Lemezismertetők

NAZGHOR – Seventh Secular Crusade

Még napjaink irdatlan zenei termésében is ritkábban sikerül olyan unikális kiadványra bukkannom, mint amilyen a Nazghor pár héttel ezelőtt megjelent Seventh Secular Crusade-je. A dallamos black metalt játszó horda a messzi északról hozta el nekünk a Sötétség Mesterének üzenetét: készüljünk a közelgő, hatalmas útra!

A Nazghor egy újabb, 2012-ben alakult formáció a legendás Közép-svédországi Uppsala városából, ami Brémai Ádám német történetíró, a viking történelem talán legfontosabb krónikása szerint a 11. századig, mint főváros, a svéd pogányság (itt őrizték Odin, Thor és Freyr istenek bálványait) vallási központja volt, s közel ötven évig ellenált a keresztény hittérítésnek. Ez a múlt pedig egyenesen kötelezi a „lángok urait” lelkünk megrontására!

A Seventh Secular Crusade, miként arra a címben ugyancsak utalnak, a fekete fém lovagjainak hetedik albuma, egy blaszfémiákkal, agnosztikus frázisokkal és démonidéző imákkal ékesített bevezetés az ördög misztériumába. Ugyanakkor a Sátán légiójának anti-keresztes hadjárata Isten, a világi normák és konvenciók ellen, az emberi lélek felszabadításának céljával, miközben küzdelem a sötét trón győzelméért is. A műben a kínokközt bekövetkező elmúlás és homály honol, vagyis ne ettől a korongtól várjuk a megváltást, mert ez en bloc sátánizmus!

Teljesen nyilvánvaló, hogy amit itt hallunk azt a meggyőződés és átszellemülés szülte, tehát műsoruk nem pózból előadott röhejes blöff. Az előttünk heverő hét dal minden pillanatán érződik, hogy alkotóinak a műfaji gyökereket megtartva sikerült kiemelkedni a hagyományos black metal nyújtotta komfortzónából, s immár véglegesen elkötelezték magukat a melodikus irány mellett.

Mindazonáltal hiába építkeznek számaik thrash és death elemekből egyaránt, eközben a dalírás tekintetében zenéjük azért megőrizte korábbi jellegzetességeit. Igazolja ezt a sejtelmesen, mintegy éteri érintéssel indító, majd vissza-visszatérő kóruspillanatokkal ékesített kezdő tétel, a Massive Omen Paradox is. A melankolikus szintetizátor soundoknak köszönhetően azonnal Lucifer gótikus katedrálisában találjuk magunkat, készülve a nagy támadásra. Nem kevésbé epikus természetű és gonosz hangulatú, ellenben fékevesztett ütemet diktál a Fulminating Fire, a maga thrash-szerű kopogósabb dobtémájával, illetve az énekes, Nekhrid ostorcsapásként ható füstös „Fire” kiáltásaival. Kiléptünk a templomból, állunk a kárhozottak között, s lángba borult körülöttünk a világ. A Crown Soaked In Blood a tört tempóval hoz némi pihenést, mígnem lépésenként ismét kibontakozik a dallamok orgiája és a szintetizátor ominózus hangja, valamint a rövid, ám annál sikkesebb gitárszóló végleg magával ragad. Egyedül vagyunk a holtak között, miközben a hideg éjszaka csillagtalan égboltjának üressége elmélkedésre késztet. Utunk a sötét kúthoz vezetett, vágyunk a halál vize után. Jóval dinamikusabb és kegyetlenebb gitártémákkal ékszerezett a Sons of Shadows. A tremolók, a dobok monoton, katonás lendülete és az imaként ható dalszöveg segítségével, az árnyéksereg tagjaként szállunk szembe a fény erőivel. A Beyond The Grave drámai monológja következik időről, életről, halálról, túlvilágról. A zene megint lassabb, váltásokkal tűzdelt, így szépen illeszkedik a színtelen pillanathoz. A főszerep ezúttal a filmes hangzásé, a lezárás is zongoraszó kíséretében történik. Közeledünk a végkifejlethez, reszelős vokállal érkezik a Primordial Lineage, készen arra, hogy új szintre emelje fogalmainkat a dallamos black metalról. A variációkban gazdag dalkomponálás önálló karaktert biztosít a tracknek, nem kelti az ismétlés érzetét, mi több, gondoskodik a megfelelő mennyiségű pátoszról. A sodró lendületű, nyers erő jelen van a közel hét perc egészében, amely folyamatosan dallamos atmoszférává alakul át, ekképpen avanzsálva a korongon legerősebbé ezt a számot. A filmes hatású melódiák miséje átjár, lelkünk álomszerűen áhítozik a kezdetekre. A Seventh Secular Crusade a zárótétele ennek a kivételes albumnak. Statikus elemeknek továbbra sincs nyoma, helyette a szív tragikus büszkesége találkozik a gondolatok dühös intenzitásával és könyörtelen hatalmával. Valahogy azt a letaglózó érzést ébreszti, mintha életünk tengere szürke köntösbe burkolódzna hajónk előtt, mialatt véglegesen elsodornak a hideg hullámok.

A banda tehát ismét sikeresen rázta fel az alvilág irgalmatlan légióit. A korábbi, hosszabb alkotásaihoz mérten ez az opus a maga negyven percével ugyan soványabb, de annál lélegzetelállítóbb zenei élményt kínál. Az első percétől az utolsóig megalkuvást nem ismerve megállíthatatlan erővel sodorja hallgatóját az ismeretlenbe, mialatt feltárulnak előtte világunk, a meny és pokol, azaz a mindenség groteszk táncának titkai. Nem szeretek úton útfélen dobálózni a „monumentális” jelzővel, de a fülbemászó, egyben földöntúli erőt sugárzó dallamai, a lehengerlő tempói és emlékezetes riffjei miatt a Nazghor Seventh Secular Crusade-jére ez egészében véve igaz.

Elnézve az eddigi kritikákat, nem értek egyet velük! A zenei összetettség meghatározó iskolapéldájának, az utóbbi idők egyik kuriózumának tartom ezt az alkotást! Lehet itt-ott a szimfonikus elemek túldimenzionáltak és a poszt metál ötletek csavarosak, mindamellett a mű nem csöpög. Minden dal saját dinamikával rendelkezik és külön életet él, viszont az önállóságuk ellenére is egységesen hozzák a Nazghor egyedi stílusát (ez az old school borítón szintén megmutatkozik) és hangulatát. A felvételen szereplő hangszerek hangzása kiváló, s a sötétség szépségeit tárják elénk.

Úgy érzem a Nazghor eddig nem kapta meg a számára kijáró figyelmet és tiszteletet. Remélem ez most végleg megváltozik, a magam részéről pedig még sok ilyen „keresztes hadjáratot” kívánok nekik!

Kiadó: The Wild Hunt
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black Metal
Web: facebook.com/nazghorofficial

Tracklist:

  1. Massive Omen Paradox
  2. Fulminating Fire
  3. A Crown Soaked In Blood
  4. Sons of shadows
  5. Beyond The Grave
  6. Primordial Lineage
  7. Seventh Secular Crusade

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Nazghor – „Infernal Aphorism” album stream

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek