Lemezismertetők

MYTRA – Ecotone (demo)

Kiadó: –

Weboldal: www.mytra.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Instrumentalis Rock

 

 

 

 

Mikor először meghallgattam a kazincbarcikai Mytra 5 tételes hanganyagát, elfojtott lélegzettel kapargattam össze a padlóról a döbbenettől leeső államat. Ilyen zenét évek óta nem hallottam. A honi zenei palettáról teljesen hiányzott ez a műfaj. Az 1996-ban alakult, és némi hosszabb-rövidebb kihagyással azóta is működő öttagú formáció ugyan korábban már kiadott már egy demót, de egészen tavaly év végéig a létezésükről mit sem tudtam. Ha a hírek igazak, azóta körvonalazódik egy lemez is…

A srácok instrumentális, korlátok nélküli gitárzenében utaznak. Ha valahogy képet kellene festenem e lemezről, talán az ex-Psychotic Waltz gitáros Dan Rock Darkstar projektjéhez hasonlítanám az Ecotone témáit. Képileg, hangulatilag biztosan. Létezik pár olyan formáció, akik bevallottan közös kedvencei a fiúknak, és nyilván hatottak is rájuk (Cynic, Gordian Knot, Mike Oldfield), mindettől függetlenül mégis nagyon egyedi ízt képvisel a Mytra.

Elképesztő gitár és basszustémák, csilingelő, színesítő effektek, klasszikus zenei elemek, elborult jazzes témázgatások, kifejező dobjáték, súlyos gitárok, mind-mind félelmetesen hallgatóbarát köntösben. Ilyen lemeznél azt hinné az ember, hogy nehéz elsőre megbarátkozni az anyaggal, főként a témák bonyolultsága, rétegzettsége miatt, de ez esetben erről szó sincs. Ragadnak a fülbe az emlékezetesnél emlékezetesebb pillanatok: dalokká állnak össze. És ez az, amitől az Ecotone működik: játékos, varázslatos, felszabadult hangulatával magába szippant, elröpít, utaztat.

A hangásra sem lehet panasz. Telten, arányosan szól minden hangszer, szinte simogatják a dobhártyát. Nem is hinné az ember, hogy mindezt szinte nulla költségből, házi körülmények között meg tudták oldani. Apropó, koncertek. Valamikor tél folyamán volt szerencsém élőben látni a bandát Barcikán, és a penge megszólalással még jobban átjött a lemez képviselte játékosság. A Mike Oldfield-féle Sentinel feldolgozás egyszerűen lenyűgöző volt. Kedves, szimpatikus arcok és iszonyú profi muzsikusok, ehhez kétség sem férhet. Nem hétköznapi muzsika ez kérem. Kiadót nekik, de gyorsan!

Tracklist:

1. Imperium
2. Sol Invictus
3. Seraph
4. Subject Pictures
5. Ecotone

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek