waste – „The Fatal Feast“ Video Clip!

KMZ

Hot News: Municipal Waste – New Song Premieres On Stereokiller.com

KMZ

Hot News: Municipal Waste – Debuts New Track From “The Fatal Feast”!

KMZ

Hot News: Municipal Waste – „The Fatal Feast” Tracklist / Unreleased Song

KMZ

Hot News: Municipal Waste – „The Fatal Feast” Album Art Revealed!

KMZ

Hot News – Municipal Waste: Announces New Album Title & Guests

KMZ

Hot News – Municipal Waste: Signs With Nuclear Blast Records!

KMZ

MUNICIPAL WASTE – Massive Aggressive

Black_wizard

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek