Lemezismertetők

NUCLEUS TORN – Golden Age

Kiadó: Prophecy Productions

Weboldal: www.nucleustorn.ch

Kiadás éve: 2011

Stílus: Avant-Garde / Folk Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Svájc alapvetően nem a zenéjéről híres. Bár van több nagy svájci banda (pl. Samael, Eluveitie…), a Nucleus Torn abszolút ismeretlen. Pedig nem ma indult az ittigeni csapat, hanem még 1997-ben. Persze ismeretlenségét magyarázza stílusa, amit folkos avantgarde metal/ambientnek lehet talán nevezni. Persze ez még mindig nem pontos, hiszen klasszikus zenei, pszichedelikus rock és progresszív metal, dzsessz, sőt popzenei elemek is fellelhetők a Nucleus Torn rendkívül széles zenei világában.

A zenekar lelke egyébként egyetlen személy, Fredy Schnyder, aki egymaga írja az összes zenét és dalszöveget, és ő maga játszik olyan hangszereken, mint akusztikus és elektromos gitár, basszusgitár, barokk furulyák, cimbalom, ír buzuki, mandolin, úd, szaz, duda, ütősök, zongora, sőt templomi orgonán is! Ettől függetlenül a csapat nem egy szólóprojekt, Schnydert dobos, csellista, fuvolista és hegedűs is segíti munkájában, a vokálokat pedig az új lemezen két nagy név, Anna Murphy (Eluveitie, Fräkmündt) és Christian Kolf (Valborg, Woburn House, Island) szolgáltatja.

Az album mindössze hat, ámde hosszú tételből áll. A címadó és nyitó Golden Age andalító népies dallamai igen kellemesek, Anna énekei pedig hihetetlenül drámaiak. Egyébként szerintem a dallamok és az ének néha túlságosan ellentétben állnak egymással. A második dal, a Hunger egészében inkább az ambient/neofolk vonalhoz áll közelebb. A harmadik tétel, a Silver tiszta férfi- és női énekkel operál, inkább a klasszikus zene meghatározó benne, szép hegedű- és zongorajátékkal. Az Against eleje popos, majd közepétől pszichedelikus rockos dal. Az ötödik szám, az Ash női-férfi duettre épülő tétel, a vége kifejezetten progresszív metalos. A lemezt a dzsesszes, trombitás Death Triumphant zárja, ami dzsessz metalba, majd hörgős pszichedelikus metalba megy át, melyben ismét feltűnik Anna drámai éneke is. A dalokban váltakoznak a halkabb, melankolikusabb akusztikus és a kemény, drámai, rövidebb metalos részek. A dalszövegek lényegében versek, az élet dolgairól szólnak, elég elvont formában.

Bár elismerem a közreműködő művészek zenei nagyságát és tudását, ez az atmoszferikus, kísérletezgetős zene nagyon nem az én világom. Ezzel szemben ajánlom minden shoegaze, experimentális metal és ambient rajongónak az albumot és a zenekart!

———————–

ENGLISH VERSION:

Basically Switzerland isn’t famous for its music. Although there are more big Swiss band (e.g. Samael, Eluveitie…), Nucleus Torn is much unknown. In turn the band from Ittigen didn’t start now, but in 1997. Of course their genre is the cause of the anonymity. We should call their genre folkish avant-garde metal/ambient but this isn’t fully correct, because we can find classical music, psychedelic rock and progressive metal, jazz, and even pop music elements in the extremely broad musical world of Nucleus Torn.

Moreover, the soul of the band is only one person, Fredy Schnyder, who alone writes all the music and lyrics and plays many instruments, like acoustic and electric guitars, bass guitar, recorders, hammered dulcimer, Irish bouzouki, mandolin oud, saz, bagpipe, percussions, piano, and even church organ! Independently of this, Nucleus Torn isn’t a solo project, a drummer, a cellist, a flutist and a violinist helps Schnyder, and on the new album the vocals are performed by two big names; Anna Murphy (Eluveitie, Fräkmündt) and Christian Kolf (Valborg, Woburn House, Island).

The album contains only six, but long tracks. The first one is the title-song, Golden Age with pleasant, ear-charming folk tunes and Anna’s incredibly dramatic vocals. By the way, in my opinion the melodies and vocals are sometimes contrary to each other. The second song, Hunger as a whole is closer to the ambient/neofolk scene. The third number, Silver has clean male and female vocals; rather the classical music is determinate, with nice violin and piano themes. The beginning of Against is pop music-like, then from its middle part it becomes psychedelic rock-like. The fifth track, Ash based on female-male vocal duet, but the end of this song is progressive metal. The last song of the album is the jazz-like Death Triumphant with trumpet, then it alters to jazz metal, and then it becomes psychedelic metal with growls where Anna’s dramatic singing also appears. In the songs the silent, melancholic acoustic parts and the hard, dramatic, shorter metal parts are alternating. The lyrics are rather poems about the things of life in an abstract form.

Although I acknowledge the musical grandeur and skill of the featuring musicians, but this atmospheric, experimental music is absolutely not my world. In contrary of this, I recommend the album and the band every fans of experimental metal and ambient!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Golden Age
2. Hunger
3. Silver
4. Against
5. Ash
6. Death Triumpant

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Nucleus Torn: First full song of „Golden Age” available

KMZ

Hot News – Tenhi / Dark Suns / Nucleus Torn: Release date postponements of new albums

KMZ

Hot News – Nucleus Torn: Anna Murphy (Eluveitie) joins as permanent member

KMZ

Hot News – Prophecy Productions news: Tenhi / Dark Suns / Nucleus Torn

KMZ

NUCLEUS TORN – Travellers

Morhguel

NUCLEUS TORN – Andromeda Awaiting

Morhguel

Nucleus Torn Interjú

Morhguel

NUCLEUS TORN – Knell

Morhguel

1 komment

Morhguel 2012. január 13. 14:47 at 14:47

azért annyira ismeretlen bandának nem nevezném, például anno cikkek szóltak arról, hogy ők voltak azon kevés underground bandák egyike, akiknek sikerült az, hogy egy egész város vezetésének támogatását tudhatják maguk mögött. Ráadásul a Nihil/Knell/Andromeda Awaiting trilógia olyan helyeken is méltatva volt, amelyik nem kifejezetten a neofolk/metal/avantgarde iránnyal foglalkozik.

Ettől függetlenül korrekt a cikk, bár nekem tetszett az album, viszont nekem ők az egyik kedvenc zenekarom. Külön öröm volt, hogy a lemez végére visszatértek kicsit a Nihil hangzásvilágához, de nekem a popos részek is bejöttek. Bár az igaz, hogy ez a lemez nem a legerősebb tőlük, nekem ez már túl könnyed, de a többi hasonló csapathoz képest ez még mindig kiemelkedő teljesítmény! Viszont ez az első év, hogy nem kerültek be a top20-as listámba, azért az is jelent valamit..

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek