Lemezismertetők

NOCTURNAL – Arrival Of The Carnivore (Reissue)

Kiadó: MDD Records

Weboldal: www.unholythrashmetal.de.vu

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black / Thrash

Brief Sum: The record is no surprise, but as I have mentioned before, this is not the important part, but rather the atmosphere it creates. Of course, the fact that it does so with better and better songs is great. It is a huge thrash material from start to end, with the needed dark atmosphere, as played at the roots of the genre.

 

A Nocturnal legutóbbi lemeze, a 2014-es Storming Evil, régi sulis thrash-e nagyon telibe talált. Ez volt első találkozásom a bandával, és mikor azt gondoltam, felkutatom régebbi lemezeiket, nem is hittem, hogy nemsokára a kiadójuk úgy dönt, hogy újra megjeleníti a 2005-ös bemutatkozó albumukat, az Arrival of the Carnivore-t.

A Nocturnal nem okoz nagy meglepetést. Az évek során kitartottak a korai thrash bálványok mellett. Gondolok itt az európai színtérre, Kreator, Sodom, Destruction szentségtelen hármasa alkotja zenei világukat. Ez masszívan végigvonul életművük alatt, gondolom, így megismerve az elejét és az eddigi végét. Meglepetésekre nem kell számítani, hozza a lemez az elvárást, vagyis a legutóbbi albumhoz képest nyersebb direktebb dalokat kapunk.

Ha zeneileg nem is, de a felállásban azért van különbség a két lemez között. Avenges gitáros és Vomitor basszeres változatlan, de a korai lemezen Hellbastard dobost és Mayhem énekest hallhatjuk, míg az utóbbi alkotáson Skullsplitter dobol és Tyrannizer énekesnő hallatja hangját. Picit mások, de nem alapvetően.

A nagyjából fél órás anyagon jobbnál jobb pőre thrash alapvetések sorakoznak. Egy zenei intrót követően bele is csapnak a közepébe, nincs megállás. A Temples of Sin fő motívumai ismerősnek tűnhetnek, nem csak másoktól, ők is alkalmazták már később. Persze itt nem is ezen van a hangsúly, hanem, hogy megteremtsék azt a 80as évek elei atmoszférát, ami azóta átalakult ebben a műfajban. Nem rettentek vissza a két perc körüli nótáktól sem. Hiába, ha odalépnek a sebességnek, hamarabb lenyomják a témákat. 🙂 Talán ennek tudható be, hogy szólók terén eléggé visszafogottak, inkább pár riffel helyetesítik.

A Motörhead-es Burn This Town csordavokáljával nagy slágertéma, még basszuskiállás is van benne, hogy egyértelműsítse, miről is van szó. Emiatt ki is lóg a nóták sorából, nem egy tipikus thrash dal.

A záró címadó a többihez képest bő lére eresztett szerzemény. Azt gondolnánk, instrumentális szerzemény, mert az ének középtájékon lép be a tempóval együtt. Itt különösen szembeötlő, hogy a dobos srác eszméletlen ritmusokat csapkod.

Nem meglepetés a lemez, de mint említettem nem is ez a lényeg ebben az esetben, hanem az atmoszféra, amit teremt. Persze az sem mellékes, hogy mindezt jobbnál jobb dalokkal teszi. Ízig vérig hatalmas thrash anyag, a kellő sötét atmoszférával, úgy ahogy azt a műfaj gyökereinél játszották. Most már csak a középső lemezt kell bepótolnom, hogy a fő pontokban megismerjem zenei pályájukat.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Coven of Darkness
2. Temples of Sin
3. Satanic Oath
4. Preventive War
5. Burn This Town
6. War of Spirits
7. Merciless Murder
8. Nuclear Strike
9. Victorious Night
10. Awakening the Curse of Souls

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

NOCTURNAL – Storming Evil

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek