Lemezismertetők

NEKROMANTHEON – Divinity of Death (Re-release)

Kiadó: Vendlus Records

Weboldal: myspace.com/nekromantheon

Kiadás éve: 2011

Stílus: Thrash metal

Brief Sum: I do not think that this album would have been called a classical in the mid-80’s – let alone today – but it is perfect for some nostalgia. I’m looking forward to their next material.

 

Élek a gyanúperrel, hogy a ’90-es évek végén felbukkant retro thrash mozgalom a norvég Aura Noir nevéhez köthető. A grunge, a pop/punk leáldozásával, a nu metal hajnalán felbukkant Dreams Like Desert Ep és a Black Thrash Attack lemez egy sor skandináv, elsősorban norvég csapatot dobott a felszínre, adott ihletet nekik. Olyanokra gondolok, mint az Infernö, a Nokturnal Breed vagy a svéd Guillotine.
Ugyan ezek az együttesek eredetiséggel semmiképpen sem vádolhatók meg (sőt, inkább szándékosan másolták a nagy elődöket Infernö – Destruction, Guillotine – Kreator), kétségtelen, hogy egy le(el)tűnt, dicső kor (nosztalgikus) emlékeit, élményeit adták vissza kiadványaikkal.

A 2005-ben alakult Nekromantheon egy újabb norvég old school thrash csapat, akiknek tagjai az Obliterationben (Sindre Solem énekes/basszusgitáros, Arild „Arse” Myren Torp gitáros/énekes) és az Audiopainben (Christian „Kick” Holm dobos) is érdekeltek. A Divinity Of Death bemutatkozó anyaguk, ezt megelőzően egy Ep-t (We’re Rotting – 2007) és két split anyagot (Speed ’n’ Spikes – 2008, Audiopain/Nekromantheon – 2010) jelentettek meg, tehát némi nevet szereztek már maguknak. Ebben az anyagban az európai old school thrash éppúgy érvényre jut, mint az amerikai, a hangzásban semmi modernizáció, egy az egyben a ’80-as évek feelingjét adja vissza, csak egy teltebb, erősebb, vastagabb változatban. Odáig mennek a norvégok, hogy a nyitó Gringo Death-ben például nemes egyszerűséggel lenyúlták a Hit The Lights kezdését, mely egy üvöltést követően a Hell Awaits korabeli Slayerre emlékeztető riffbe vált és kezdődik a thrash támadás. Váltásaik egyértelműen slayeresek, a dob helyenként (pl. The Point Of No Return, Cry Havoc) úgy szól mint az egykori Possessed ütősnél Mike Susnál, nagyon kedvelik a korai Sodomot, Destructiont illetve Kreatort. Nem mellesleg a váltott ének is a korai (első két lemez) Kreatorra utal.

Felesleges tovább boncolgatni a korongot, a zene önmagáért beszél. Szerintem a régi vágású rajongóknak bejön (bejöhet) a lemez.

Tracklist:
1. Gringo Death
2. The Point of No Return
3. Cry Havoc
4. Divinity of Death
5. Lex Talionis
6. Devolutionary Storms
7. Tortured in Tartaros
8. Further Beyond
9. Acid Visions
10. Psyanide
11. Alcoholy Terror

Pontszám: 8

 

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek