Lemezismertetők

NUCLEAR – Jehovirus

Kiadó: Australis Records

Weboldal: www.nuclear.cl

Kiadás éve: 2010

Stílus: Thrash metal

Brief Sum: The band ‘Nuclear’ from Chile has put everything that’s loveable in thrash metal on their album. The frame of the album is characterized by Slayer, but they have gone even further. At last an oldschool album that uses both the American and European way of playing. There is no real unique flavor to it, but from the many alloys, extra-strong, high-speed steel was born. Of course all these ingredients wouldn’t reach the needed effect if they would not form into complete songs. We need a European tour to let the continent know the name of this band!

Dél-Amerika ontja magából a régi sulis zenekarokat. Rengeteg csapat tevékenykedik a kontinens alsó területén, rengeteg minőségi anyagot produkálva. Abból az időből, ahová előszeretettel nyúlnak vissza, a nagyvilág alig pár helyi csapatot ismert. Természetesen a Sepultura volt az élen, a másik a Viper és talán a Sarcófago. Nekem több nem is jut eszembe, pedig elég nagy vidék. De valamikor fordult a kocka és jobbnál jobb zenekarok bukkantak fel. Mennyi ebből a net térhódítása miatt felszínre került banda, és mennyi a metal új hulláma, nehéz lenne megmondani. Mindenesetre illő egész Amerikával számolni, nem csak északon van élet.

A chilei Nuclear egyszerű nevéből mai csapatra tippeltem, de mint kiderült, már 1998 óta, 13 éve munkálkodnak a thrash hírnevének öregbítésén. Az utat pár demó, videofelvétel és három nagylemez mutatja. Eddig zenéjükkel még nem találkoztam, így csak a Jehovirusbeli teljesítményüket tudom megítélni.
A lemez címe, kicsit erőltetett szójáték, de megjárja, csak úgy mint a csomagolás. A borító számomra dél-amerikai, ötvözve Slayer benyomással, nyakon öntve egy kis barkeri mocsokkal. Kezdetnek megteszi.

Rövid dallamos gitárfelvezető után a nukleáris gépezet beindul. Az észak-amerikai csapatokat idéző szaggatott riffelésű dallal az irányvonal be van lőve. Intenzív, leginkább Slayer alapokon nyugvó, de az európai érából is megcsillantó muzsikát hallhatunk. Matías Leovicio hangja és énekstílusa leginkább Tom Arayára emlékeztet. A gitárjáték néha átcsap Sodom/Exodus durvulatba. A refréneknél intenzív dallamosság uralja a terepet. De azért senki ne számítson fülbemászó melódiákra.
A sebesség végig dominál, kis pihenő mindössze a lemez közepén van, az Acts of Depravity, egy lassan építkező, inkább középtempós szerzemény képében. Az ezt követő The One We Must Kill szólója idézi legjobban a 80-as évek régi sulis hangulatát. A nóta végén rendesen belejönnek a húrnyüvésbe.
A lemez rokonságot mutat a thrash új hullámával. Erősen kötődik az íratlan szabályokhoz, és ezzel párosulva hatalmas erő hajtja a gépezetet. Erre csak is a műfaj iránti magas fokú elkötelezettséggel lehet képes a banda.

A Nuclear a rengeteg hatás ellenére különbözik is, a mostanában felbukkanó old school thrash csapatoktól. Valószínűleg ennek egyik oka, hogy nem ma kezdték a zenélést, pár felvétel maguk mögött van. Épp ezért nem a kedvencek által megkreált klisékből építkeznek, hiszen nem csak az a céljuk, hogy ezeket a sztár csapatokat koppintsák, hanem megpróbálnak tovább lépni a nagy ősök által kitaposott ösvényen. Ehhez a technikai felkészültségük megvan, ismerik is az utat, de mindez nem elég. A dalszerzői képesség mindig a legfontosabb. A Nuclear ebben sem vall szégyent. A végeredmény egy olyan anyag, ami a 80as évek thrash vénájából táplálkozik, de már mai, úgy, hogy közben szigorúan megmaradnak a kimondatlan határok között.

A csapat most szervez egy európai körutat, ha esetleg egy rendező megcsípi őket, akkor mi is láthatjuk mire is képesek élőben. A lemez alapján, jobb lesz, ha felkészülünk az intenzív energialöketre.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Belligerence
2. Criminal Solicitation
3. Asphyxiation
4. Brutal Yet Precise
5. Acts of Depravity
6. The One We Must Kill
7. World Depletion
8. On Killing
9. Defleshed

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Nuclear – En Vivo / Live @ Rockaxis TV 2016

KMZ

KME videók: Monolith, Nuclear, The Fading, Panychida, Universal Theory, Sleep of Monsters, J . D. Overdrive, Kadavar

KMZ

A Nuclear felfedi új albumának borítóját, címét, számlistáját és kiadási dátumát

KMZ

A Nuclear bemutatja az új album első klipjét

KMZ

Hot News: Candlelight Records Signs Nuclear

KMZ

Hot News: Sick Mosh DVD: Final Trailer – Nuclear

KMZ

Hot News: Nuclear to support Annihilator in Chile / Apatrida EP Re-release

KMZ

Hot News: Exclusive Streaming: Nuclear – „Inner Hate”

KMZ

Hot News: Nuclear (Chile) releases “Apatrida” EP via Sick Bangers Metal Label and Distro

KMZ

Hot News – Nuclear (Chile) working on 4th studio album

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek