Lemezismertetők

MUNRUTHEL – Ориянские Сказанья (Oriana Tales) (Reissue)

Kiadó: Gardarika Musikk

Weboldal: myspace.com/slavamunruthel

Kiadás éve: 2009

Stílus: Black Metal / Folk / Ambient

 

(scroll down for English Version)

 

 

A MUNRUTHEL nevű formáció (nem meglepő módon) Munruthel nevéhez fűződik, aki az ukrán NOKTURNAL MORTUM (akik egyébként a tavalyi év végén egy igen erős nagylemezzel álltak elő jó pár év hallgatás után) dobosa, és alapító tagja volt, egészen 1994-től 2003-ig. A tehetséges művész már a NOKTURNAL MORTUM alatti időkben elkezdte ezt a projectet működtetni, kreativitását kiélendő. Jelen kiadvány az eredetileg 1999-ben, kazetta formátumban az Oriana Music által kiadott második teljes album digipack újrakiadása (az Eastside-os CD kiadás után tehát ez tulajdonképpen a 2. reissue), megtoldva egy bónuszfelvétellel (ami egy kiadatlan, Hyperborea c. 2008-as single anyaga).

A több mint 70 perces anyag két fő részre oszlik (a kazetta formátumon ez nyilván jobban érvényesült/működött): az első hat dalt a The Night Side, a második hatot pedig a The Day Side alcím fogja össze. A két rész között zeneileg nem jelentős a különbség, inkább hangulatilag. A címnek megfelelően az első résznek éjjeli atmoszférája van, megelevenednek a békabrekegéstől hangos mocsarak, a ködös erdő, a pogány misztériumok. A második fejezet pedig inkább magasztos, néhol csatákat idéző hangulatot áraszt, néhol egészen szimfonikus jelleggel. Zeneileg az anyagot talán az Ambient és a Black Metal egy sajátos elegyeként írhatnánk le, bár ez utóbbiból van talán kevesebb. A jellegzetes Beat stúdiós zsizsegős gitárhangzás (halld még “NeChrist” album) néhol ütősökkel van kombinálva, de kevés a hagyományos, riffelésen alapuló szerkezet (azért ebből is van, és ehhez még károgás is társul), inkább csak színező jelleggel bírnak a Metal hangszerekkel elővezetett részek. A lemez jól meg van írva, ezt bizonyítja, hogy a hossza ellenére is kellően változatos, nem fullad unalomba. Azt viszont sajnálom, hogy a bookletben (ami egyébként nagyon szép és igényes) minden ukrán nyelven van írva, pedig azt hiszem, nem csak én lennék kíváncsi a meglehetősen hosszú dalszövegekre. Szerencsére a dalcímek legalább a CD lemezen magán megtalálhatóak angolul, kapaszkodót nyújtva legalább bizonyos fokig a hallgatóknak.

A ráadás felvétel egy hat perces nyugalmas, csilingelő hangokkal indító, meditatívabb jellegű nóta, bár ezt nem érzem olyan erősnek, mint a lemez egészét. Nem rossz, de valahogy nem érzem esszenciálisnak.

Mindenestre egy igényes és jogos újrakiadás született meg a Gardarika Musikk jóvoltából. Akinek nincs gyűjteményében az Eastside-os verzió, most beszerezheti ezt a kitűnő albumot.

——————————-

ENGLISH VERSION:

The formation MUNRUTHEL is connected to (unsurprisingly, I think) Munruthel, who was the drummer and founding member of NOKTURNAL MORTUM (who came up with a very strong full-length after a long silence at the end of last year) from 1994 to 2003. The talented musician had already started this project during his years in NOKTURNAL MORTUM, exploiting his creativity. This release in question is a digipack reissue of the second full-length, which originally came in tape format on Oriana Music in 1999 (after Eastside’s CD reedition this is actually the second reissue), adding one bonus track to the stuff (an unreleased single material from 2008 titled Hyperborea).

This, more than 70 minute-long material is divided into two main parts (this could work more on the tape edition): the first six songs are covered by the subtitle The Night Side, while the six next tracks by the subtitle The Day Side. Between the two parts, there isn’t significant musical difference, but more mood-wise. According to the subtitle, the first part has a nocturnal atmosphere, the bogs loud of frogs’ croaking come alive, as well as the misty forests and pagan mysteries. The second part evokes a more majestic, battle-like feeling with some symphonic touch. Musically, the material can be described as a unique mixture of Ambient and Black Metal, though this latter has less role. The characteristic Beat studio, crepitating guitar sound (see also NeChrist album) is blended with percussions, but there are less themes based on usual riffing (though there are some of this as well, coupled with some BMish vocals), the parts played with Metal instruments are rather of a colouring nature. The album is well-written, this is also proved by the fact that despite its length, it does not get boring. But that’s a pity that the booklet (which is anyway nice and spectacular) includes all the lyrics in Ukrainian but I think I wouldn’t be the only one interested in knowing the long lyrics a bit more. Fortunately, at least on the CD itself there are English song titles so we can have an idea of the songs.

The extra track is a 6 minute-long calm, meditative tune starting with tinkling sounds thought I don’t feel it to be that strong. It’s not bad, but I wouldn’t say it’s essential.

Anyway, this is a spectacular and justified reissue thanks to Gardarika Musikk. Those missing the Eastside version form their collection can obtain this excellent album now.

Tracklist:

THE NIGHT-SIDE
1.Mother Moon (Moonrise)
2. Lord Of The Bog Swamps
3. Nav’ Procession
4. Overlimiting Chambers Of Kromeshniks
5. Darker Than Black
6. Pre-Dawn Dance Of Dennitsa

THE DAY-SIDE
7. Brilliance Of The Thundering Swords
8. The Legend Of Sviatoslav
9. The Mysteries Of Rusalias And Wormwood
10. The Call Of Bereginias
11. Twilight Of …
12. Father-Sun (Sunset)
13. Hyperborea (single 2008) (Bonus)

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek