Lemezismertetők

NEGURĂ BUNGET – Tău

Kiadó: Lupus Lounge

Weboldal: www.negurabunget.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Progressive / Folk / Atmospheric Black Metal

Brief Sum: The music of Negura Bunget offers a wonderful journey once again, with „Tau” bringing spiritual experiences hand in hand with both the palpable and the intangible beauties of nature. 

 

 

Nehéz elfogulatlanul beszélnem Románia vezető black metal bandájáról a Negura Bunget-ről. 1995-ös alakulásuk óta szép zenei pályát tudhatnak magukénak, mely a kezdeti black metal stílus után egy jóval szélesebb réteget átölelő progresszívabb muzsika irányába tolódott el, úgy, hogy közben a kezdeti gyökereket sosem hagyták el, hanem inkább lemezről lemezre építettek újabb és újabb ötleteket a zenébe, melynek egy hihetetlenül eredeti stílus lett az eredménye. Ezt még átszőtték népi hangszerekkel és a spirituális megközelítéssel, melyből aztán végképp kialakult a „Negura Bunget hangzás”. Ennek a zenei pályának az egyik legfénylőbb égköve a 2006-os „OM” lemez, melyet nem hinném, hogy meg lehetne közelíteni bárkinek is. Érdekes egybeesés, hogy azóta látszólag hánytatott a zenekar sorsa. Nem is nagyon bírom követni a történéseket. Az egyetlen biztos pont „Negru” jelenléte. Azóta tagcserék egymásutánja következett, de a 2010-es „Vîrstele pămîntului” lemezen sem lehetett érezni ebből semmit. Sőt egy nagyon is kiváló alkotás volt. Utána, ami következett az egy öt éves csend volt (igaz „Negru” azért aktív volt egyéb projektekbe). Mikor már kezdtek, jönni a hírek, hogy lesz egy új lemez és azt megint egy teljesen új tagság fogja elkészíteni hát nem örültem. Viszont fogadkozott „Negru”, hogy ez egy háromrészes történet első fejezete, mely Erdély szépségét próbálj zenébe foglalni és ez a dolog nagy izgalommal hatott rám. Így már alig vártam, hogy végre meghallgathassam a „Tau”-ra keresztelt hatodik „Negura” lemezt.

A nyitó „Nametenie” aztán megadta a kérdésemre a választ. A „Negura” mit sem változott ugyanaz az érzés kerít hatalmába, mikor hallom az örvénylő hangfolyam minden egyes rezdülését. Hihetetlenül változatos tételről van szó egyébként, melyben minden belefoglaltatik amiről szól ez a zenekar. Aztán az „Izbucul galbenei „ sem hagyja alább ez is egy kiváló tétel. Majd csodaszép megnyugvást kapunk a végig tiszta énekkel, érdekes népi hangszerekkel előadott „La hotaru cu cinci culmi”-tól, melynél rögtön a fenséges hegyek megnyugtató félig felhőbe úszó ormai vetülnek a szemünk elé. Aztán szintén egy nyugodtabb tétel (Curgerea muntelui) bár itt a hegyek már a morcosabb oldalait mutatják. Aztán vihar kerekedik a Kárpátok felett „Tărîm vîlhovnicesc„ egy hagyományosabb „Negura Bunget” tétel. Majd következik a legérdekesebb nóta, mely zeneileg is meglepő kalandokat ígér és a sok népi hangszer és folklór beütés mellett még női éneket is rejt. Ez a „Împodobeala timpului „. Elég merész húzás volt ez „Negru”-tól  ki is lóg a lemezről. Jobb is lett volna a végére rakni. Aztán a „Picur viu foc” visszatér az eredeti mederbe, hogy a „Schimnicește „-vel a csillagokig repülhessünk. A hangzás tökéletesen passzol a zenéhez és nem maradhat el a csodaszép borító sem. Nem tudom, mit mondjak még. „Negru” engem megint megvett kilóra, még ha nem is ez a legjobb lemez (azt már megírták szerintem), nehéz objektívan mérlegelnem. Az átlaghoz képest simán tíz pont lenne a „Tau”, de mivel magukhoz kell mérnem így „csak” kilenc. Azonban így is biztos befutó az év végi listámon.

Egy csodálatos utazást rejt megint a Negura Bunget zenéje és azon belül a „Tau” lemez ismét elhozza a spirituális élmények a természet minden megfogható és megfoghatatlan szépségével együtt.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Nămetenie
2. Izbucul galbenei
3. La hotaru cu cinci culmi
4. Curgerea muntelui
5. Tărîm vîlhovnicesc
6. Împodobeala timpului
7. Picur viu foc
8. Schimnicește

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

Negură Bunget – Nămetenie [official music video]

KMZ

Negură Bunget – „Tau” – az erdélyi trilógia kezdete

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Gînd A-Prins” out now

KMZ

Hot News: Negură Bunget – European tour with Rotting Christ and Twilight Of The Gods

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Curgerea Muntelui” music video

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Transilvanian Trilogy – Musical and visual project

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Announcement of "Transilvanian Trilogy"

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Focul Viu CD/DVD

Menegroth

NEGURĂ BUNGET – Vîrstele Pămîntului

REBELPROUD

NEGURĂ BUNGET – Măiestrit

Gwanath

Negură Bunget, Damned Spirits’ Dance, Endless River – Koncertbeszámoló

Gwanath

Negură Bunget, Adultery – Koncertbeszámoló

Morgana

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek