Lemezismertetők

NYKTALGIA – Peisithanatos

Kiadó: No Colours Records

Weboldal: myspace.com/nyktalgiafabpage

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Hogy teljesen őszinte legyek, nekem nem tetszett annyira a bemutatkozó albumuk, mint sok másnak, akik nagyon magasztalták is. Nem azt mondom, hogy rossz volt, de mégis… valami számomra hiányzott onnan, és a végeredményt kissé átlagosnak találtam. Rendben, depresszív Black Metal volt, de… Mindazonáltal, mikor nekiültem megírni ezt az ismertetőt, a debütáló anyagot is meghallgattam ismét, és most valamivel jobban is tetszett.

Egyébként második nagylemezük természetes folytatása az elsőnek, így ne várjon senki drasztikus változásokat. A zene még mindig depresszív, és olyan csapatokban gyökerezik, mint a korai KATATONIA, BURZUM, SILENCER és társaik. Nem hagyják el a műfaj határait, amit manapság depresszív Black Metalként ismerünk. Talán ami némileg megkülönbözteti őket más zenekaroktól, az a gyorsabb témák gyakoribb használata. A lemez első dala viszont ismét kissé átlagos számomra. Jók a dallamok, de az egész 11 percben valahogy nem olyan hatalmas, csak egy dal. Bár nem könnyű megmondani, mit is hiányolok belőle…

Szerencsére a második nótától kezdve a dolgok jobb irányba fordulnak. Ez egy tényleg erős dal sötétebb és mélyebb hangulattal: Végre itt én is érzem azt a mélységet, amit többen minden kreálmányukban felfedezni vélnek…. A vokál itt mélyebb tónusú, mint a jóval gyakoribb sikoltozósabb énekhang. Fura azt leírni, még nekem is, de a szám atmoszférája valahogy a SLAYER “South of Heaven”-jét idézi bennem. Ezt követi a címadó dal klassz, néhol gyors riffekkel és jól felépített szerkezettel. És hossza ellenére sem unalmas.

A záró “Pavor Nocturnus” is egy király darab, szerintem itt vannak az eddig legjobb riffjeik (és ugyancsak utalnék a STRID-féle kihangsúlyozott basszus használatra), és a hangulat is egészen “éjjeli”… Azt is megemlíteném, hogy a kitűnő zárótéma a HUNOK-os Gáborától származik.

Véleményem szerint sokat fejlődtek a debütalbum óta. 3 igazán jó dal négyből nem túl rossz, azt hiszem. Így a pontszámom:

—————————

ENGLISH VERSION:

To be extremely honest, I did not like their self-titled debut full-length material as much as some people did and praised it. I’m not claiming it was bad but stil… something was missing for me there and the result sounded a bit average to me. OK, it was depressive Black Metal but… Nevertheless, when I sat down for this review I also listened to the debut again and now I like that somewhat better.

Anyway, this second album is a natural continuation of the debut so do not expect any drastic changes here. It’s still depressive music rooted in early KATATONIA, BURZUM, SILENCER and the likes. They do not leave the set borders of the stlye which we know as depressive Black Metal these days. What makes them a bit different from other acts is the more frequent use of faster themes. However, the first track of the album is again a bit average to me. Nice melodies but somehow the whole track in 11 minutes is not that great, it’s just a track. It’s not easy to tell what I miss though…

Fortunately things change for the better from the second song. This is a really strong track with darker and deeper atmosphere. Finally, I can also feel the depth what other people claim to feel in all their creations… Here the vocals are also lower than the more frequent screamy vox. It’s strange to write down, even to myself, but somehow the beginning of the song reminds me the atmosphere of SLAYER’s “South of Heaven”. Then comes the title track which is with cool, sometimes fast riffs and well-built structure. And, despite its length, it is not a boring composition. The closing “Pavor Nocturnus” is also a good piece, here are maybe their strongest riffs to date (I’d also point out to the emhasized use of bass a’la STRID), and the mood is also quite nocturnal… And it can also be mentioned that the excellent closing theme of the song was composed by G. of HUNOK.

So my opinion is that they have matured quite a lot since their debut. 3 really good songs out of 4 is not too bad I guess… Thus my rating is:

Tracklist:

1. Nyktalgia
2. Nekrolog
3. Peisithanatos
4. Pavor Nocturnus

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek