Lemezismertetők

NIGHTSHADE – The Beginning Of Eradication

Kiadó: Rising Records

Weboldal: myspace.com/nightshadegroupes

Kiadás éve: 2008

Stílus: Metalcore / Deathcore

 

(scroll down for English Version)

 

Franciaországból származik a 2005-ben alakult Nightshade. A kezdeti időkben egy demó és két EP anyaguk jelent meg. Az idő viszont csak most érkezett el ahhoz, mikor ők is úgy gondolták, kellő alapjuk és felkészültségük van egy nagylemez kiadásához, amely a “The Beginning Of Eradication”-ra keresztelt mű képében testet is öltött.
A kiadó “Groove Death Metal” kategóriába sorolja a zenekart, ami még jól is hangzik, de azért a valóságot ez nem teljes mértékben tükrözi. Elég, ha csak azt említem, hogy azért ezekbe a srácokba nem kevés modern jelleg is szorult. Ami persze nem baj, de sajnos a nóták színvonala nem nagyon éri el azt a minőséget, ami miatt meg kéne jegyezni eme francia csapat nevét. A modern beütést a néhány, már vagy százszor felhasznált riffen kívül a két énekes jelenléte is felerősíti. Még a mélyebb tónuson mozgó hanggal nincs is gond, de a károgós magasabb fekvés már egy idő után frusztrálóvá válik. Persze a dalok színvonala sem valami magas.

Rögtön a felvezető után induló “Crowning Of An Ugly Princess”-től égbe szökött a szemöldököm. Aztán az utána következő “Bury In Terror” jó is lenne gyors death-es kezdésével, de aztán ez is unalomba fullad, mind, ahogy a dallamosság felé kacsingató “Just For A Bitch” is.
Az unalmas riffekre épülő “Eradication Goes Sounded”-ér is jár egy kiadós lecseszés. Azért akad egy kifejezetten jó nóta is, a “Tapeworms For Breakfast”, mely egész jó felépítésével, ritmusváltásaival kiemelkedik a sok szürke dal közül, és még talán a “Good Night Darling”-ban is fel-felbukkan egy-két jó ötlet, megoldás.

A “8 mm” című dallal aztán megint nem tudok mit kezdeni, talán csak annyit, hogy ez is unalmas, de azért az utolsó dalban, az “Encephale Saturated”-ben sikerül eljátszaniuk a korong legemlékezetesebb gitárharmóniáját, bár az idegesítő dobverés miatt megint hadilábon állok. A másik nem túl pozitív dolog, hogy az intróval és outróval együtt sem éri el a korong játékideje a fél órát, ami azért nagylemeznek kicsit rövid.

A Nightshade zenei irányvonala egyértelmű, de sajnos nem elég izgalmas ahhoz, hogy lelkesedni tudjak. Valahogy már kezd elegem lenni a sok hasonszőrű zenekarból, amiket szinte gyárként présel ki magából a metal gépezet.

————————-

ENGLISH VERSION:

Nightshade, formed in 2005, is hailing from France. In their early times they put out a demo and two EPs. The time, however, has just come for them to release the first full-length album with enough experience behind them, and so the “The Beginning Of Eradication” was born.
Their record company labels them as “grove death metal” which sounds good but does not match the truth entirely. Enough to mention the fact that they have quite some modernism in the music. Which is, of course, not a problem but, unfortunately, the quality of tracks does not reach the standard in order to memorize the name of the French act. The modern character is indicated by the occasional, played-a-hundred-times-before riffs as well as the use of two vocalists. Even if I have no problem with the deeper vocals, the higher croaking gets disturbing after a time. Of course the standard of the songs is not that high either.

My eyebrows went up once I heard “Crowning Of An Ugly Princess” after the introduction. The following “Bury In Terror” could be good with its fast deathish start but it also turns into a bore as “Just For A Bitch” which is flirting with melodies.
“Eradication Goes Sounded”, which is based on boring riffs, has also earned an abundant tongue-lashing. There is a definitely good song, “Tapeworms For Breakfast”, which stands out from the grey mass with its quite good structure and rhythm changes, and maybe in “Good Night Darling” there are also some good ideas.

Of “8 mm” I could also say not too much really, it’s also boring but in the closing “Encephale Saturated” they managed to play the most memorable guitar harmony of the record. However, due to the tiresome drumming I do not know what to say. The other thing which is not that great is that the playing time does not reach half an hour (including intro and outro) and this is too short for full-length.

The musical line of Nightshade is unambiguous but, unfortunately, is not thrilling enough to get excited. Somehow, I’m beginning to have enough of these many bands similar to each other, which are as if pressed from the factory of Metal machine.

Tracklist:

1. The Beginning Of Eradication
2. Crowning Of An Ugly Princess
3. Bury In Terror
4. The Last Day
5. Just For A Bitch
6. Eradication Goes Sounded
7. Tapeworms For Breakfast
8. Good Night Darling
9. 8mm
10. Encephale Saturated
11. Eden

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek