Lemezismertetők

MURK – Unholy Presences

Kiadó: No Colours Recods

Weboldal: myspace.com/darkmurk

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A Murk egy eddig számomra ismeretlen egyszemélyes olasz black metál projekt. Az összes hangszerért és vokálokért felelős IO AbracadabrA néven tevékenykedett, 2007-ben változtatott nevet.

Az albumon lassú és középtempós számok sorakoznak, az érezhető hatások között a Darkthrone-t, valamint a korai Immortalt és nagyon korai Satyricont lehet megemlíteni. A lassú részek egy másik olasz zenekar, a Beatrik nevét idézik fel.

Rögtön a nyitódal, az Unholy Presences nagyon erősre sikeredett; nordikus trillák, szomorú, epikus refrén, és az ehhez illő károgó énekhang. Az epikus részek miatt néha a Primordial leginkább black metál közeli témái is beugorhatnak. Hasonlóan erős a Places that I can’t Speak, ez egy igen monoton, lassú, sötét nóta.

A névadó Murk egy tíz perces instrumentális, leginkább ambientnek nevezhető tétel. Semmi bajom az ilyen tételekkel, de túlzottan hosszúnak érzem egy negyven perces albumon. Megakasztja a lemez dinamikáját, és egyáltalán nem lett annyira erős, hogy az album negyedét elfoglalja.

Az ezen kívül fennálló félórányi minőségi black metál azonban kárpótolja a hallgatót. Harmadik kedvencem például a depresszív USBM bandákat idéző utolsó szám, a Barter with Death. Egyetlen témára épül, amit nyolc percen keresztül ismétel, ám nagyon hangulatosra sikerült. Itt megjegyezném, hogy az albumon végig viszonylag kevés a szöveg, hosszú percek is eltelnek úgy, hogy csak a hangszerek szólnak, ám ez egyáltalán nem zavaró; ellenkezőleg, segít is elmerülni a zenébe. A hangszeres játék – főleg a lassú részeknél – súrolja a minimalizmust, ám ez is erénye, nem pedig hátránya a lemeznek.

A hagyományos black metál témák közepette néha érdekes, szinte fülbemászó dallamok is felcsendülnek, ezek teljesen jól illeszkednek a számszerkezetekbe és mind IO remek dalírói vénájáról tanúskodnak. A megszólalás is az aranyközépút elve szerint lett belőve: sem túlpolírozott, sem nekro nem lett, hanem nyers és egyszerű, klasszikus black metál hangzás.

Szóval nincs itt túl sok elemeznivaló: a lemez az olasz underground black metál minden erényét felvonultatja, a stílus kedvelői nem tévedhetnek vele. Azért a tíz perces fillerért levonok egy pontot, máskülönben viszont kiváló lemez.

Tracklist:

1. Unholy Presences
2. Places that I can’t Speak
3. Di Momento del Trapasso
4. Murk
5. In the Kingdom of the Dead
6. Emozioni Lugubri
7. Barter with Dead

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek