Lemezismertetők

NIGHTRAGE – Insidious

Kiadó: Lifeforce

Weboldal: http://www.nightrage.com/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Melodic Death Metal

Brief Sum: The honorary Gothenburg Nightrage with greek roots offers their melodic death metal in a most diverse way. This album balance on the verge of modernity and the honour of tradition. Each of the songs hide valueable solutions. The exaggarated melodies and technical solos kill a bit of heaviness even in spite of the shouting. 

A 2000-ben alakult thessalonikii dallamos deathban tevékenykedő csapat görög alapítói három demó kiadása és az északi szellemiség nagy mérvű magukba szívása után úgy döntöttek, itt az ideje, hogy az Olympus helyett bevonuljanak a Valhallába, ezért székhelyüket áttették Göteborgba. Ezek után talán nem is olyan meglepő, hogy debütáló lemezükhöz megnyerték az akkor már legendának számító Tomas Lindberget, aki a következő lemezig dolgozott a csapattal, de ezután sem hagyta őket kikerülni látómezejéből, amit többek között az aktuális lemezen való vendégszereplése is bizonyít. De nem ő az egyedüli, aki vendégeskedik a felvételen, többek között az alapító tag, Gus G is feltűnik.

A stílus pedig maradt a régi, ami nem más, mint a mára kicsit megkopott svéd dallamos death metal.

Kissé ijesztően hathat, hogy 15 dalt préseltek az örökkévalóságnak, de pár átkötő is beleszámít, és még így se nagyon van nóta, ami középszerűsége okán lemaradhatott volna. A srácok nagyon értik ezt a műfajt, és erőlködés nélkül gördülnek ki kezeik alól a jól ismert világ riffjei, szólói, dallamai. Mindez nem hat ódon módon, bár zenei gyökereiket nem palástolják, de ezt továbbgondolva, modernséggel felvértezve, de még a stílus berkein belül maradva adják elő.

A nótaírási képesség nagyon a vérükben van. Akár említhetném a lényegi kezdő Delirium of the Fallen-t, ami jó példája a göteborgi death metalnak, kellően kapkodós, van benne lendület,  amit a dobkiállás még meg is tol egy kicsit. De jó példa a középtájról a Poignent Memories, ami már szinte blackes határokat súrol, amit a később belépő In Flames váltás tör darabokra. Az azt követő akusztikus verze a rásuttogott dallamokkal nagyon hangulatos. Antony Hämäläinen éneke végig változatos, jól áll neki a kapkodós, hisztérikus Lindberg stílus, de a szimpla dallamos üvöltözés is.

Amúgy az akusztikus gitár beépítése nagyon eltalált a nótákban, sok helyütt felbukkan, van mikor magányosan, van mikor csak színesítésként a háttérben. Mindkét esetet remekül demonstrálja a Hush of Night. Állat a tiszta fémes rezgésekre ráüvöltött versszak. A gitárjátékra amúgy sem lehet panasz, bár szólók dolgában inkább a könnyedebb, ízesebb megközelítés uralkodik. Marios Iliopoulos és Olof Mörck gitárosok hatalmas lazasággal és dallamérzékkel adják elő, néha a legváratlanabb pillanatban klasszikus alapokból merítkező témáikat.

Mint említettem, hatásaikat nem rejtik véka alá, így néha felbukkannak a híres svéd vonal szellemei, néha nem csak azok, akikre számít az ember, mint a Wrapped in Deceitful Dreams-ben, ahol a refrén kissé Reinkhaos-os, amit aztán a tiszta ének, amit egyébként az evergreyes Tom S. Englund követ el, darabokra tép. Tom hangja párszor feltűnik még a lemezen. Egész pontosan a befejező hármasban. Ez a lemez legkülönösebb, legmeglepőbb és épp ezért legjobb dal hármasa, mondhatni egy monumentális költemény. A napfogyatkozással indít, ami egy sejtelmes felvezető a következő pillanathoz, ami kicsit The Gatheringes hatású. Hangulatában közel áll hozzá, így a kezdő sorok éneklése megint Englundra marad. Mikor teljes a totalitás, megpillanthatjuk a napkoronát. A dal jól megragadja a hangulatot, valójában inkább akusztikus tétel, Englundnak nem sok dolga akad. A dal nyugis hangulata végig megmarad, bármennyire is beindul a banda. A zárásban visszatér újra a fény, bár a fenyegetettség érzés megmarad, de mivel ez a lemez zárása is, talán megbocsájtható.

A Nighrage egy görcsmentes, laza lemezt készített. Minden dalban van valami érdekesség, valami szokatlan, bár ezek a megoldások lassan, azt kell mondjam, elvárások lesznek a modernizált dallamos deathben. Gondolom, azt ők is sejtik, hogy világmegváltás már nem vár rájuk, de jó hallgatni való azoknak, akik szeretik a stílust, és nem zavarja őket, hogy a továbbgondolás abba az irányba ment, hogy a dalok emészthetőbbek lettek, és rengeteget veszítettek a death metal vonalból. Azoknak ajánlható, akik még hallgatják az In Flamest, de már sokszor felszalad a szemöldökük egyes megoldásaik miatt.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. So far Away (Intro)
2. Delirium of the Fallen
3. Insidious
4. Wrapped in Deceitful Dreams
5. Hate Turns Black
6. Sham Piety
7. Cloaked in Wolf Skin
8. This World is Coming to an End
9. Utmost Ends of Pain
10. Poignant Memories
11. Hush of Night
12. Poisoned Pawn
13. Solar Eclipse (Prelude)
14. Solar Corona
15. Emblem of light (Outro)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

NIGHTRAGE – Abyss Rising

Saint-Savin

A Nightrage június 1-jén kiadja új, ‘Full Vile Life’ című single-jét legutóbbi albumáról

KMZ

Hot News: Tomas Lindberg To Rejoin Nightrage For Gothenburg Sound Festival Performance

KMZ

Hot News: Nightrage – Reveal video for „Delirium Of The Fallen”!

KMZ

Hot News: Nightrage to shoot video next month

KMZ

Hot News: Deadlock and Nightrage to support Demon Hunter on European dates

KMZ

Hot News – Nightrage: Frets Of Fury tour recap

KMZ

Hot News – For immediate release: Nightrage release full track by track feature for "Insidious"!

KMZ

Hot News – Nightrage: Insidious stream online

KMZ

Hot News – Nightrage: Reveal another track from “Insidious”!

KMZ

Hot News – Nightrage: Track by track – part II with Marios Iliopoulos

KMZ

Hot News – Nightrage track by track for "Insidious" – part I!

KMZ

Hot News – Nightrage reveal first track from upcoming album!

KMZ

Nightrage Interjú

Saint-Savin

Hot News – Nightrage: Reveal album details!

KMZ

Nightrage Interjú

Jillian

NIGHTRAGE – Wearing A Martyr’s Crown

Jillian

Mnemic, Nightrage, Slowmotion Apocalypse, Circleshine – Koncertbeszámoló

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek