Lemezismertetők

NECROCURSE – Grip of the Dead

A svédországi Necrocurse Uddevala városában alakult meg még 2004 folyamán. Eléggé illusztris arcok alkotják a Death metal lázadók hordáját:

Hellbutcher énekes (Nifelheim), Terror/Nicklas Rudolfsson (Runemagick, ex- Heavydeath, ex-Swordmaster) dobos, Mörda/Martin Andersson(Sabotage) gitáros, Rotting Vomitor/Stefan Rodin gitáros (ex-Masticator) és Basstard/Johan Bäckman (ex-Heavydeath, ex-Runemagick, ex-Masticator). A svéd veteránok nem aprózták el a dolgot (gondolom egyéb elfoglaltságaik lehettek a bandáikkal), hiszen csupán 2011-ben jelentették meg első single-jüket „Chaos Carnage Cataclysm” címmel a norvég Aftermath Musicnál 7”-es bakeliten. Még ugyanazon év októberében újabb 7”-es vinylt adtak ki, „Insane Curse of Morbidity” néven, ugyancsak a norvég kiadónál. 2012 februárjában pedig két kiadványuk is napvilágot látott: a „Speed to the Grave” EP-t a svéd Necrotomb Productions gondozta, míg az Aftermath Music válogatáslemezt („Shape of Death”) bocsátott ki CD-n.

Egy év elteltével végül egy teljes nagylemezt raktak össze az ismert svéd underground arcok, 2013. március 11-én jelent meg egy nagyon igényes digipack CD-n a „Grip of the Dead” a szingapúri székhelyű Pulverised Records gondozásában. Mielőtt röviden vázolnám, mit is tartalmaz a kiadvány, még annyit hozzáfűznék, hogy 2014 januárjában az Aftermath Musicnál megjelentettek egy 2 nótát tartalmazó Ep-t, a „Hard Death”-t, s azóta jegelik a csapatot, de bízom benne, hogy hamarosan újra életjelt adnak magukról, mint Necrocurse…

2016-ban régi barátom Tobias Fongelius a Voodus vezére rám írt, hogy hamarosan pakkot kapok és meg leszek vele elégedve. Hát mit mondjak, amint megjött a csomag, elállt a lélegzetem is, miután kibontottam. A lényeg a lényeg: a többi kincs között megkaptam a Necrocurse LP-t digipack CD-n, ráadásul a borítón Pelle Hellbutcher dedikálásával: to Georgius, az aláírása, Hail Satan. Mit mondjak, a mai napig az egyik leginkább féltve őrzött darabom a gyűjteményemben…

Elnézést a hosszúra sikeredett bevezetőért és a felsorolt diszkográfiáért, ám mindenképpen fontosnak tartottam a fentieket lejegyezni, hiszen gondolom, nem sokan ismerik Magyarországon ezt a svéd old school zenészekből álló bandát…

Visszatérve a „Grip of the Dead”-re:

a „Preludium of Devastation” intro után bele is kezdenek rendesen a svéd démonok a „Necrocurse nótával”, pokoli dobtempók és gitár-riffek sorjáznak, Hellbutchernek a Nifelheimből már jól megszokott sátáni károgásával egybekötve. A „Rotten in the Dark” hasonló stílusban folytatódik, majd jön az infernális „The Devil’s Cobra”.

A „Ripping Darkness” (The Destroyer) következik a sorban, a klasszikus svéd old school Death metal legszebb hagyományainak megfelelően. A „Death Metal Rebels” címében minden benne van, azt hiszem, s ennek megfelelően kaszabolja le a zenehallgatót. A „Morbid Maniacs” akár az ikertestvére is lehetne a „Death Metal Rebels”-nek, igencsak intenzív szerzemény, pillanatnyi megállás sincs szinte egy lassabb, headbangelősebb részt leszámítva.

A „Speed to the Grave” is eléggé nagy sebességgel száguld végig, az ezt követő „Grip of the Dead” szintén megdolgozza a hallójáratokat.

A „Coffin Breakers”, bár lassabb ütemekkel kezd, utána azért szépen felgyorsulnak a svédföldi pokolfajzatok. Az „Infernal Rebellion”-nal zárják ezt a pazar kis LP-t Hellbutcherék, megadva a módját, ahogy illik.

Nos, summázva a leírtakat:

10 klasszikus, old school svéd Death metal nótát hallhatunk picivel több, mint 40 percben: aki ismeri a fentebb név szerint említett muzsikusokat és bandáikat, elképzelheti, hogy mekkora pusztítást műveltek, a dallamokról sem megfeledkezvén persze.

Még néhány fontos megjegyzés a debütáló LP-vel kapcsolatban a következő: Terror és Hellbutcher mixelte a cuccot (Pelle a design-felelős is volt egyben), Andy LaRoque mester (gondolom, őt senkinek sem kell bemutatni) szintén részt vett a keverésben és a masteringet együtt végezte Olof Bergrennel egyetemben.

David Herrerias készítette el a borítót, Daniel Hansson pedig a hordáról lőtt néhány fotót. Az egész „Grip of the Dead” leterített rendesen anno, s mivel itt nem pontozok (ámbár a leírtak alapján mindenki sejtheti, hogy maximálisra értékelném a svéd ördögöket), annyit tanácsolok azoknak a rajongóknak, akiknek felkeltettem az érdeklődését: érdemes beszerezniük a gyűjteményükbe ezt a remekbeszabott svéd régisulis Death metal lemezt.

Hail Necrocurse, Hail Death Metal Rebels!

Kiadó: Pulverised Records
Kiadás éve: 2013
Stílus: Death Metal
Weboldalfacebook.com/necrocurse

Tracklist:

 1. Preludium of Devastation
 2. Necrocurse
 3. Rotten in the Dark
 4. The Devil Cobra
 5. Ripping Darkness (The Destroyer)
 6. Death Metal Rebels
 7. Morbid Maniacs
 8. Speed to the Grave
 9. Grip of the Dead
 10. Coffin Breakers
 11. Infernal Rebellion

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Necrocurse – Artwork, Tracklist, New Track Streaming

KMZ

Hot News – Pulverised Records is proud to announce the latest signing of Swedish Death Metal rebels Necrocurse

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek