Lemezismertetők

NACHTRUF – Schattengeister (demo)

Kiadó: Black Devastation Records

Weboldal: www.nachtruf.at.tf

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Csodás, hogy újra egy ilyen tehetséges osztrák black metal zenekar felvétele került a kezeim közé. Ez az album itt a tökéletes black metal hangulatot adja át. Az éjszaka leple alól előbukkanó szörnyeteg marcangol minket a lemezt hallgatva. A demó első nótája a “Vadatajs” egy siratói hangulattal indul, misztikus és kozmikus hangokkal, suttogó hangfoszlányokkal. Remek kezdés után pedig megszólalnak a true blackerek gitárjai. Sűvit, zakatol, mindent megkapunk ami csak kellhet. Igazi pokolmélyi black metal. A vokál finoman visszhangosított és torzított, egyenesen telitalálat, pont megfelelően poros hangzás. Tombol a vihar, szélsebesen és pengeélesen szólalnak meg a gitárok. Helyenként egy-két kántálás színesíti az albumot. Nem tudom honnan merítettek ennyi erőt, de egy nagyon izgalmas és érdekes demót hoztak össze. Ritkán hallhatunk ilyen tehetséges bandát. Újra úgy érzem, van miért élni, amíg ilyen zenék születnek. A több mint 11 percnyi hosszú dal egyáltalán nem unalmas. Rendkívülien érdekes és kimagasló teljesítmény. És ezek után ráadásul jön még a “…als das leben verging” majd folytatódik a lemez és az éj a “WAR” című ópusszal.

Már itt úgy éreztem magamat a zenétől, ami erősen megnöveli a true black metalosok lelki erejét. Gondoltam leírom, hogy nem akarom túlságosan dícsérni, de aztán rájöttem, hogy úgyis megérdemlik, és nehéz is lenne erről rosszakat írnom. A második perc körül egy érdekesebb akusztikus gitártémával törik meg a hurrikán erejét, de rövidesen folytatódik a jól megszokott gyűlölet és tombolás. Engem nagyon vonz ez a zene. Nincs félnivalóm, hogy ők bármikor is felhagynának eme stílussal, mert érezni hogy milyen fanatikus is a banda. Ígyhát máris várom a folytatást. Sajnos a honlapjukon sem találtam túl sok infót róluk, csak annyit hogy hárman alkotják a bandát. Mind nagyszerű zenészek. A “Die Stille gab mir preis” is egy hallkabb varázslattal kezd, majd hirtelen belénk hasít a ménkű. Hasít, csikar, sodor, agyonüt és letaszít. Mind-mind jellemző a zenéjükre. Sok-sok hasonló black metal demó születik, de itt megtalálható az a varázs, ami hiányzik nagyon sok zenekarból. Megemlíteném itt az egyik legnagyobb kedvencem, a Branikald zenéjét. Nem teljesen egyforma a stílusuk, de majdnem elérik azt a szintet, amit az oroszok oly magasra emeltek és még szinte senki nem közelített meg. Az “Aus ewig schwarzem Nebelmeer” a demó leghosszabb tétele, ami természetesen szintén rendkívül színvonalas.

Nagyon sok erőt tud adni egy ilyen zene az embernek. Például, jelen pillanatban saját magam is mélyponton voltam, és teljesen új erőre kaptam a zenétől. Teljesen máshogy látom a világot, amikor meghallgatom a “Nachtruf” démoni himnuszait. Nagyszerű. Az “Ausklang” egyféle levezető dolog, valahonnan a Föld aljából előjövő mindenféle zajt kiárasztó nyers erő ez a tétel. Tökéletes zárás. Nagyon értékes darab ez a mindössze 200 példányban megjelent demó. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Tracklist:

1. Vadatajs
2. Als das Leben verging
3. Und die Stille gab mir preis
4. Aus ewig schwarzem Nebelmeer
5. Ausklang

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek