Lemezismertetők

NOMAD – Végál.om..

Kiadó: Edge Records

Weboldal: www.nomadband.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Modern rock

 

 

 

 

Megjelent a debütalbuma a NOMAD nevű vadi új formációnak, akik azért nem ma kezdték a zenélést, mert találkozhattunk már egy – két arccal korábban más projektekben is. Ebben a 13 számban egy nagyon színes produkciót hallhatunk a zenekartól. Ők is bevallották, hogy milyen előadók hatására kezdték el a zenéjüket készíteni, s ez így is van, tényleg rengeteg RHCP hatás hallható a muzsikájukban, szintúgy, mint Jazz illetve egyép pop – rock bandek lenyomatai, de ettől függetlenül kitesznek magukért a srácok, egy nagyon színvonalas kis lemezt hallhatunk tőlük. A szövegek magyar nyelven íródtak / 2 számot leszámítva / , ami nem hátrány, sőt nagyon jó kis szövegek ezek. A korongot az EDGE adta ki, amit a Metal Hammer, mai néven Hammer World által van fémjelezve. A „Csak egy függöny” egyből egy Funkys RHCP-s témával kezdődik, de nem veszélyes a helyzet, mert eredetinek tűnik az egész, amit hallunk. Egy pár kapcsolat boncolásával foglalkozik a track.

A „Hova mehetnék” egy gitárral, majd a dob és a basszgitár beszállásával folytatódik. Nagyon hangulatos az egész zenei világ. Könnyed zene, de nem tűnik műanyagnak, még távolról sem. Amennyire le RHCP-ztem az első számot, ez nagyon nem olyan. Ebben egy csomó pszichedelikus hatást fedethetünk fel. Egy pici Tool-t is észreveszek, de nem túlzok, komolyan. Sok szövegnek biztos több értelme van, ami lejött ebben a számban egy pár hallgatás után, hogy 2 ember viszonyával foglalkozik, ahol az egyik ember nem veszi emberszámba a másikat, semmibe sem nézi. „Flashback bazár”: hangulatos kezdés megint egy gitárral a többiek beszállásával. Még hegedű is felcsendül, ami nagyon szépen illeszkedik a zenéhez, tudnak a srácok számokat írni, ez látszik is. Néha olyan érzésem is van, hogy olyan ez a muzsika, mint az Isten háta mögött, csak egy kommerszebb verzióban, azért itt a szövegek egyértelműek, nem is kicsivel. Az élet megy tovább, nem kell megállni… „Check in”.

Jó kis indies kezdés, alterockos énektémával. Funky, pop, modern rock, jó ez. A szöveg arról is szólhat, hogy, megújulhat az ember egy új élethelyzet kialakulásával. „Pillanatok”: Ennek a számnak van egy kis RHCP fílingje, a téma is hasonlít egy kicsit egy számukra, de nem nevezem meg, mert itt más értelmet nyer, s a továbbiakban nem is találkozhatunk annyit a témával, nem erre épül a szám. Az a jó a szövegekben, hogy nem csak egy dologról szól, szerintem több dolgot is boncolnak a trackek. Láthatatlan lélek, életútak hétköznapi értelembe való helyezése. „Először kicsit”: Egy torzított és egy lágy gitárdallam egyben, amire jön az ének. A zene lényege nem a zúzás, hanem az elkápráztatás, a finomkodás, de nem mindig, hanem ők csak így fejezik ki a gondolatokat, de mint, ahogy említették is, azt szeretnék, ha színt visznek a palettába. A zenekar honlapján találhatunk érdekes és igaznak titulált írásokat a rendszerről. Háát igen a zenekar magával hordozza ezt a szemfelnyításos világot, hogy nem egyértelműen, de közölni szeretnék a gondolataikat. „35”: 35 tehervonat, hmmm…

„Rég elfelejtett dal”: Akusztikus, torzítatlan gitárral kezdődik és egy dél – amerikai érzést is magával hordoz a szám eleje, ahol az ének is ilyen nyúzós, nyújtott, ami nagyon jól áll az énekes Fodor Zoltánhoz. Sokszor, ha a zene nem is, de az ének több stílus kapuját is megynyithatja a hallgatók előtt, bár a zene sokszínűségében sincs hiány. „Oly csendes” : Nyújtott gitár, majd egy alteros, rockos nyugis szám kikerekedése. A tízes track a „Pünkösdi királyság” címet kapta, amely elektrósan kezdődik és jó kis népdal motívum is van benne, vagy mindenesetre a hegedű népies jelleget ad az egész számnak. Elég jó dolog, hogy nem vetik meg a népies elemeket, mert ettől még nem maradi a zene, hanem előremutató. A szöveg és az énektéma eléggé alteres, környezetleíró a szöveg. ” Egy ember a Világgal szemben”: A cím igazából mindent elárul a szövegről, de azért több is rejlik benne. „Tripping away”: Egy kicsit Távol – Keleties gitárnyúzás az elején. Egy angol nyelvű számról van szó. Helyén van, a stílus ugyanaz, rockos, popos lazulós track. A következő utolsó track a lemezen a „Where else could I go?” címet kapta ami a Hova mehetnék? c. tétel angolosított változata. A kritika végén eszembe jutott, hogy a Tool mellett melyik banda volt, amelyik énekhangja eszembe jutott még a banda kapcsán. Konkrétan van egy énektéma ebben a számban, amiről nekem az Ultraspank nevű űberzseni mára feloloszlott bagázs ugrott be. Mindent összevetve eléggé előre mutató a lemez, mindenképp hozhatnak színt a palettában, mivel érett a produkció és befogadható is egy átlaghallgató számára, tehát minden adott a befutáshoz.

Tracklist:

1. Csak egy függöny
2. Hová mehetnék?
3. Flashback bazár
4. Chek In
5. Pillanatok
6. Először kicsit…
7. 35
8. Rég elfelejtett dal
9. Oly csendes
10. Pünkösdi Királyság
11. Egy ember a világgal szemben
12. Tripping Away
13. Where Else Could I Go?

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Nomad – Folyamatos dalmegjelenés karácsonyig!

KMZ

A Csillag születik döntősével erősít a Nomad zenekar

KMZ

NOMAD – Transmigration Of Consciousness

Black_wizard

Nomad Interjú

xfixbitchx

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek