Lemezismertetők

NAMTAR – Wake Me up from My Storm (demo)

Kiadó: 

Weboldal: myspace.com/562412523

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black / Death Metal / Ambient

Brief Sum: Debut album of the ex-Thy Catafalque guitarist János Juhász – instrumental music with black, death and ambient elements.

 

A Namtar név még sokak számára ismeretlennek tűnhet, azonban mögötte egy nem is olyan ismeretlen hazai zenekar, a Thy Catafalque volt gitárosa, Juhász János áll. A avant-garde metal után János most egy instrumentális, több stílust elemeit is ötvöző egyéni próbálkozással rukkolt el, a Wake Me Up From My Storm demó formájában.

Az albumon hét számot találhatunk, ami szerintem egy demó anyagra tökéletesen elegendő. A dalok időtartama átlagosnak mondható a maguk 3-5 perces hosszaival, így is valamivel kevesebb, mint fél órás anyagot hallhatunk. A rögzítés minősége a „myspace-zenekarokhoz” hasonló szinten mozog, panaszra nem lehet okunk, azonban egy stúdió felvételtől távol áll. A hangszerek egymáshoz való viszonyát egész jól sikerült kiegyensúlyozni, viszont a gitár kiemelkedően jobban szól a többinél ezzel is magára vonva a figyelmet. Egyedül talán a dob sáv hangzása tekinthető gyengébbnek, ezt egy kis mixeres finomhangolással vagy effektezéssel meg lehetett volna oldani, elkerülve ezzel a műhangzást. Ez nem lenne olyan észrevehető, ha lenne ének, de mivel instrumentális zenéről van szó – ahol a hangszerek játéka kiemelkedő jelentőségű, nagyon is érezhető. A Juhász János technikás gitárjátékára leginkább a death metálos riffelgetés a jellemző, melyet visszafogottabb basszus követ. A szintis részek leginkább az ambient stílusra jellemző elemeket tartalmaznak, többnyire teljesen jól kiegészítik a zenét, illeszkednek a riffekhez és a zene dinamikájához is. A dob nagyjából a középtempót követi, csépelős blast beat-el nem fogunk találkozni, viszont jól hangzó duplázásokkal annál inkább. A dalok végén minden számnál megfigyelhető a fokozatos elhalkulás alkalmazása a szám befejezésére, ami kísérletezős zenei anyagokra illetve a demókra jellemző. A „legrégebbi” rögzítésű Morphine című szám egyben a legérdekesebb próbálkozás is, a maga kellemes torzításmentes gitárdallamaival, scratch-eléssel és a hip-hop stílusra jellemző hangzású dobjával eléggé meglepő a többi nóta után. Számomra a Gear és az Over The Mirror tetszett legjobban, nagyon jól el vannak találva.

A Wake Me Up From My Storm kisebb hibái ellenére egy igényes instrumentális anyag. Biztos vagyok benne, hogy ezek az apró dolgok a későbbiekben finomítva lesznek és akár még némi vokál is kerül a következő albumra. Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését az a teljes albumot meghallgathatja a Namtar Myspace oldalán.

Tracklist:

1. Wake Me Up From My Storm
2. Black Holes
3. Awaken Dream
4. Damned Sunday
5. Gear
6. Morphine
7. Over The Mirror

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek