Lemezismertetők

NECRODEATH – Draculea

Kiadó: Scarlet Records

Weboldal: www.necrodeath.net

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black / Thrash Metal

 

 

 

Vannak bizonyos albumok, amikről nehéz hosszasan írni. Az olasz nemzetiségű Necrodeath legújabb alkotása pontosan ilyen. Aki még nem ismerné a csapatot, nevükkel ellentétben nem death metalt vagy grindcore-t játszanak, hanem jóféle black/thrash keveréket, olyasmit, mint az Aura Noir, csak náluk talán kicsivel több a blackes hatás. A Necrodeath ráadásul szinte a black metal kialakulásától létezik, így értetlenül állok az előtt, hogy miért hallunk olyan keveset róluk, hisz a zenéjük egyáltalán nem mondható gyengének. Az eredetileg Ghostrider néven alakult banda ugyanis még 1985-ben változtatott nevet, és azóta ontják ránk gonoszságaikat, jelen albumuk pedig a legújabb, Dracula gróf életével foglalkozó konceptalbum. Már maga a téma sem túl eredeti, azonban egy olyan bandának, ami régi motorosnak számít a szakmájában, még így is sikerülhet egy profi albumot összehozni.

Nos jelen esetben ez maradéktalanul sikerült is. A borító, amin egy tetovált, elvileg vámpír- de inkább kapafogú leányzó látható tükrözve, legalább olyan borzalmas, mint amennyire kifejező: a zene is ez a fajta ősbunkó hangulattal átitatott black/thrash muzsika, mely azonban csak atmoszférájában ennyire primitív, zenéjében egyáltalán nem, sőt! Példa erre a néhány könnyedebb téma, amelyet kifejezetten kellemes hallgatni, vagy olyan momentumok, amelyek a rock/metal hőskorára emlékeztetnek, ilyen például a Fragments of Insanity című szám. A zenészek profik, igaz, ennyi idő után ez már minimális elvárás is. Flegias vokálos sokszínűen hozza károgós/üvöltős vokálját, bár nekem például a Venom feldolgozás, a Countess Bathory jobban tetszett az eredeti hanggal és hangzással, így pont elveszik az az erő és mocskosság, ami annyira tetszett abban a számban. A dobos Peso teljesít talán a legjobban, különösen a lágyabb részeket teszi még atmoszférikusabbá, de nem áll tőle távol a kegyetlen darálás sem, mint ahogy ezt néhányszor be is bizonyítja. A hangzás egyébként rendkívül telt, modern, kiváló, ami kissé furán hathat a stílust kedvelőknek, viszont éppen ezért újra és újra meghallgattatja magát, ráadásul a lágyabb részek így még elszállósabbak lettek.

Azt hiszem mindent leírtam az albumról, amit érdemben le lehet: kellően jól felépített számok, sok jó ötlet, sodró dinamika, mocskos és gonosz hangulat, azt hiszem ennyi elég is egy jól sikerült black/thrash albumhoz. A spanyolviaszt ugyan nem ők találták fel, de ennél a stílusnál ez nem is várható el, aki eredetiségre vágyik, vagy az év lemezét keresi, valószínűleg nem ennél az anyagnál találja meg a számítását. Aki viszont csak egy jól sikerült lemezt szeretne hallgatgatni, amely modern hangzásvilággal rendelkezik, ugyanakkor a hangulata a régi időket idézi, az nem foghat nagyon mellé a Necrodeath-el.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. V.T.1431
2. Smell of Blood
3. Party in Tirgoviste
4. Fragments of Insanity
5. Draculea
6. Countess Bathory (Venom Cover)
7. The Golden Cup
8. Impaler Prince
9. V.T.1476

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek