Lemezismertetők

NACHTBLUT – Antik (Re-release)

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: http://www.nachtblut.com/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Dark metal

Brief Sum: Entertaining rhythms in the songs full of emotions, and that’s it, not more. I’m sure they are better live…

 

Kíváncsi lennék, hogy mennyire érzik manapság elkényeztetve magukat a dark metal rajongók. Nem hiszem, hogy kánaáni állapotokról számolnának be… Bár, ha azt vesszük, az elmúlt 5-6 év alatt nem csak a mezőny, de a rajongói tábor is igencsak megkopott vagy átalakult, akkor nagyon nincs min csodálkozni. Példaként említeném a black metal bandák közé soha sem sorolható Cradle Of Filth legénységét. Miért éppen a britek hírhedt, extrém hatosfogatát emeltem ki? Nos, ennek az az oka, hogy a Nachtblut éppen azzal keresi a kenyerét, amivel napjainkban Dani Filth-ék. De írhatom úgy is, hogy a Nachtblut, Németország válasza a C.O.F.-re.

Az még csak hagyján, hogy az énekes Askeroth egy az egyben lenyúlta Dani stílusát, de banda másik négy tagját sem kellett hosszasan győzködni, hogy a britek make up-ját, kosztümeit magáénak érezze. Visszatérve a vokalista Askeroth-ra, annyi azért mellette szól, hogy szerencsére nélkülözi Dani visítós fejhangjait… De egyébként tesók is lehetnének. Igazából az, ami mindig is bajom volt a dark metal csapatokkal, az most is jellemző (nem meglepő, hiszen nem fordult ki a négy sarkából a világ), mégpedig, hogy a zene szimpla rockzene, semmi különös, csak a billentyűs hangszerek teszik „darkossá”. Legtöbbször egyszerű riffek, szimpla dob, jóformán csak meglapozzák a szinti harmóniáját. Nagy általánosságban ez igaz az egész lemezre, de néha felüti a fejét némi dögösebb szerzemény is, mint például az Ijobs Botschaft, a Hexe vagy a Des Menschens Kunst Blindheit Zu Säen. Túl nagy meglepetést ezek sem okoznak, de legalább emelik a lemez színvonalát, élvezeti értékét. Sőt, a D.M.K.B.Z.S. szinte már egy Rammstein lemezen is helyt tudna állni, ahogy az indusztriális bevezető után egy felpörgetett ritmusú, de puritán riffelésbe kezd a gitár. Az innen-onnan összeszedett ötletek, hatások még nem érnek véget ennyivel, mivel kikacsintanak a rockzenén túlra is. Talán túl finoman fogalmaztam a kikacsintással, sokkal inkább lopást kellett volna írnom, mert, ahogy a Sturz Des Ikarus-ban felhasználják a Kraftwerk Das Modell klasszikus dallamát az már lenyúlás a javából. Ha pedig valaki a küldőségeken túl is szeretné megtalálni a németek munkásságában a C.O.F. „párhuzamot”, akkor azoknak Die Blutgräfin-ben keresgélniük sem kell. Stílusosan szólva: echte C.O.F. Az viszont érdekes, hogy Askeroth nem merült el a misztikában, Lovecraft-ban annyira, mint Dani. A német vokalista a vallási témák mellett leginkább a szociális problémákat foglalja dalba. Legalább ebben az esetben némi eredetiség tapasztalható. Alapjában véve a keveréssel elégedettek lehetünk, szépen szól az anyag, bár egy kicsit még tekerhettek volna a „dög-meteren”.

Már csak azért is, mert a szeptember 30-án megjelent album, a 2009-es saját kiadású Antik újrakevert változata, amely ezúttal az osztrák Napalm Records diszkográfiáit bővíti. Szóval nem lennék meglepve, ha beindulna a banda szekere, és lépten-nyomon beléjük futnánk a preferált médiumokban. Könnyen emészthető muzsikájuk, extravagáns külsőséggel párosul, tehát nagy tömegek, hamar képesek befogadni a már másoknál is bevált receptet. Kérdés, hogy a világszintű elismertséget mennyire fogják befolyásolni a német nyelvű szövegek, de egyáltalán nem mondhatnám, hogy stílusidegen, arról meg nem beszélve, hogy a Rammstein sem az ékes angolságával hódította meg a világot…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Antik
2. Ijobs Botschaft
3. Die Blutgräfin
4. Gedenket der Toten
5. Die Mutter die ihr Kind verlor
6. Sturz des Ikarus
7. Kreuzigung
8. Hexe
9. Des Menschen Kunst Blindheit zu säen
10. Kreuzritter
11. Ketzer (Bonus Track)
12. Nie Gefragt (Bonus Track)
13. Gedenket der Toten (Hellenische Version / Bonus Track)
14. Alles nur geklaut (Bonus Track)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Nachtblut – Wien 1683 (Official Lyric Video)

KMZ

Nachtblut – Wie Gott Sein (Official Video)

KMZ

Nachtblut bemutatja közelgő albumának részleteit

KMZ

Nachtblut – Antik video

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek