Lemezismertetők

MY SILENT WAKE – IV Et Lux Perpetua

Kiadó: Dark Balance

Weboldal: ww.mysilentwake.co.uk

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death / Doom

Brief Sum: I have no comparing base, because I don’t know the earlier work of the band, but from the listened material I think, they are an all-good doom/death group. Wishfully composed and recorded, various and mind-expanding work.

 

A hozzám hasonló, a harmadik x-en már túl, de a negyediket még el nem érő rajongók (legalábbis egy részük) gondolom hallottak a brit Seventh Angelről illetve a banda kiadványairól. Netán ismerik és kedvelik is őket. Annyit feltétlenül illik tudni róluk, hogy 1987-ben alakultak, három demót, két lemezt és egy split albumot jegyeztek, majd eltűntek, hogy 17 év után térjenek vissza harmadik lemezükkel.
Azért fontos megemlíteni a hetedik angyal nevét, mert az az Ian Arkley áll a My Silent Wake élén, aki a Seventh Angel frontembere is és akinek a nevéhez olyan bandák kötődtek, kötődnek, mint az Ashen Mortality, a Paramćcium, a Century Sleeper és a The Other Window.

Ahogy a cím is reflektál rá, ez a csapat negyedik albuma. Mivel kevésszer és felületesen hallgattam meg a Seventh Angel lemezeit, így nem hasonlítom a My Silent Wake-et hozzájuk, kizárólag a hallottakra, a tapasztaltakra szorítkozom. Sokan keresztény bandára asszociálnak az MSW-t illetően a Seventh Angel és Arkley miatt, de az MSW határozottan nem keresztény csapat. Néhány dalszövegük a hit illetve az elvesztés gondolatával foglalkozik, de mélyebb személyi síkon és egyetemesebben, mint a nyilvánvaló zsidó, keresztény illetve vallásos témák. A zenekaron belül eltérő hitű emberek vannak, köztük ateista is, és később a szövegek tükrözik ezt a sokszínűséget. Egy biztos, thrash hatások nincsenek a korongon, death/doomnak jellemezném, ha már mindenáron címkézni, skatulyázni kellene a muzsikát.

A nyitó címadó tételt akár a Six Feet Under is felvállalná, a Bleak Endless Winterben az ős Sabbath mellett Draconian Times korabeli Paradise Lostra lettem figyelmes, a Between Wake And Sleep egy stoneres (Cathedralos) téma, tehát van bennük spiritusz. Mivel az infolap azt tükrözi, hogy komoly jövés-menés zajlott le a zenekar soraiban, így csak annyit írok, hogy vaskosan, töményen szólalnak meg a gitárok, remek szólókat hallunk, nagyon vastag a basszusgitár is, a Hammond orgona illetve billentyűs hangszerek pedig megdobják a dalokat. Ian mély, de érthető hörgéssel tolmácsolja a tételeket, mely a death metalhoz való kötődést erősíti, de női ének is hallható (pl. a klasszikus, tradicionális doom hatásokkal bíró Fatherben), mintegy ellenpontozva a durva férfi hangot. Mindezen ismérveket súlyos, erőteljes hangzásba ágyazták, nagyon jól szól az album.

Doom/death barátoknak kizárólag ajánlani tudom ezt a művet, minden bizonnyal gyakori hallgatnivalómmá válik majd az Et Lux Perpetuaaz elkövetkezendő napokban/hetekben.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Et Lux Perpetua
2. Death Becomes Us
3. Bleak Endless Winter
4. Father
5. Graven Years
6. My Silent Wake
7. Between Wake And Sleep
8. Journey’s End

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek