Lemezismertetők

NADIR – Those Who Bought The Rain

Kiadó: –

Weboldal: www.nadirmusic.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal

 

 

 

 

A Budapesti zenekar neve ismerősen csengett számomra, de nem tudtam őket hová rakni hirtelen. Azután beugrott, hogy ez a banda a Dark Clouds nyomdokain jött létre, bár a zene már alapvetően más. Egy tízszámos lemez ez, amit két nap alatt rántottak fel Szolnokon, ami kevésnek tűnhet, de a felvételeket intenzív próbák előzték meg. Saját bevallásuk szerint a Crowbar-Obituary-Entombed vonalat követik, a lemezbemutató koncerten már túl is estek, lassan egy hónapja.

Az első szám a Those Who Bought The Rain, egy karakteres, erős hangzású nóta, húzós, halálpontos zúzda. Jól keverednek a hatások, a zene mégsem sablonos, van egyfajta „íze”. A Culture Crisis egy súlyosabb death metal szám, erőteljes old-school beütéssel és Crowbar feelingel. A riffek jól fekszenek, ilyenkor van az az érzésem, hogyha erre nem mozdulnak meg emberek koncerten, akkor semmire. A következő track a Signed And Sealed szintén megmutatja, hogyan kell szólnia egy korrekt hangzású lemeznek. Minden hangszert meg lehet különböztetni, és az ének is a helyén van. A nóta középtempós alapokon nyugszik, átjön belőle a hangulat, az érzés rendesen. A Subhuman Subdued egy grindecore felé kacsintgató témával indít, majd átmegy egy szaggatott, őrlős vonalvezetésbe, a riffek kalapácsütésekként hatnak.

A The Test Of Time egy másik old-school death metal szám, beteg szerkezettel megáldva, frankó ’90-es évek eleji hangzással, olyan zenekarok ugrottak be mint az Anthrax, Unleashead vagy épp az Entombed korai lemezei. Bound To Fail a következő dal címe, intenzív témákkal, enyhén technikás betétekkel, kisérletezős elemekkel hajtja a fejeket a headbang felé. A 16306 egy amolyan átvezető szöveg, lényeges mondanivalóval, érdekes zenei kísérettel, mintha egy intro lenne két szám között. A Traitor Pleading Guilty egy feneketlen mélységű kút sötét lepleként és nyirkos érintéseként nehezedik a befogadóra. Morbid felhang, a zene alapütemeken kóborol végig, de az egyszerű témák tudnak nagyon jól űlni…

A Desert Age egy darálósabb darab újfent, bár ebben is van egyfajta lassulás, és talán érződik némi funeral doom hangulat. Kőkemény a szám végig, a korong egyik méltó darabja. Az utolsó tétel a Fragile Peace a maga majdnem tizenegy másodperces hosszával (az átlag háromperces számok közül kilóg rendesen) egy kísérletező darab, egy-két progresszív elem fellelhető a javarészt doom/death alapokra építkező szerkezetben. A borító korrekt kivitelezése is a bandát illeti.

A Czetvitz Norbert-gitár, Fekete Szabolcs-dob, Köves Hugó-gitár, Tauszik Viktor-ének, Turbók Gergely-basszusgitár felállású formáció szilárd alapokon nyugszik, és a kisérletezés sem áll messze tőlük. Nekem bizonyítottak, ajánlom minden rajongó figyelmébe őket!

Tracklist:

1. Those Who Bought The Rain
2. Culture Crisis
3. Signed And Sealed
4. Subhuman Subdued
5. The Taste Of Time
6. Bound To Fail
7. 16306
8. Traitor Pleading Guilty
9. Desert Age
10. Fragile Peace

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Nadir interjú

KMZ

Nadir – új nagylemez jelenik meg hamarosan!

KMZ

Nadir – Honour the Cavalry EP (2018)

KMZ

Nadir – „The Debris Archipelago”

KMZ

Nadir – Közeleg a hatodik!

KMZ

Prime-kategóriás death metal esemény a Dürer Kertben – Dead Congregation (GRE), Kill With Hate, Purulent Rites, Nadir

KMZ

Koncertajánló: Hiss from the Moat, Corroosion, Nadir, Gore Thrower

KMZ

Koncertajánló: 2016.10.06. Castle (USA), Nadir Dürer Kert

KMZ

Nadir – Jön az ötödik nagylemez!

KMZ

Nadir – Drow split

KMZ

Új videoklipje készült a Nadir zenekarnak

KMZ

NADIR – Exitus

Golysz

Nadír Interjú

KMZ

Nadir – Lemezmegjelenés

KMZ

Nadir lemezelőzetes: új dal + video

KMZ

Nadir zenekari hír

KMZ

Nadir hír

KMZ

Wall of Sleep, Nadir, Locust On The Saddle, Shapat Terror – Koncertbeszámoló

Vodka

X. Kelet Underground Fesztivál – Koncertbeszámoló

MelancholyR

The Dethroners, Megazetor, Nadir, Archaic – Koncertbeszámoló

medea

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek