Lemezismertetők

NAPALM DEATH – Utilitarian

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.napalmdeath.org

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death / Grind

Brief Sum:  Napalm Death granted us a perfectly structured album even after 30 years. We can hear raw, aggressive but progressional solutions in this swirling maelstrom.

 

A Napalm Death zenekar neve 2012-ben úgy gondolom a legtöbb embernek ismerős, még azoknak is akik nem feltétlenül hívei az extrém zenei műfajoknak. 1981-es fennállásuk óta kihoztak egy rakás sorlemezt, temérdek EP-t, koncertfelvételeket, és jónéhány válogatáson is szerepeltek. Az azóta kultikussá vált Peel Sessions válogatáslemezek hozták meg annak idején a banda számára az elismerést, és sokáig a punk/grindcore színtéren mozogtak hőseink. A grindcore műfaj kialakulásának idején az Egyesült Királyságra igen nagy figyelem irányult, a Napalm Death pedig ott bábáskodott, több, azóta kultikussá vált zenekarral egyetemben a stílus kialakulásánál. A mindenkori hatalom ellen irányuló szókimondó szerzemények, az erőszak és a rasszizmus, valamint a karhatalmista törekvéseket bíráló szövegeik hamar eljutottak a nagyérdeműhöz, és nyitott fülekre találtak a metal zene kedvelőinek köreiben is.

Több mint három évtizedes munkásságuk alatt sokan támadták őket a későbbi death metalos elemek és a rengeteg tagcsere miatt, kísérletezős időszakukban pedig sok rajongó elfordult tőlük. Az énekes Barney távozása annak idején ezeket a problémákat csak tetőzte, és a legtöbben a zenekar végét jósolták. Barney később visszatért a Napalm soraiba és az ezredfordulón megörvendeztették a híveket a zseniális Enemy Of The Music Business című albummal, mellyel sikerült visszaállítani a banda régi respektjét. A Napalm Death azóta ,,intézménnyé” vált, elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen, és ezen az egykori gitáros, Jesse Pintado tragikus halála sem változtatott. A négyes zenéje természetesen már nem csak grindcore hatásokat tartalmaz, a 2002-es, zseniális Order Of The Leech már egy zajos, brutális, de rendkívül kreatív irányvonalat határozott meg, és az azóta kiadott lemezek sem csorbították a hírüket.

A 2009-es Time Waits For No Slave ugyan kapott néhány negatív kritikát, de akiknek az nem jött be, a Utilitarianban biztos nem fognak csalódni. Ha jobban belegondolok, ebben a korongban talán nem is lehet. Sokan sokféleképpen szeretik őket, mindenki egy kicsit más okból, hiszen a Napalm zenéjében egy death metal fanatikus ugyanúgy felfedezhet számára kedves dolgokat mint egy hardcore zenét kedvelő arc, vagy aki egyszerűen csak koszos, brutális káoszt szeretne hallani. A banda sokszínűsége pont abban rejlik, hogy az alapvető elvekhez és megoldásokhoz ragaszkodva folyamatosan meg tudnak újulni, és nem riadnak meg a negatív kritikáktól sem.

A Utilitariant indító Circumspect intro kissé szokatlan volt elsőre tőlük, de fokozatosan rá kellett jönnöm, hogy tökéletesen illeszkedik a koncepcióba. A bevezetőt követő Errors In The Signals szerzemény tipikusan Napalm Death, Mitch Harris gitárjátékát egyszerűen nem lehet nem felismerni. Az énekhang tekintetében sok változás van, Barney tipikus bömbölése mellett néhol már punkos sikítozás megy, mint például az Orders Of Magnitudeban. Egyébként a lemez egyik legkiválóbb gitártémáját hallhatjuk itt, elképesztő, hogy mennyire egyszerű és egyben nagyszerű lehet egy ötlet, ha megfelelő ember kezében van a hathúros. Mindenképp kiemelném még a Leper Colonyt, ami hátborzongató gitártémákkal indít, majd átmegy iszonyatos őrlésbe, az énektémák pedig már majdhogynem dallamos szintet ütnek meg. Az experimentális véna kiteljesedése után jön a Nom De Guerre című gyűlöletbomba, ami az old school hívek és koncertlátogatók favoritja lehet, majd egy újabb elborult számmal zavarják össze a hallgatót az Analysis Paralysis képében.

Nekem személy szerint egyszerűen leesett az állam, hogy ennyi év és megpróbáltatás után még mindig ég a tűz a bandában. Hihetetlen, hogy milyen elánnal képesek zenélni még most is. Ez a lemez a későbbiekben simán korszakalkotó lehet a saját műfajában, de ki más lenne erre képes mint a Napalm Death legénysége?

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

1. Circumspect
2. Errors In The Signals
3. Everyday Pox
4. Protection Racket
5. The Wolf I Feed
6. Quarantined
7. Fall On Their Swords
8. Collision Course
9. Orders of Magnitude
10. Think Tank Trials
11. Blank Look About Face
12. Leper Colony
13. Nom De Guerre
14. Analysis Paralysis
15. Opposites Repellent
16. A Gag Reflex

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Napalm Death, Dropdead, Siberian Meat Grinder, Escuela Grind – Koncertbeszámoló

bönin

Napalm Death – Smash A Single Digit

KMZ

Napalm Death – Új dal és albumrészletek

KMZ

Napalm Death – „Apex Preadator – Easy Meat” borító és tracklist

KMZ

Napalm Death – „Apex Predator – Easy Meat” első dalának debütje

KMZ

Napalm Death – Új album részletei; 70.000 Tons Of Metal-on való szereplés

KMZ

Napalm Death új album beszámoló; világkörüli turné folytatása

KMZ

Hot News: Napalm Death – Release special Roadburn festival EP and charity Cardiacs cover-download!

KMZ

Hot News: Napalm Death – Tour with Hatebreed and The Exploited starts today; Special Roadburn set!

KMZ

Hot News: Napalm Death – team up with artist Keith Harrison for special performance; live stream on Friday, Nov 29!

KMZ

Hot News: Napalm Death – Announce UK dates with Children Of Bodom!

KMZ

Hot News: Napalm Death – Debut New Video Clip!

KMZ

Hot News – Pre-Orders & Teaser SoundclipP For Converge / Napalm Death Split Posted

KMZ

Hot News: Napalm Death – ‘Utopia Banished’ Remastered Edition Out Now

KMZ

Hot News: Converge and Napalm Death Split 7″EP/Digital Coming Soon

KMZ

Hot News: Napalm Death – ‘Harmony Corruption’ Remasterd Edition Out Now

KMZ

Napalm Death, Hypnos, Brutally Deceased, Freedom is a Lie – Koncertbeszámoló

Hermes

Hot News: Napalm Death – ‘From Enslavement To Obliteration’ Full Dynamic Range Edition Out Now

KMZ

Napalm Death – Hétfőn érkeznek a brit grindcore keresztapák!

KMZ

Hot News: Napalm Death – ‘Scum’ Full Dynamic Range Edition Out Now

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek