Lemezismertetők

NOWEN – Essence of Fear

Kiadó: Violent Journey Records

Weboldal: myspace.com/nowenband

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death / Thrash

Brief Sum: The album is an exciting combination of death and trash genres, spiced with a little black. Despite the lyrics the atmosphere is not grim, there is some kind of happiness in the background. Excellent tracks are the Deadly Force which is supported by herd vocal and the mid-tempo Sacrifice for Nothing. The cross section of the album is shown by The Egotist with exciting hidden ornaments and twisting solos. Still, the album is a bit too long in total which could be due to the small number of the really catchy (riffs, refrains) songs. 

Az 1999-ben projektként indult finn Nowen idén jelentette meg második lemezét. A csapat az általam nagyon kedvelt death/thrash vonalon mozog.

A félelem velejéről íródott lemez üdítően kellemes borítóval rendelkezik, így joggal bizakodhatunk a megfelelő tartalomban, amit az Intro II című dal vezet fel. Ez persze nem csak egy odavetett dalcsökevény, hanem egy instrumentális tétel. Megbizonyosodhatunk a tagok hangszeres felkészültségéről. Tulajdonképpen minden megtalálható itt, kivéve a sebességet, ami a Nowen esszenciáját adja. Figyelemre méltó a gitár dallamos szólója és a basszusgitár jól követhető játéka. De teljes képet a második track segítségével alkothatunk. A The Egotist már tempós kezdéssel rendelkezik és bedörmög a dallamosra vett vokál. Az énekhang a lemez folyamán megmutatja sokoldalúságát, bár végig érdes marad, néha thrash-esen közérthető, néha death-esen tömör. A gitárok virgoncsága a szólók alkalmával szembeötlő, a futamok túllépnek a felvázolt stílusokon. Néha ismerős elemek is felbukkannak, de ez inkább kacsintás, mint epigonizmus.

A ritmusszekció leginkább thresh-ben gondolkozik, de ez kiegészül néha blackes sodrással.  Érdemes odafigyelni, mert díszítések bújnak meg a sorok között, amik plusz izgalmat adnak.

A Crown of Fallacy kezdésében is ez a black éra mutatkozik meg, bár sokkal kimértebben, mint a The Inner Beastben hallható. Aztán a belépő öblös gitár egész északi hangulatot kölcsönöz a dalnak. Nem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy a Sentenced Amok lemezének hangulata köszön vissza ebben a kompozícióban, sőt igazából sok helyen a lemez folyamán. Így a hangulatában van egy kis vidám optimizmus, hiába a komor szövegvilág.

A Deadly Force szinte már-már oldschool témákból építkező nóta, lendülete lehengerlő. A kezdés poénját mások már párszor ellőtték, de attól még remekül illik ide is. Ez rendelkezik a legkézzelfoghatóbb refrénnel, ami a csordavokál miatt tuti nyerő.

A másik erős dal a Sacrifice for Nothing. Ez nem sebességével, hanem középtempójával hengerel. Újra nagy teret kapnak a dallamos szólók, mint sebesen kanyargó csermely, oly könnyedséggel és fifikával tűnnek tova a hangok. A melankolikus hangulat megteremtéséről a keretbe foglaló akusztikus gitárjáték gondoskodik.

A záró monumentális tétel egyben a címadó nóta is. Ahogy elvárható, összefoglalása az eltelt 40 percnek. Kiemelni nem sok mindent lehet belőle, és ez egyben az album negatívuma is. Ha már dallamosra van véve a figura, akkor elvárható, hogy tényleg az legyen, de a vége felé már nagyon összemosódnak a témák. Hiányzik belőlük a markánsság. Ha véletlenszerűen belehallgatok a dalokba, azt mondom ez jó, nem is értem, mi bajom, de végigfigyelve egyben az egészet, inkább úgy gondolom, hosszú. Több emlékezetes riff, refrén kellett volna, és/vagy rövidebb játékidő. Akkor ütősebb lenne a végeredmény. A lemeznek így is megvannak az erényei. Ez a fajta műfajvegyítést amúgy is szeretem, és az ötletek alapjában véve jók, nagy lehetőségek vannak bennük, akár még kedvencek is lehetnek valamikor.

Tracklist:

1. Intro II
2. The Egotist
3. The Inner Beast
4. Crown of Fallacy
5. Path of Destruction
6. Sacrifice for Nothing
7. Deadly Force
8. The Honor
9. Acts of Deceit
10. Corrupted by Poison
11. Essence of Fear

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek