Lemezismertetők

OAKENSHIELD – Legacy

Kiadó: Einheit Produktionen

Weboldal: www.oakenshield.org

Kiadás éve: 2012

Stílus: Folk / Viking Metal

Brief Sum: After four years of waiting, Ben Corkhill has finally released his one-man project’s new full-length. Apparently, through the years his soundscape has changed a lot, at least I had to check twice whether it’s the same Oakenshield I’m listening to or not. Featuring more folk elements mean turning away from their origins which was rather similar to Falkenbach than to other folk/viking formations. Involving more folk elements and instruments, Ben decided to follow a slightly different path, which leads to somewhere between the music of Heidevolk and the Nordland era of Bathory. The songs are more diverse then they were on the debut and the choirs are more memorable, especially the song called Wen Heath which is an absolute highlight of the record. Even the atmosphere is sometimes more epic because of these choirs. However, this kind of mixture of folk and viking metal is not as unique as the formation’s original path, even if we could hear some celtic influences here. But all in all, even if it’s not a groundbreaking album, I’ve still listened to it many times and it just grew on me. And for a one-man formation, it’s astoundingly good.

Még négy évvel ezelőtt ismerkedtem meg az egyszemélyes angol formációval, a viking/folk keveréket játszó Oakenshielddel, amelynek debütáló nagylemezéről volt szerencsém értekezni is. A vele nem sokkal később készített interjú óta azonban szinte semmit nem hallatott magáról Ben Corkhill, bár ahogy azt ő is előrevetítette, sejthető volt, hogy nem hagyta abba a zenélést, és második nagylemezéhez, a Legacy-hoz gyűjt ötleteket. Azonban az a tény, hogy ennyi idő telt el a két album között, jelentősen rányomja a bélyegét az új lemezre. Hogy őszinte legyek, többször le kellett ellenőriznem, hogy ez az Oakenshield ugyanaz a formáció-e, mint amit korábban ismertem, olyannyira megváltozott a zene és a hangzásvilág a debüt óta.

Ami a leginkább szembetűnő a lemezen, az a folk és a viking stílusok aránya. Míg a Gylfaginning inkább viking metal volt némi folk hatással, addig itt fordul az arány és a főként folkzenei alapokat díszíti egy-két háromnegyedes viking metal hatású riffel. A különböző fúvós hangszerek, a billentyűtémák, az akusztikus gitár és a tiszta vokál széles körű használata mind-mind azt mutatják, hogy egy, a formáció szemszögéből nézve teljesen új megközelítésű lemezzel van dolgunk. A debütálóanyag legnagyobb erőssége az volt, hogy az egységes album egy idő után rátelepedett az emberre, ráadásul szokatlan volt, hogy ezt a kicsit Falkenbach-hatású zenét egy brit zenésztől hallhatjuk viszont. Az akkori lemez sűrű atmoszférája azonban itt már kevésbé hallható, az epikusságot itt inkább a könnyen megjegyezhető, dallamok és a kórusok biztosítják. A vikinges dallamok ugyan itt is megtalálhatóak, amire a legjobb példa a lemez legkiemelkedőbb dala, a Wen Heath, amely remekül ötvözi a népi hangszerek által biztosított könnyed hangulatot és a harcias viking/kelta hatású atmoszférát. Az Eternal As The Earth kimért tempójáról, és jellegzetes kórusáról pedig könnyen eszünkbe juthat a Bathory Nordlandes korszaka, de sok helyen eszünkbe juthat többek közt a Heidevolk neve is. A lemezen egy helyen még egy rövid – ám eléggé sablonos – black metalos riffet is hallhatunk a Clontarf című dalban, ezzel is tovább színesítve az amúgy is elég változatos albumot. A lemeznek valójában egyetlen apróbb problémája van csak, a gitár nem szól elég vastagon. Ezt kárpótolja viszont az arányos hangzás, szerencsére egyik hangszer sem nyomja el a másikat, a kórusok is kellemesen illeszkednek a háttérbe.

Nehéz feladatra vállalkozott Ben, hiszen az első album sikere után olyan vizekre evezett, ahol nehezebben lehet kiugrót alkotni, hiszen rengeteg hasonló stílusú csapat működik jelenleg is. Szerencsére azonban a viking hatások, valamint a jól megírt, maradandó dallamok magasan kiemelik az átlagból a Legacy-t, amely ugyan nem forradalmasítja a stílust, de egy minőségi, hangulatos, változatos album, amelyet minden folk és viking rajongónak csak ajánlani tudok.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Northreyjar (Traditional, arr. Corkhill)
2. Earl Thorfinn (Corkhill, trad. Norwegian)
3. Jorvik (Corkhill)
4. Mannin Veen (Haydn Wood, trad. Manx, H. Jones, arr. Corkhill)
5. Wen Heath (Corkhill, trad. Scots)
6. Clontarf (Corkhill, trad. Irish)
7. Eternal as the Earth (Corkhill, trad. English)
8. The Raven Banner (Corkhill, trad. Scandinavian)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Einheit Produktionen: Winter 2011 / 2012 News!

KMZ

Oakenshield Interjú

Morhguel

OAKENSHIELD – Gylfaginning

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek