Lemezismertetők

NAUMACHIA – Black Sun Rising (Reissue)

Kiadó: Witching Hour Productions

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Black / Death Metal

Brief Sum: The disc is faithfully following the footprints of well-known Polish idols like Hate or Bemehoth, and even if it contains unusual elements compared to the mentioned two, it still remains a copy of local underground bands like Crionics or Vesania – although, a damn good copy, I’ll give you that. However, the keyboards could have made a difference, but the themes are like speaking another language far away from the dominant, classic metal instruments, so their function is more like painting the background than being an actual part of the album. No fresh tunes detected here, but it can be a worthy buy for the fans of blackened death metal. Let’s see what Machine Of Creation has to bring us this year…

 

Egy ideje már eszi a kosz nálunk ezt az anyagot, de a porosodást akár átvitt értelemben is érthetném, mivel a Black Sun Rising születése egészen 2009-ig nyúlik vissza – igaz, maga a kritikára kapott (mellesleg rendkívül ízléses, eredeti, papírtokba díszcsomagolt) lemez hivatalosan már egy 2012-es újrakiadás, ami nyilván a belbecs szempontjából sok mindent nem változtat a tényeken. Amiért viszont valamilyen szinten mégis aktuális lehet ez az írás, az az áprilisi bejelentés, miszerint a hosszú hallgatás után, végre elkészült a folytatás, Machine Of Creation címmel, ami ha minden igaz, épp mostanában válik majd elérhetővé a nagyközönség számára, úgyhogy lássuk, sikerül(t)-e kedvet csinálni a csapat negyedik stúdió albumához.

Feltételezem, mindenek előtt elkél egy gyorstalpaló a zenekar hangzásvilágát illetően, hisz az underground folytó köreiből bizonyára még hazájukban sem szabadult ki a csapat, nem beszélve külföldről, ahol a „konkurencia” mellett már az árnyékvilág is masszív sikernek számítana, a Naumachia ugyanis szigorú pontossággal halad a Hate és a Behemoth által kitaposott ösvényen, amikor pedig mégis megcsillan valami szokatlan az említett nagyok munkájához mérten, akkor a szűkebb körökben, kisebb kaliberben, kortárs-honfitárs bandák képében találhatunk döbbenetes hasonlóságot, leginkább olyan lengyel berkeken belül ismert nevekkel, mint a Vesania vagy a Crionics – az itt hallható basszus témák pedig még egyenesen a tavaly szívritmuszavarban elhunyt Sławomir „Mortifer” Kusterka örökségét képezik. Kevésbé részletezve tehát, semmi újra vagy egyedire ne számítson senki a polákoktól, ellenben az említett hordák, illetve a blackened death stílus szimpatizánsai akár látatlanban is leadhatják rendelésüket az anyagra, ebben az esetben a Black Sun Rising szinte garantáltan nem fog csalódást okozni.

Egy fegyvere lehetne a lemeznek a kiugrás érdekében: az elektronika. Ellenben bármennyire is pikánsan hangzana egy kis indusztriállal megbolondított blackened death muzsika, az összkép nagyon-nagyon távol áll ettől a meghatározástól. Amellett, hogy mindenhol egyértelműen a hagyományos hangszerek és az extrém oldal dominál – leszámítva mondjuk a Mortification Study száraz, gyenge kísérletezését –, a billentyűk komplett témák helyett inkább csak kisebb zörejeket, kiegészítő funkciókat töltenek be, szerves részét így nem igazán képezik a bő 40 perces játékidőnek. Pedig az Inward Spiral még valóban izgalmas fúzióval indít, de a folytatásban (alig pár kivételtől eltekintve) a durvulás könnyen szolgasorba hajtja az elektronikát, így akár azoknak is működhet az anyag, akik nem különösebben szívlelik a fémzenében használt billentyűs betéteket. A remekbe szabott, kíméletlen hangzás szintén egyértelműen a súlyosság malmára hajtja a vizet, amiből ennek megfelelően kiválóan táplálkoznak az olyan gyors, harapós dalok, mint a Fornicatrix, az Iconography Of Pain vagy az Act Of Renunciation, amire aztán még egy lapáttal rátesz az őrült dobjáték – szóval műfajában egyáltalán nem rossz választás az album, hisz a nyers brutalitás érezhetően sokkan jobban megy a hordának, mint a progresszivitást kóstolgató mázolás a háttérben. A stílus színezése persze önmagában még pozitív kezdeményezés volna, a csapat részéről ugyanakkor ellentmondásos is, hisz ha a kezdetekkor az egyedi hangzásvilág megteremtése lett volna a cél, a látszólag tipikusan a lengyel színtérnek (és annak rajongóinak) dedikált Naumachia talán meg sem született volna.

Most, hogy immáron 5 év eltelt a szóbanforgó kiadvány eredeti megjelenése óta, adódik a kérdés, hogy vajon kreativitás terén mire volt elég ez az elmúlt fél évtized, illetve hogy van-e egyáltalán bármi hajlandósága rá a zenekarnak, hogy megszabaduljon a klón bélyegzőtől. A Machine Of Creation alighanem mindenre választ ad majd.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Inward Spiral
2. Egomaniac Frenzy
3. Mortification Study
4. Voyeristic Life Abuser
5. Fornicatrix
6. Iconography of Pain
7. Sedated Daimona
8. Abreaction
9. Act of Renunciation


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: New Naumachia album finished! First song available online – check „Multiple Personality” with 3 singers!

KMZ

Hot News: Naumachia recording new album! Studio report available!

KMZ

Hot News: Naumachia presents new drummer and prepares 4th album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek