Lemezismertetők

NIGHTRAGE – Abyss Rising

A Nightrage zenekarral 2011-ben találkoztam először az akkoriban megjelenő Insidious lemezük kapcsán. Bár a lemez alapvetően tetszett, de annyira mégsem volt számomra meggyőző, hogy kövessem a csapat munkásságát. Azóta eltelt 11 év és megjelent 4 lemezük, épp ideje volt, hogy kicsit rájuk nézzek. Úgyhogy újra bekapcsolódtam a történetbe és megtudtam, hogy a nemrégiben megjelent Abyss Rising egy trilógiát lezáró lemez.

Utánaolvasva a sztori tömören annyi, hogy az emberiség folyamatosan pusztítja maga körül a világot, mindaddig, míg az meg nem nyílik alatta és el nem nyel mindent. Jelen lemezt Dante Isteni színjáték első éneke ihlette, az Inferno.

Talán kevesen tudják, a zenekar indulásánál olyan nevek játszottak a csapatban, mint Gus G. (Dream Evil, Mystic Prophecy, később Ozzy) és Thomas Lindberg (At the Gates, The Crown). Így a dallamos death metal skandináv módra borítékolható volt. A stílus nem is változott sokat az Insidious óta. Továbbra is pörgős zenét játszanak, de nem a sűrű, tömör fajtáját, hanem a szellős, lazát. Az ének is inkább lindbergi sikolyokkal van tarkítva, nem mélyről jövő hörgés.

13 dal 40 perc alatt, ez nem sok üresjáratra ad alkalmat. Kezdésként a címadó dal már el is hangzik. Pörgős nyitás a refrénben pedig Ronnie Nyman hangja mögött csordavokál bújik meg. Ronnie egyébként az előzőekben emlegetett Insidous óta érkezett a csapatba, 2014-ben. Hangja hasonlatos az előző énekes, Anthony Hämäläinen hangjához, talán egy árnyalattal kevésbé hisztérikus a stílusa.

A Swallow Me verzéje előtt kis akusztikus átkötés van, a verze meg nagymértékben támaszkodik a basszusgitárra, amit egy nagyszerű refrénnel fejelnek meg. A dal folyamán többször kiemelkedik a basszusgitár, izgalmassá téve a nagyszerű dalt. Azért a vége felé a tiszta ének meglepő, bár oda illő.

Nauseating Oblivion eleje akár egy klasszikus heavy metal móta is lehetne, de persze erre sokkal szigorúbb folytatás épül. A kezdő dallam csak a szólónál kerül elő újra. Itt is van egy tiszta ének betét, akusztikus kísérettel, de mire belemelegednénk a dalba hirtelen vége lesz és lágy dallamokkal elkezdődik a Dance of Cerberus, hogy aztán tipikus zúzással összetörje a nyugalmat. A Falsifying Life ötvözi az eddigi megoldásokat, lassan építkező refrén, tempós bridge és vastag vokálos refrén. Talán ez képviseli legjobban azt, amit a teljes lemezen hallhatunk, vagyis, ha csak egy dalt hallgat meg valaki, akkor ez legyen az! Jó képet ad a lemezről és ha mégis rászánja magát a zenekedvelő a mélyre ásásra, akkor érhetik kellemes meglepetések.

A lemez második fele egy rövid átvezető után nyugodt akusztikus gitárral indít, amire ráépül a torzított harmónia, amit végül legyűr a tempó, bár a verzében a kezdés visszatér, hogy a tempó és a vokális rész mindezt elmossa.

A nagy tekerések közé beékelt The Divergent instrumentális tétel bár meglehetősen rövid, de nagyszerű és bőven túlmutat az általuk preferált stílus keretein túl. A False Gods kezdése szintén más érákba repít, de aztán a folytatás visszahúz az eddig megismert útra. Meglepetést a végén a Pest Ridden Tide fog okozni, ugyanis ez a lemez legzúzósabb dala.

Az At the Gates-t és az In Flames-t hallom ki még mindig mint legnagyobb hatások. Ezek izgalmas módon kombinálódnak a Nightrage zenei elképzeléseivel. A lemez üde színfolt és érezni, hogy itt már nem útkeresés zajlik, hanem ez maga a Nightrage. A sok dal és a rövid játékidő ellenére a vége felé már túlságosan kiismerhetővé válik zenéjük, amit miatt kell pár meghallgatás mire különválnak a dalok. Még pár olyan remekül eltalált dallal, mint a Swallow Me zseniális is lehetne az Abyss Rising.

Kiadó: Despotz Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Melodic Death Metal
Web: facebook.com/nightrage

Tracklist:

 1. Abyss Rising
 2. Swallow Me
 3. Nauseating Oblivion
 4. Dance of Cerberus
 5. Falsifying Life
 6. Portal of Dismay (Interlude)
 7. Shadows Embrace Me
 8. 9th Circle of Hell
 9. The Divergent
 10. Cursed by the Gift of Sight
 11. False Gods
 12. Pest Ridden Tide
 13. Silence of the Darkened Soul

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

A Nightrage június 1-jén kiadja új, ‘Full Vile Life’ című single-jét legutóbbi albumáról

KMZ

Hot News: Tomas Lindberg To Rejoin Nightrage For Gothenburg Sound Festival Performance

KMZ

Hot News: Nightrage – Reveal video for „Delirium Of The Fallen”!

KMZ

Hot News: Nightrage to shoot video next month

KMZ

Hot News: Deadlock and Nightrage to support Demon Hunter on European dates

KMZ

Hot News – Nightrage: Frets Of Fury tour recap

KMZ

Hot News – For immediate release: Nightrage release full track by track feature for "Insidious"!

KMZ

Hot News – Nightrage: Insidious stream online

KMZ

Hot News – Nightrage: Reveal another track from “Insidious”!

KMZ

Hot News – Nightrage: Track by track – part II with Marios Iliopoulos

KMZ

Hot News – Nightrage track by track for "Insidious" – part I!

KMZ

Hot News – Nightrage reveal first track from upcoming album!

KMZ

Nightrage Interjú

Saint-Savin

NIGHTRAGE – Insidious

Saint-Savin

Hot News – Nightrage: Reveal album details!

KMZ

Nightrage Interjú

Jillian

NIGHTRAGE – Wearing A Martyr’s Crown

Jillian

Mnemic, Nightrage, Slowmotion Apocalypse, Circleshine – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek