Lemezismertetők

NECROPHOBIC – In the Twilight Grey

Necrophobic Cover240213

Idén immár 35 éves múltra tekint vissza a svéd Necrophobic és nem is lehetne jobban megünnepelni eme jeles évfordulót, mint egy új remekbeszabott albummal, nem igaz? Hivatalosan egyébként március 15-én jelenik meg az okkult Death/Black metal horda tízes sorszámú opusa „In the Twilight Grey” címmel a germán Century Media Records gondozásában. Mielőtt rátérnék az új Necrophobic mesterműre, megjegyezném, hogy a banda felállásában történt egy kisebb változás basszusgitáros poszton: Allan Lundholm helyére Tobias Cristiansson került, aki többek között olyan csapatokból lehet ismert, mint a Darkened, Saints & Sinners, régebben pedig a Dismember és a Grave sorait erősítette (2014-ben Kassán személyesen is láttam a Grave-vel, s azóta is büszkén őrzöm a tőle kapott pengetőt).

Nos, akkor nézzük dióhéjban, mit is rejt magában a Necrophobic „In the Twilight Grey” LP-je:

A Century Media Records által küldött promóciós anyagban 10 jéghideg, mindazonáltal okkult varázsban pompázó dallamokkal ellátott nóta kapott helyt majdnem 54 percben (a szövegeket is csatolták egy dokumentumban, melyből kiderült, hogy egy bónusz dal még biztosan lesz valamelyik formátumon, kár, hogy ide nem fért be a „Blackened the Horizon”).

Még a tavalyi év folyamán, december 8-án a Necrophobic megjelentette az első hivatalos videót Stormcrow” címmel az új lemezzel kapcsolatban, majd ezt követte idén január 17-én az újabb single, az „As Stars Collide”. Mind a két számot rengetegszer néztem/hallgattam meg, s mióta megkaptam a promót, azóta is szinte csak azt hallgatom egyfolytában: mindig találok valami újabb és újabb érdekességet. Nincs mit itt cifrázni, az öt profi öreg róka újabb eszméletlenül jó produkciót tett le az asztalra: a Sebastian Ramstedt-Johan Bergebäck gitárosduó legitározza a csillagokat is az égről, Anders Strokirk jellegzetes hangja továbbra is pokolian kegyetlen, az alapító, Joakim Sterner megbízható óramű pontosságú dobolásáról és Tobias Cristiansson basszusfutamairól is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.

Érdekességként jegyezném meg, hogy a lemez címe William Butler Yeats ír költő, drámaíró, elbeszélő egyik verséhez kapcsolódik, az „Into the Twilight”-hoz, s melyből idézet is található az „In the Twilight Grey” szerzeményben.

A lemez producere ezúttal is Fredrik Folkare (Unleashed, Dead Kosmonaut, ex-Firespawn) volt, míg a mérnöki tevékenységbe beszállt Sebastian, Johan és Tobias is. A kiváló Death Black metal anyag borítóját Jens Rydén (Thyrfing, ex-Naglfar) készítette el, tökéletes egységbe foglalva a lemez kiválóan megkomponált himnuszait.

A pontszám egy másodpercig sem lehetett számomra kétséges, s bár messze még az év vége, egy biztos: a Necrophobic „In the Twilight Grey”-e biztosan benne lesz a kedvenc, 2024-es albumaim között.

Kedvenc dalok: Clavis Inferni, Shadows of the Brightest Night, Cast in Stone.

Kiadó: Century Media / Sony Music
Kiadás éve: 2024
Stílus: Death / Black
Web: facebook.com/necrophobic.official

Tracklist:

  1. Grace of the Past
  2. Clavis Inferni
  3. As Stars Collide
  4. Stormcrow
  5. Shadows of the Brightest Night
  6. Mirrors of a Thousand Lakes
  7. Cast in Stone
  8. Nordanvind
  9. In the Twilight Grey
  10. Ascension (Episode Four)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Necrophobic interjú

KMZ

NECROPHOBIC – Dawn of the Damned

Georgius

Necrophobic Interjú

Georgius

Hot News: Necrophobic continue without Tobias Sidegård

KMZ

Hot News: Necrophobic premiere new track!

KMZ

Hot News: Necrophobic premiere lyric video!

KMZ

Hot News: New Necrophobic album detailed

KMZ

Hot News: Necrophobic issue official statement

KMZ

Hot News: Necrophobic release digital single of new song via Spotify!

KMZ

Morbid Angel, Necrophobic, Benighted, Nervecell – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Hot News – Necrophobic – Spawned by Evil EP to be reissued via Hammerheart Records

KMZ

Hot News – Season Of Mist Signs Necrophobic

KMZ

NECROPHOBIC – Death To All

Gwanath

Necrophobic Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek