Lemezismertetők

NOCTEM – Divinity

Kiadó: Noisehead Records

Weboldal: myspace.com/noctemofficial

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black / Death metal

Brief Sum: A lot of things could be said about Noctem, except that they are a copy-band. As a first-album band, they get my compliment for the high standard outlooks and brain spilling tones, but its true merit lies in their authentic approach of black/death metal. Excellent work!

 

Idejét sem tudom, mikor találkoztam utoljára spanyol black metal hordával (ha egyáltalán), ezért már látatlanban egzotikus kiadványként kezeltem a Noctem bemutatkozását, jó előre elültetve és ápolva önmagamban a kíváncsiság magvait, hogy mégis mire lehet képes egy újonc déli gárda a stílus méltán elismert északi mestereinek szakterületén. Nos, a látszat néha csal, így a válasz egy ideig még biztosan rejtély marad, a Divinity ugyanis a vártnál egy sokkal kreatívabb, szélesebb zenei spektrumot felölelő munka fertőzött gyümölcse, melynek kapcsán bár túlzás lenne forradalmian új, unikális hangzásról beszélni, mindenképpen egy sajátosan fűszerezett, tekintélyt parancsoló debütként emlékezhetünk meg róla oldalunk virtuális hasábjain.

Nem telik bele két perc, de máris szembesülhetünk azzal a megnyugtató ténnyel, hogy amatőrnek még viccből sem nevezhető a társaság. A hangszerkezelés első osztályú, a megszólalás közel három atombomba becsapódásának erejével loccsantja szét az agyvelőt, és a dalokban is megvan a kellő potenciál, bátran kijelenthető tehát, hogy a közel hét évet felemésztő Unholy Blood és a God Among Slaves demók, valamint egy live album felvétele után bőven megérett az idő világra szabadítani az első kifejlett bestiát. A fenevad karakterének szempontjából a két legfontosabb ismertetőjegy egyfelől a stílus berkein belül szokatlanul kombinatív, már-már tech death-es húrtépéseket idéző ujjgyakorlatok, továbbá Beleth kismillió borotvapenge élével metsző túlvilági fröcsögése, ami hosszú távon hihetetlenül torz, beteges aurát kölcsönöz az anyagnak. A játékidő mindvégig kiegyensúlyozott, nincsenek mélypontok és jelentős minőségbeli ingadozás. Két szerzeményt mégis kiemelnék a mezőnyből, méghozzá a fénypontot jelentő címadó és a Religious Plagues párosát. Előbbi érdekessége, hogy (az Atlas Death felvezetőjétől eltekintve) ez az egyetlen billentyűvel megtámogatott nóta a pőre mészárlás és vérfürdő közepette, melynek hála, talán még a szimfonikus betétek haragosainak is jól esik majd a Septicflesh-ből bizonyára jól ismert Christos Antoniou nagyzenekari aláfestése. Ha már szóba hoztam a meghívottakat, pofátlanság lenne elhallgatnom a Forever Slave-ben kilenc évet lehúzott, jelenleg a szintén gothic-os Innerfate-ben nyomuló Leal vendégszereplését, bár az igazat megvallva, információ hiányában nem sikerült magamtól rájönni, pontosan hol is kellene nyomoznom az úriember játékát, de gyanítom az imént említett lemezt nyitó intró lehet a ludas.

A belbecs különlegességein túlmenően a csapat arra is ügyelt, hogy ne csak a zenével, de megjelenésükkel is felhívják magukra a figyelmet. Ínyencek máris csekkolhatják a brutális Under Seas Of Silence és a thrashes beütésű Across Heracles Towards cenzúrázott klipjét, sőt a myspace-en egy trailer erejéig már betekintést nyerhetünk a Divinity c. perverzióra forgatott harmadik videó kulisszáiba is. Arról persze megint órákon át lehetne civakodni, hogy mennyire fontosak az ilyen jellegű külsőségek, illetve, hogy ennek fényében meddig maradhat hiteles a produkció, ám ha szabad egy személyes véleményt, az imidzs igenis hozzátartozik a zenéhez és ezt szemmel láthatólag Noctem-ék is nagyon jól tudják. A megítélésen aztán már hajlamos az ember hezitálni. A promók és pár koncertfotó tanúsága alapján azt mondanám, hogy a srácok valahol a mókásan túljátszott és a vérfagyasztóan elmeborult mezsgyéjén lavíroznak, abban viszont száz százalékig biztos vagyok, hogy még a napi rendszerességgel láncfűrésszel álmodó, legkeményebb arcok sem szeretnének az éjszaka közepén összefutni a tagokkal Valencia elhagyatott belvárosi sikátoraiban.

A zenekarból áradó őszinte gyűlölet és életundor ellenben nem csupán vizuálisan, hanem tartalmilag is bekebelezi a hallgatót. A szövegvilág tökéletesen passzol a dalokhoz és bármily meglepő, a tagadás és mérhetetlen utálat jegyében is lehet üres, idióta vernyákolás helyett színvonalas megfogalmazásban papírra vetni a gondolatokat. Az igényességre való törekvés a borítón is tükröződik, ami ha nem is lesz a kedvencem, kétségtelenül részletesen kimunkált, nívós alkotás.

Hamar kivillantotta méregfogait az öt spanyol bastardo, és mivel e recenzió tárgya még 2009-es évjáratot visel, a csapat pedig éppen stúdiózik, izgatottan várom a folytatást és alkalomadtán az első élő találkozást egy garantáltan pokoli hangulatú, húsbavágó performansz keretei közt.

Tracklist:

1. Atlas Death
2. In The Path Of Heleim
3. Realms In Decay
4. The Sanctuary
5. The Call Of Oricalco’s Horn
6. Across Heracles Towards
7. In The Aeons Of Time
8. Necropolis Of Esthar’s Ruins
9. Divinity
10. Religious Plagues
11. Under Seas Of Silence

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Noctem, Martyrium, Symmetry Of The Void koncert!

KMZ

Hot News: Noctem – New Single „Halo Of Repugnance” And Second Part Of Their European Tour!

KMZ

Hot News: Noctem Announce Double European Tour And New Album Full Streaming!

KMZ

Hot News: Noctem – New Video – Premiering On Blank TV!

KMZ

Hot News: Noctem – „Exilium” Full Album Preview and Pre-Order (Limited Edition)!

KMZ

Hot News: Noctem’s New Lyric Video – „Eidolon”!

KMZ

Hot News: Noctem – New Single „Eidolon”!

KMZ

Hot News: Noctem – New „Exilium” Video-Teaser Revealed!

KMZ

Hot News: Noctem Reveal Artwork Cover, Title and Tracklist of Their New Album!

KMZ

Hot News: Noctem Confirms Producer For The New Album!

KMZ

Hot News: Noctem – New Album in 2013 and Unreleased Video Footage!

KMZ

Hot News: Noctem Eurotour with Enthroned in Nov/Dec 2012!!!

KMZ

Marduk, Immolation, Noctem, Heaving Earth, Forsaken World – Koncertbeszámoló

SteveShield

Hot News: Noctem On Legends Of Rock 2012: Report

KMZ

Hot News: Assembly of Light – Choir’s Debut LP To See Release On At A Loss Recordings

KMZ

Hot News: Noctem – Continue with Their European Tour and Festivals

KMZ

Hot News: Next Noctem European Dates and Summer Festivals!

KMZ

Noctem – The arrival of the false gods video

KMZ

Noctem Interjú

Jillian

NOCTEM – Oblivion

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek