Lemezismertetők

NORTH – The Great Silence

Kiadó: Cavity Records

Weboldal: http://northband.us

Kiadás éve: 2012

Stílus: Sludge Metal / Post-Rock

Brief Sum: Melodic post-rock guitar themes interrupted by grim dark sludge aka the second album of the Arizonian North.

 

Az arizónai Tucson városából származó NORTH zenekar immáron második lemezét jelentette meg, még tavaly nyáron Amerikában. Viszont, március 4-én egy európai release is napvilágot lát, a Cavity Records jóvoltából, ahol a korábbi anyag, a What You Were is megjelent. A North leginkább a post-rock/post-metal vonalat erősíti, komor, sötét sludge-al fűszerezve. Sajnos már ezek a stílusok is eléggé telve vannak a piacon. Nehéz benne újat és maradandót alkotni. Bár ezt el lehetne mondani lassan minden újonnan alakult zenekarról. Mindenki próbál valami újat lopni a zenébe, de idővel minden ugyanúgy tömeg lesz. Nem érzem ezt másképp a North zenéjével sem.

Az album egy introval kezd, ami jó előhírnöke a többi dalnak. Mély hangok, érezzük, ahogy a sötétség elnyel. Vicces, hogy a dal címe is hasonló, mint amit korábban fejtegettem. „Nincs semmi új a nap alatt”. Bár a zenekar nem hiszem, hogy a saját zenéjére értette. Viszont folytatás kellemes. A Sentience-t lehetne jellemezni amolyan tipikus post-rock/sludge dalnak.. A maga majd negyed órás hosszúságával nem mondanám könnyednek, viszont magával ragad. A hangulat kiváló, a komor témák mellett, ott van az-az elszálló érzés, ami a legtöbb post-rock zenekarra jellemző. A témák a végtelenekig ismétlődnek, de mégsem unalomba. Ez leginkább a vokálnak köszönhető, nem hagy minket teljesen a végtelenbe szállni. A harmadik dal, az Inanimate Fathers már a dallamosabb vonalat követi. Inkább sludge, mint post. A kezdeti téma elég kapós, hamar belevájja magát a fülekbe és nem szabadul onnan. Viszont itt éreztem, hogy mintha ugyanazt hallgatnám hat percen keresztül. Amilyen jó volt a kezdés, a folytatás olyannyira rántott unalomba. Volt egy kellemes kiállás a dal felénél, ahol megnyugodhatott minden zaklatott lélek, de körülbelül ennyi. Az Origins egy igazi unicum az albumon. Korábban említettem azt, hogy minden zenekar próbál valami újítást vinni a zenébe. A North ezt egy női vokállal próbálta megtenni, ami szerintem ebben a műfajban igen csak ritka. Nagyon jól elkapták azt a bizonyos fonalat. Néhol még a hideg is kirázott, annyira átjött a zene. A kezdése lassú, ösztönöz arra, hogy gondolkodjon az ember az élet nagy kérdésein. Hallgatom, és úgy érzem, fel kell tenni magamnak a kérdést, hogy mi van most, miért élek, mi az életem értelme?  Kicsit, sőt nagyon giccsesnek hangzik, vannak ettől agyalósabb, merengősebb zenék is. De kinek mit ad, nekem ezt. A felépítése a dalnak korrekt. Olyan lágyan csatlakoznak be az énekek, hogy öröm hallgatni. Azt hiszem a North – Origins dala egy új kedvenc lett.

A folytatásban visszatérünk a súlyosság mezejére. A Pulse ismét a sludge-os vonalat követi. A baj csupán annyi, hogy úgy érezzük, hallottuk már ezt a dalt. Sajnos sok újat nem tud mutatni.  Amit talán ki lehetne emelni, az szintén a dal közepe felén lévő kiállás. Ezeket nehezen tudják elrontani a fiúk. A Patience első megszólalásra sok reménységre ad jelet. Mélyre hangolt gitárok, súlyos riffek. De ahogy egyre haladunk az album vége felé, annál jobban tudatosul, hogy unalmas a lemez. Az első pár dal jó, akadtak ötletek is, de sajnos nem tud lekötni. Az ének szörnyen egyhangúvá tud válni a percek alatt. A Paradox már valamivel kellemesebb élményt tud nyújtani, mint az előző pár dal. Külön kiemelném a vokált, ami talán ebben a dalban kapja a legtöbb szerepet. A témák nem rosszak, néhol kellemes a végtelen gitárdallam, de a lemez ezen pontján legszívesebben abba hagytam volna a hallgatást. De mivel már csak egy dal van, ami a keretes szerkezetet követve, ahogy az intro dal, ez is francia (?) címet kapott. Szintén nem rövid track-ről van szó. Viszont ami előny, hogy végre nem egyhangú az a tizenegy perc. Hallgatás közben nem mondom, hogy el lehet veszni a részletekben, de legalább nem ugyanazokat a témákat kell végig hallgatni. Ami még pozitív, hogy végre érzelem is szorult a dalba. Ha a hideg nem is rázott ki, mint korábban, de legalább azt érzem, hogy zenét hallgatok.

Nem is tudom, összegzésként mit írjak. Sok újdonságot nem nyújt az album, sőt a végén már kifejezetten unalmas volt számomra. Egyedül az Origins dalt tudom ajánlani a műfaj kedvelőinek. Szó, ami szó, vannak ettől sokkal jobb sludge, post-rock/metal lemezek.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Nihil Novi Sub Sole
2. Sentience
3. Inanimate Fathers
4. Origins
5. Pulse
6. Patience
7. Paradox
8. Où Est Tout Le Monde?


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: North – Arizona Post Sludge Metal Collective Reveal New Track From Upcoming EP

KMZ

Hot News: North announced European release date for critically acclaimed “The Great Silence”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek