Lemezismertetők

NESSERIA – Fractures

Kiadó: Throatruiner Records

Weboldal: http://nesseria.fr/

Kiadás éve: 2014

Stílus: Death / Black Metal / Grindcore

Brief Sum: Nesseria is the representative of a creative, innovative and heavy breed of metal bands. Fractures is the perfect combination of trusty musicality, catchy riffs and a grim and dark atmosphere.

 

A francia Nesseria zenekar nagyjából 10 éve bukkant fel zajos, brutális metál zenéjével a történelmi jelentőségű Orléans városából. Ugyan nem egy új zenekarról beszélünk, mégis a Nesseria hozzáállása és dalszerzői vénája sok fiatal zenekarnak is példaértékű lehet. A szintén francia és egyébként szintén profi hozzáállást prezentáló Celeste-el szemben a Nesseria nagyon odafigyel az apró zenei színezésekre, átvezetőkre. Szinte minden számban található egy nagyon fogós gitártéma, hardcore-os lendület vagy éppen valami iszonyat húzás ami az egyébként nagyon ügyes dobosnak köszönhető. Nem azt mondom, hogy bármikor feltehető és hallgatható ez a zene, nyilvánvalóan hangulat és több esetben egyfajta elvonatkoztatás szükségeltetik a Nesseriához is. Az elsődleges szempont nyilván itt is az, hogy az a bizonyos sötét atmoszféra érzékelhető, tapintható legyen, de ettől függetlenül kidolgozott dalszerkezeteket és megírt, lecsontozott számokat hallhatunk, nem egy nagy zenei katyvaszt.

A későbbi dolgaikhoz képest annyiban változott valami, hogy a régen nagyon meghatározó káosz valahogy eltűnt, vagy talán inkább letisztult. Ettől kicsit monumentálisabb lett a megszólalás, ami határozottan jót tett a zenének. Az előző lemezhez képest sokkal jobb dalok sorakoznak a Fractures korongon, erősebb és kegyetlenebb témák váltakoznak egymással és folynak át egymásba és ezáltal olyan sodrást adnak az egész kompozíciónak ami kiemelkedő teljesítményt igazol. Igaz van egy két üres járat az albumon, de többségében ez egy  kiváló anyag, szépen megszerkesztett dalokkal és valamiféle sötét koncepcióval. Nem tudom mi volt a fő irányvonal, vagy hogy egyáltalán volt-e megbeszélt elgondolás, mindenesetre a hangulat baromira okkult. Végigvonul a lemezen egy kifejezetten negatív hatás ami nyilván nem tesz jót a közérzetnek, de ugye nem is ez a cél. Aki elmerül ebben a zenében az biztosan végrehajt magán egy kisebbfajta ördögűzést is, annyira komor a Fractures.

Én a magam részéről úgy gondolom ilyen jellegű zenéből nem mindig jó ötlet egy teljes lemeznyi anyagot kiadni, a Nesseria esetében is az a helyzet, hogy egy idő után már kicsit sok. A Clinging To The Trees Of A Forest Fire-el kiadott splitjükön szereplő négy szám tökéletesen, sallangmentesen mutatja be milyen is ez a banda. Egyébként az új nagylemeznél is gyönyörűen keretbe foglalja a cuccot a nyitó Des rues ordinaires, és a záró, kicsit valamiért szintipopos hatást keltő Omayra. A lemez talán legerősebb tételei ezek, az Omayra különösen kiemelkedő és érdekes, mondhatni progresszív. Minden extrém metál fanatikus tegyen egy próbát a Nesseriával, a súly garantált!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Des rues ordinaires
2. Le malheur des autres
3. Leurs histoires
4. Cent mille fois par jour
5. Fractures
6. L’incendie
7. Cette somme de problèmes
8. Civitas
9. Ceux qui restent
10. Omayra

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Nesseria ‘Cent mille fois par jour’ Music Video

KMZ

Nesseria „Fractures” debüt stream; LP megjelenik november 15-én a Throatruiner Records-on

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek