Lemezismertetők

NEGURĂ BUNGET – Vîrstele Pămîntului

Kiadó: Code666

Weboldal: www.negurabunget.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Transzilvánia misztikuma, titokzatossága, mondavilága gyakran megihlette a stílusteremtő norvég black metal zenekarokat, de nem kellett sokat várni arra sem, hogy egy erről a környékről érkező bandára is felfigyelhessünk. A Negură Bunget 1995-ben alakult, és azóta számos kiadványuk jelent meg, jelen alkotás pedig az ötödik nagylemezük.

Sokan féltették a bandát, ugyanis nemrégiben két ős-tag is kilépett, de szerencsére ez a szellemiségen és a zene színvonalán nem hagyott maradandó nyomot.
A zene alapját a black metal adja, de a műfaji meghatározásnál fontosabb, hogy milyen hatást vált ki az emberből ez a muzsika. A sokszor népi hangszerekkel kiegészítve eljátszott hangok egy spirituális utazásra viszik a hallgatót a rég elfeledett legendák, misztériumok és a természet világába.

Pánsíp, és más autentikus hangszerek lágy dallamaival kezdődik az album, aztán szép lassan csatlakozik a többi hangszer, majd Corb kántálós éneke, és máris hófödte tájakon, hegyek közt találjuk magunkat, elfelejtve a forró májusi napsütést. A Kárpátok sötét erdőségeinek zordon világát tárják elénk a magasra hangolt gitárokon eljátszott riffek; néhány helyen az ír Primordial neve ugrott be, mint párhuzam, de ez csak nagyon távoli rokonság, és nem is érdemes vele túlságosan foglalkozni, hiszen ilyen kifejező, mély zenét csak kevesen képesek játszani. Két gitármentes, tisztán ambient, illetve tradicionális folk jellegű tétel is helyet kapott a lemezen, ezek a zabolázatlan természet fékezhetetlen erejét, szilajságában is fenséges mivoltát idézik meg. Az album legfülbemászóbb része kétségkívül a Chei de Roua dallamos betétje, elsőre ez ragadt meg bennem. Aztán a harmadik-negyedik hallgatás után a többi dal is kezdett letisztulni, és azon kapom magam, hogy egyre csak fedezem fel az olyan szépségeket, katartikus momentumokat, mint például az Ochiul Inimii mesteri rétegzettsége, vagy az Arborele Lumii finom gitárdallamai. Tulajdonképpen nehéz is írni a lemezről, hiszen ha az embert magával ragadja a hangulat, csak szárnyal képzeletben a metsző széllel az ismeretlen téli tájakon. Az utolsó dalban aztán megint visszatér az akusztikus gitár, a népi hangszerek, és véget is ér a bő egy órás játékidő.

Elsőre nem adja meg magát könnyen a korong, de aki szereti a különleges, természetközeli, transzcendentális zenét, és nem sajnálja az időt a többszöri hallgatásra, az garantáltan élvezni fogja a Virstele Pamintului minden percét.

Tracklist:

1. Pămînt
2. Dacia hiperboreană
3. Umbra
4. Ochiul inimii
5. Chei de rouă
6. Țara de dincolo de negură
7. Jar
8. Arborele lumii
9. Întoarcerea amurgului

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Cretus, Promethee, Negură Bunget, W.A.S.P., Lucifer’s Child, The Wedding At The Slaughterhouse, Verilun, Gyze, Skyforger

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Tău

Menegroth

Negură Bunget – Nămetenie [official music video]

KMZ

Negură Bunget – „Tau” – az erdélyi trilógia kezdete

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Gînd A-Prins” out now

KMZ

Hot News: Negură Bunget – European tour with Rotting Christ and Twilight Of The Gods

KMZ

Hot News: Negură Bunget – „Curgerea Muntelui” music video

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Transilvanian Trilogy – Musical and visual project

KMZ

Hot News – Negură Bunget: Announcement of "Transilvanian Trilogy"

KMZ

NEGURĂ BUNGET – Focul Viu CD/DVD

Menegroth

NEGURĂ BUNGET – Măiestrit

Gwanath

Negură Bunget, Damned Spirits’ Dance, Endless River – Koncertbeszámoló

Gwanath

Negură Bunget, Adultery – Koncertbeszámoló

Morgana

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek