Lemezismertetők

NEW DEAD PROJECT – Darkest of Times

Kiadó: –

Weboldal: facebook.com/newdeadprojectband

Kiadás éve: 2014

Stílus: Hardcore / Punk

Brief Sum: New Dead Project came with a very strong EP, and not just because here it’s unique what they do. It is all the way a dynamic, stirring album with no idle time.

 

A New Dead Project egy 2005-ben alakult hazai punk zenekar, ami az elmúlt szűk 10 évben gyakorlatilag mindent átélt és megélt, amit a stílus határai megengednek. A kezdeti időszakban még négyen csörömpöltek, Konti(dob), Kutya(gitár), Zsolt(bőgő) és Zsopa(ének) majd néhány próba után a gitáros posztra Marci érkezett a Semmi Komoly-ból. 2007-ben kijött az Out of Nothing, majd röviddel utána a This Means Everything, ami már sokkal összeszedettebb és direktebb cucc volt, mint a szárnypróbálgatásnak is beillő demo. Az első igazán profi anyag egyértelműen a Permanent Apocalypse volt 2010-ben, amin olyan szerzemények szerepeltek, mint a rendkívül ütős Suicide Pills. Később jött egy split lemez a P.F.A. társaságában ahol már magyar szövegekkel dolgoztak és 2012-ben megjelent a „Végül minden levél a földre hull” című korong, ami szintén magyar szöveggel látott napvilágot. Nemrég egy sokszereplős válogatás cd-n a zenekar újra felbukkant egy fél percesnél is rövidebb számmal, most pedig itt az új anyag, ami egyelőre digitális formában jött ki, de a későbbiekben beszerezhető lesz bakeliten is.

Mint említettem a New Dead nem egy mai csirke, hanem egy közel tíz éve működő megbízható gépezet és egy igazi túlélő, legyen akár tagcseréről, akár az itthoni underground zenészkedés nehézségeiről szó. A tagság jelenleg öt főből áll, az énekes posztra Bödecs Andris érkezett tavaly júliusban. Ennek következtében az irányvonal némiképp módosult, valamivel közérthetőbb lett. Ha udvariatlanul szeretnénk fogalmazni mondhatni „lájtosodott”. Első blikkre ez igencsak mellbevágó és szokatlan, de az EP végére tisztul a kép, és összeáll egy nagy egésszé minden egyes tétel. Ugyan az albumon csak két új szám hallható, a többi mind régi nóta újraértelmezve, de ez egyáltalán nem zavaró, néhány témának még jót is tett az újragondolás és a hangzásbeli változás. A korábban a Salad Daysből és később az Idoruból  ismert Andris hangja abszolút domináns és karakteres, viszont a New Dead Projectnek a világon semmi köze nincs az előbb említett bandához. Hangszerkezelés tekintetében teljesen más felfogás mérvadó, sokkal karcosabb és dühösebb muzsika ez. A két gitáros és a bőgős szintén hallatja a hangját néhány alkalommal megidézve a régi feelinget, de alapvetően a Darkest of Times egy megújulóban lévő bandát mutat.

Az üzenet és a hozzáállás ugyanaz mint régen, ezt alátámasztják a szövegek is, viszont a körítés és a zenei felfogás változott, és jó irányba változott. Arról, hogy mennyire dinamikus ez a zenekar leginkább élőben lehet megbizonyosodni, ahol hamar lejön az is, hogy mennyire profi és átgondolt koncepció alapján működik az egész. Ha nem is zenei párhuzamként, de hangulat szempontjából mégis többször beugrott a Deluge neve, és az is, hogy valóban van valami kis new school hardcore beütés a dalokban. A régi cuccokkal kapcsolatban én abszolút elfogult vagyok, és talán sosem fog annyira tetszeni semmi mint a Learning to Fly és a Suicide Pills, de a két új track is nagyon jó és illeszkedik a többi közé.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Song You’ve Been Waiting For
2. If We Let Them Kill Us We Deserve To Die
3. The Dawn Of The Living
4. Our Course Is True
5. Learning To Fly
6. Suicide Pills
7. And Then Something Went Terribly Wrong

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

New Dead Project Interjú

Golysz

Rivers Run Dry, New Dead Project, Tango Underground, Cvlt Of Grace, Hanoi – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Chaosrealm, Cvlt Of Grace, Wasted Struggle, New Dead Project, Have No Clue, Hanoi – Koncertbeszámoló

MelancholyR

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek