Lemezismertetők

OBSCENITY – Retaliation

Kiadó: Kolony Records

Weboldal: facebook.com/Obscenity.Official

Kiadás éve: 2016

Stílus: Death Metal

Brief Sum: The Teutonic squad has raised the bar on this one – I believe this is their best album so far. Their merciless, destructive Death Metal is not only a medley of reckless and brutal riffs: the careful listener can also discover the meticulously created harmonies and dazzling guitar solos.

 

A német oldenburgi halálbrigád 1989 óta  (egy hosszabb, 6 éves szünetet leszámítva) töretlen lelkesedéssel, kompromisszum mentesen  zúzza a brutális death metal kedvelőinek hallójáratait Hendrik „Henne” Bruns gitáros vezérletével.

Az Obscenity a régi jó kis ’90-es években a death metal kíméletlenebb, sallangmentesebb ágának rajongóit olyan sorlemezekkel tarolta le, mint az 1992-es debut „Suffocated Truth” (mely anyag újrakiadásban  is megjelent  tavaly májusban a holland Vic Records gondozásában), a „Perversion Mankind” (1994), „The 3rd Chapter” (1996) vagy a „Human Barbecue” (1998). Az új évezred elején további 3 nagylemezt rögzítettek, ám a 2006-os, „Where Sinners Bleed” megjelenése után – amint fentebb már említettem – a horda hosszabb szünetre kényszerült a tagság lemorzsolódása miatt. A banda lelke, Henne nem adta fel: írogatta szép csöndben a dalokat, s rálelve az új társakra valamint régebbi harcostársának,  a dobos Sascha „Knusti” Knust újbóli csatlakozása után a teuton Obscenity halálos gépezete újra  pusztítani kezdett. Ennek ékes bizonyítéka a 2012-ben napvilágot látott az Apostasy Records által a 8-dik nagylemez, az „Atrophied in Anguish”, melyet a következő felállás rögzített: Hendrik „Henne” Bruns (gitár), Sascha Knust (dob), a floridai Jeff Rudes (ének), Jörg Pirch (basszusgitár) és Christoph Weerts (gitár).

2013 során újabb kisebb tagcsere következett be az Obscenity soraiban, Jeff Rudes helyét Tobias Müller vett át az énekesi poszton, a germán csapat pedig a koncertezés mellett újabb dalok írásába fogott, s végül idén május 27-én az olasz Kolony Records-nak köszönhetően megjelentették 9-dik nagylemezüket „Retaliation” címmel.

Az új Obscenity-anyag  játékideje majd’ 45 percre sikeredett, s 10 irgalmatlan death metal nótát foglal magában. A lemezfelvétel több fronton is zajlott: egyrészt az Art Temple studióban, másrészt a gitáros Christoph otthonában. A keverés és a mastering Stefano Morabito (16th Cellar Studio) nevéhez fűződik, aki többek között az Apophys, a Fleshgod Apocalypse és a Hideous Divinity bandákkal működött együtt. A szövegvilágról annyit említenék meg, hogy személyes indíttatásúak, melyek végső formába öntéséről Tobias Müller vokalista gondoskodott.

A pazarra sikeredett lemezborítót ezúttal egy olasz művész, Paolo Girardi készítette el a német brigád számára, aki olyan csapatok borítóin munkálkodott, mint a Blasphemophanger, Brutally Deceased, Chthe’ilist, Firespawn, Inqusition, Mephorash… csupán néhány név a teljesség igénye nélkül…

Az oldenburgi death metal harci gépezet nem sokat finomkodott az új anyag kezdetekor: a nyitónóta, a „Claustrophobic Hell” a brutális gyorsaság mellett  jó kis középtempókat is magában foglal, s már az elején tudtára adja a zenehallgatónak, mire is számíthat a cirka 45 perc során. Az „Embracing the Plague” is hasonló stílusban folytatja, s itt szeretném felhívni a figyelmet arra a gyönyörű gitárszólóra, mely a pokoli zúzás közepette bukkan elő. A harmadik szám, a „Whore of Secret” lassabb, headbangelősebb témákkal indít, aztán itt is beindul a halálos aprítás. Ehhez a dalhoz a kiadó készített egy szöveges videót, fenn van a YouTube-on, érdemes belefülelni, s elolvasni hozzá a szöveget. (megemlíteném még, hogy a Kolony Records felpakolta a YouTube-ra a teljes „Retaliation” nagylemezt is, nem tudom, meddig lesz fenn, minden brutális death metal kedvelőnek érdemes meghallgatnia, s azután eldöntenie, megrendeli-e majd a lemezt  valamilyen formátumban)

Az „Abandon All Hope” egy rövid intróval indít, utána pedig egy középtempósabb részekkel megtűzdelt, ám a szélvésztempókat,  továbbá a gondosan kimunkált szólót sem nélkülöző szerzemény van soron. Az ötödik, a „Ghastly Presence Haunting” szintén változatosan megkomponált nóta. Az Obscenity zeneileg ugyan az amerikai brutális death metalban utazó kollégákhoz áll közel, de azt mindenképp szeretném leszögezni, hogy egyéni stílussal bírnak szinte már a kezdeteik óta, s ami külön felüdülés, hogy rendkívül kidolgozott, harmóniákkal teli szólómunkák hallhatóak a „Retaliation” albumon, s nem csak ezen az anyagon. Ha mindenképp meg kell említenem néhány nevet, melyek  a gitárharmóniáik során eszembe jutottak, akkor James Murphy lenne az egyik, Európából pedig Michael Amott…

„The Day Of Wrath” a címe a következő számnak, ennek megfelelően dühödt, villámgyors riffek zúdulnak elő a hangfalakból, természetesen rendkívül változatos formában. A „Deracination” szintén egy offenzív dal, s itt is fellelhető egy dallamokkal megspékelt szóló…

A 8-dik tétel az „Innate Depravity”,  s akárcsak az utána következő „Soul Eater”, ádáz acsarkodással telített szerzemény. A „Retaliation” záródala a „Ominous Determination”, mely méltó befejezése a veterán oldenburgi death metal alakulat új lemezének, egy-két helyen kissé emlékeztetnek az előző lemez nyitódalára, az „Erase the Divine”-ra, mely a kedvenc nótám az „Atrophied in Anguish”-ről. A pontszám nem lehet kétséges: maximálisra, 10-re értékelem a germán horda kilencedik nagylemezét, s remélhetőleg a közeljövőben több figyelmet szentelnek majd nekik nemcsak a death metal rajongók, hanem az úgynevezett szakma is…Stay Obscene!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Claustrophobic Hell
2. Embracing the Plague
3. Whore of Secret
4. Abandon All Hope
5. Ghastly Presence Haunting
6. The Day of Wrath
7. Deracination
8. Innate Depravity
9. Soul Eater
10. Ominous Determination

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Gruesome, Cats in Space, Dead By Wednesday, Obscenity, The 69 Eyes, Doro, Suidakra, A Time To Hope, Devildriver, Green Death, Broken & Burnt

KMZ

OBSCENITY – Atrophied in Anguish

Menegroth

Hot News: Metal Hammer Germany Debuts Title Track From Obscenity’s Atrophied in Anguish

KMZ

Hot News: Obscenity’s „Atrophied in Anguish” set for September 14th release on Apostasy Records

KMZ

OBSCENITY – Where Sinners Bleed

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek