Lemezismertetők

NEGURĂ BUNGET – Focul Viu CD/DVD

Kiadó: Lupus Lounge

Weboldal: http://www.negurabunget.com/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Black Metal

Brief Sum: A perfect concert DVD from one of the most unique band of our time and it is among the most important releases of the year. Focul Viu can be purchased in a simple CD version as well, but this DVD is a must have for those who want some experience to remember.

Végre elérkezett a pillanat mikor hivatalos DVD-je jelenik meg korunk egyik legnagyobb metal csapatának a román Negură Bunget-nek. Az a fajta atmoszférikus folkos progresszív metalt, (ami mélyen a black metalból fakad) szinte senki nem játssza ilyen egyedien és kimagasló színvonalon, mint a „Negura”. Nehéz is elfogulatlanul írnom a zenekarról, de ennek a DVD-nek (mely a „Focul Viu” címet viseli), a fényében nem is nagyon szükséges. Magán a koncerten még a klasszikus felállású csapat zenél Hupogrammos vezényletével. Ami a részemről üdvözölt tény ugyanis én a mai napig ezt a felállást preferálom attól függetlenül, hogy a tavalyi lemez fényében az új felállás sem rossz. Bár őket még élőben nem volt szerencsém látni. No, de nézzük is ezt a majd másfél órás koncertet, ami egy tökéletes hangi és képi kivonata annak, amitől ez a zenekar egyre magasabb szintre jut el.

Akinek még nem volt alkalma élőben látni a „Negurat” azt most kárpótolhatja ez a kiadvány, azoknak pedig, akiknek kétségük volt afelől, hogy ez a fajta zene nem színpadra való most csodálkozhatnak egy jó nagyot. A koncert a „Primul Om” című hosszú bevezetővel indul, mely tökéletesen megadja azt a fajta spirituális alaphangulatot, mely a koncert folyamán csak tovább fokozódik. Szinte minden lemezminőségben szólal meg és nem csak, hogy megszólal, hanem az összes népi hangszer fizikálisan is jelen van, a havasi kürttől egészen a különböző ősi népi eszközökig. Ezek mind szerves részét képezik a muzsika egészének, és szinte megdöbbentő látvány, hogy nem valami trükkös sampler segítségével vannak megszólaltatva, hanem teljes valójukba. Így az alap hármas zenekari felállás természetesen kiegészül segédzenészekkel, de alapból egyik tag sem fél egy-egy régi hangszert a kezébe venni. Mikor meg ezek egyszerre szólalna meg például a „Norilor”-ban az meg maga a katarzis. Hupogrammos nem sokat beszél, szinte csak a dalok címeit mondja be a mikrofonba, ami nem is baj mert így nem töri meg a hömpölygő atmoszférikus zenei dalfolyamot. Nótákat tekintve is a legjobbak kerülnek terítékre, melynek mindegyike önálló életre kel a színpadon. Egyik zenészt sem érheti kritika tökéletesen bánnak hangszereikkel, igaz olyan nagy mozgás nincs a színpadon (Negru intenzív dobolását leszámítva), de így is rendesen belakják a rendelkezésre álló deszkákat. Maga a DVD csomagolás és menü szintén szemet gyönyörködtetően szép, de ezt a színvonalat már megszokhattuk.

Ez egy tökéletes koncert DVD korunk legegyedibb zenekarától, mely ott van az idei év legfontosabb kiadványai között. Természetesen a „Focul Viu” CD formában is szimplán audió élménybe is beszerezhető, de hogyha maradandó élményt akarsz én a DVD beszerzése mellett voksolok. Tíz pont mert csak tízig pontozunk.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Primul OM
2. Wordless Knowledge
3. Intro Bruiestru + Cunoaşterea Tăcută
4. IIII
5. Al Locului
6. Norilor
7. Hora Soarelui
8. Cel Din Urmă Vis
9. II
10. III
11. Văzduh
12. Ţesarul De Lumini

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Tău

Menegroth

Negură Bunget – Nămetenie [official music video]

KMZ

Negură Bunget – „Tau” – az erdélyi trilógia kezdete

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Gînd A-Prins” out now

KMZ

Hot News: Negură Bunget – European tour with Rotting Christ and Twilight Of The Gods

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Curgerea Muntelui” music video

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Transilvanian Trilogy – Musical and visual project

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Announcement of "Transilvanian Trilogy"

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Vîrstele Pămîntului

REBELPROUD

NEGURĂ BUNGET – Măiestrit

Gwanath

Negură Bunget, Damned Spirits’ Dance, Endless River – Koncertbeszámoló

Gwanath

Negură Bunget, Adultery – Koncertbeszámoló

Morgana

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek