Lemezismertetők

NEBIROS – Kurwa Satana

Kiadó: No Colours Records

Weboldal: myspace.com/nebiros666

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black / Death

 

(scroll down for English Version)

 

 

A NEBIROS név is olyan az Underground Metal világában, mint például az INFERNO, bár azt hiszem, ez utóbbit talán több zenekar vette már fel. Mindestre én magam egy kolumbiai zenekarról is tudok, akik ma is aktívak, szintén NEBIROS néven. Jelen kritika tárgyát képező alakulat egy német zenekar, bár minden valószínűség szerint némi kapcsolatuk Lengyelországgal is lehet, mivel több dalcím is lengyelül van, és az albumon vendégként éneklő Michał Krawczyk is elég lengyelesen cseng (a dalszövegek pedig egy bizonyos Messiah tollából származnak, amely név alatt az ARKONA-ban is játszott egy személy…) No, mindegy, ez egyelőre nyitott kérdés marad, foglalkozzunk a nekünk, magyaroknak kissé furcsán, hadd ne mondjam, viccesen csengő című debütáló nagylemez anyagával.

A No Colours Records a régi BEHERIT-hez hasonló Black/Death Metalt ígért már hónapokkal a megjelenés előtt. Ezzel én személy szerint nem teljes mértékben tudok egyetérteni, de ízlések és megítélések különbözőek szoktak lenni… A Black/Death meghatározás egyébiránt tényleg jól fedi a valóságot, és én azt mondanám inkább a Death Metal van túlsúlyban. Egyrészt a tiszta, basszust sem nélkülöző, fémes, minőségi hangzás miatt, de zeneileg is talán halálosabbak a témák. A gyorsabb, kapkodósabb részek (amik azért korántsem olyan kaotikusak, mint pl. az “Oath of Black Blood” egyes dalai, ha már a BEHERIT-ről van szó…) mellett néha húzósabb, groove-osabb momentumok is felbukkannak (pl. “Otchlan Marnosci”), de inkább a pusztításra helyezi a hangsúlyt a trió.

Az énekhang és a némiképp sötétebb atmoszféra jelenti esetükben a BM-os felhangokat, ám az általuk prezentál keverék kellemes hallgatnivalót jelent számomra. Elég jellegzetes stílusuk van, korrekt nótákkal, amik között pár igazán jó is akad. Számomra hatalmas pozitívum volt a borítóban felbukkanó AUTOPSY pólók (“Severed Survival” és “Acts of the Unspeakable”) látványa, ám a dolog nem merül ki ennyiben! Kilencedik nótaként ugyanis feldolgozásra került az AUTOPSY kissé hányatott sorsú “Shitfun” albumának egy klasszikus darabja, a “Brain Damage”. Itt az énekhang is hörgősebb természetesen, és noha túl sokat nem tettek hozzá a dalhoz, korrekt módon interpretálják az egyszerű, mégis ütős szösszenetet.

Amit negítívumként említenék, az az, hogy többszöri hallgatásra is egyelőre elég kevés nóta maradt meg a fejemben, nyilván itt kell még majd fejlődniük, hogy több igazán erős szerzeménnyel álljanak elő. Ám erre az egyelőre kis számú kimagasló nóták megléte alapján van remény. És remélhetőleg az AUTOPSY imádatot is tovább viszik majd…

—————————

ENGLISH VERSION:

The name NEBIROS is a bit like that of INFERNO in the Underground though I think there are less bands carrying the former name. I myself, for instance, know a Colombian NEBIROS who are still active. This act, being the scope of this review, is hailing from Germany but they most probably have some ties to Poland as well since some track titles are in Polish and there is a guest vocalist named Michał Krawczyk that also sounds quite Polish (and the lyrics are written by a certain Messiah under which name we can know a former member of ARKONA…). Anyway, this remains an open question so let us deal with this, to us, Hungarian, strangely, say, humorously titled album instead.

No Colours promised Black/Death Metal in the vein of BEHERIT months before the release date. Personally, I cannot entirely agree with that but that’s a question of taste and judgment… Anyway, the Black/Death Metal description suits the band well, and I tend to say that they’re more on the Death Metal side. This is due to the clear, rich in bass, metallic, quality production, but in general, the musical ideas are more deathly. Beside the faster, more chaotic parts (that are far less chaotic than certain tracks of “Oath of Black Blood” if we speak about BEHERIT…) there are some more groovy themes (eg. “OOtchlan Marnosci”), but the focus is on the destructive parts. In their case, the Black Metal feeling is guranteed by the vocals and the somewhat darker atmosphere but their mixture is a pleasant one to listen to. They have a fairly unique style with decent songs of which there are some really good.

To me, it was truly great to see the AUTOPSY T-shirts (“Severed Survival” and “Acts of the Unspeakable”) on the cover and that’s not all! They’ve even covered their classic “Brain Damage” off the ill-fated “Shitfun” album. Here the vocals are naturally lower and even if they do not add too much to the short track they play it in a decent way. What is not that great to me is the fact that, after several spins, there are only few tracks that stick to my mind so this part may be improved in the future in order to come up with even stronger songs next time. However, it seems possible due the, at the moment, not too numerous outstanding tracks. And I also hope their AUTOPSY worship won’t cease…

Tracklist:

1. Pluje Krwia
2. Testament
3. Lawina Zgubu
4. Zatrata
5. Otchlan Marnosci
6. Obraz Pustki
7. Pomiedzu Swiatlem a Ciemnoscia
8. Chrom
9. Brain Damage
10. Bezlitosnu

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek