Lemezismertetők

NATTFOG – Mustan Auringon Riitti

Kiadó: Hammer of Hate

Weboldal: myspace.com/nattfog

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black metal

Brief Sum: I just can’t mention a good thing about this album. It doesn’t make it up for requirements of the orthodox, raw black metal.

 

A black metal színtér alakulását fanatikusan követő hívők talán egyetértenek azon megállapításommal, hogy napjaink fekete fém mozgalmának – most Európáról beszélek – zászlóvivője a finn Hammer Of Hate Records. Az Anal Blasphemy főnök Molestor Kadotus által vezetett, az orosz Evangelivm kivételével csak finn bandákkal dolgozó kiadó – ahogy a honlapon olvasható – azért jött létre, hogy a black metal egy újabb csatornája és a sátán lángoló haragja legyen.

A zenekar múltjáról annyit kell tudni, hogy a Destruction gitáros/basszusgitáros, Vulcan dobos/énekes alkotta duó Norns-ként kezdte pályafutását 2005-ben, amely egy demo (In Fog They Appear – 2005) és egy, a Kathaarian-nal közös split anyag (2007) után változtatta nevét Nattfog-ra és eme név alatt szintén egy demót (Demo 2008) illetve egy split kiadványt (Nattfog / Nekrokrist SS – 2011) jelentettek meg. Hiába a kiadó hangzatos szlogenje, a Nattfog bemutatkozó korongja nem felel meg a fentebb hangoztatott kitételnek. Ha abból indulok ki, hogy tiszta black metal (ahogy a honlapon olvasható pure black metal), akkor ez a lemez nem az, köszönőviszonyban sincs vele. Szélvész gyors, brutális, pusztító részeknek, tempóknak hírük hamvuk sincs, az intro-ként felfogható Blinding Fog utáni hat tétel – köztük kettő instrumentális – egy nagyon unalmas lemezt eredményez. Lassan menetelő, hosszú, emelkedett hangvételben előadott, dallamokkal operáló számokat vonultat fel az anyag, a témák ötlettelenek, laposak, monotonak, gyakorlatilag a szerzemények egy kaptafára íródtak. Változatosságnak nyomát sem lehet felfedezni, egyedül a hangzás és a károgás emlékeztet arra, hogy egy black metal albummal van dolgom.

Ha akarnék se tudnék pozitívumokat említeni a koronggal kapcsolatban, az ortodox, nyers black metal követelményeinek nem felel meg, nem tesz eleget ez az alkotás.

Tracklist:

1. Blinding Fog
2. Path of the White Wolves
3. Reaching to the Stars
4. Mieleni Mustissa Merissä
5. Kosmisen Usvan Ympäröimänä
6. Mustan Auringon Riitti
7. Kaksitoista Askelta Luvattuun Valtakuntaan


Pontszám: 5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek