Lemezismertetők

NIKSON – So Far From Home

Kiadó: Bite Me Records

Weboldal: www.niksonrocks.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Punk / Rock / Pop

 

 

 

 

Hazánkban nincs sok zenekar, aki a skate / pop / punk műfaját művelné, mert max egy-két banda van, aki már befutottabb, de ők sem a hagyományos amcsi napfény-témákat művelik, hanem egy magyarosított verziót, s itt nem a magyar szövegekre gondolok. Szóval egy kezemen meg tudom számolni, hány magyar banda képviseli eme stílust. A lényeg, hogy pár éve megalakult a győri illetőségű Nikson zenekar. Eddig egy Ep-vel rendelkeztek, amit 2006-ban adtak ki “Somewhere here and between there” címen, szerzői kiadásban.

Mindenképpen egy aktív bandáról van szó, hiszen eme idő alatt számos koncertet zavartak le, és nem kevés energiát fektettek bele a zenekar promóciójába, ami mindenképp dicséretes, mert önerőből sokmindent véghez vittek. Végre megérkezett a várva várt első debüt korong, amit ebben az évben vettek fel a srácok a szolnoki Denevér stúdióban. Kérem szépen, itt ezen a lemezen 13 frappáns, korszerű, nemzetközi melodic punk tétel található. 2 énekes, Marci és Olivér felváltva nyomják a dallamos, néhol keserédes vokálokat, s meg kell hagyni, remekül csinálják. Mindenképp két gitáros felépítésű a zene, hiszen amíg az egyik részről a melódiák mennek, addig azt kísérni kell a kvintes témákkal. Tényleg remek számok sorakoznak fel egymás mellett.

Korábban már egy szám elérhető volt a myspace-es oldalukon (“Stay with me”), ami már azt sugallta, hogy nincs itt mellébeszélés, biztosra akarnak menni a srácok. A kezdő introcska után a “Dark side of the life”-ba csapnak bele az arcok, s remek nyitónóta, aminek a refrénje már egyből megmarad a fejekben. Mindegyik nótát csak dícsérni lehet, mert remekül megírt nóták figyelnek be egymás mellett. Egyszerűbb a zene, de azért ezeket is el kell játszani, méghozzá nem is akárhogyan.

A hangzás abszolút jó, de megvallom őszintén, lehetne jobb is, hiszen a Denevér Stúdióban azért ki lehet hozni egy bivaly hangzást az anyagból. Bár az is igaz, hogy komplett kalipunk lemezek még szerintem nem voltak felvéve a szolnoki székhelyű stúdióban. Az amerikai Bite Me Records fogja gondozni az anyagot, s reméljük nem csak a nevével, hanem a munkájával, az anyag terjesztésével is. Egy jobb promócióval simán be tudnának futni a srácok. Persze az sem biztos, hogy ebben az országban, ahol az emberek eléggé allergiásak a zenére.

Végezetül azt kell, hogy mondjam, remek kis debütlemezt hoztak össze Győrből Niksonék, kíváncsian várom a folytatást, ti meg figyeljetek oda rájuk, mert reményteli bandáról van szó.

Tracklist:

1. Intro
2. Dark Side Of Life
3. Rescue Me
4. We’re All Angels
5. Take Me Back
6. Stay With Me
7. Somewhere To Belong
8. Long Way Home
9. Gabriel’s Song
10. Painful Words
11. Turning Back
12. Pain
13. Superbitch

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek