Lemezismertetők

OBSCURA – Retribution (Reissue)

Kiadó: Relapse Records

Weboldal: www.obscura-metal.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Death metal

 

 

 

Eredetileg négy évvel ezelőtt, egy apró kiadó (Vots Records) gondozásában látott napvilágot ez a korong. Bevallom, nem értem az újrakiadás miértjét, főleg annak függvényében, hogy az utóbbi 2-3 évben, milyen remek anyagok (pl. Atheist, Convulse, God Macabre) újra kiadott verziói jelentek meg a Relapse égisze alatt.
Talán azon indokból kifolyólag jött ki újra a Retribution, mert 1. megy a csapat szekere (ez a Cosmogenesis és a kiadó támogatása alapján nem meglepő), 2. valószínűleg ma már beszerezhetetlen az anyag. Sem a csapat fanatikusait, sem a progresszív death metal rajongókat nem akarom megbántani, ez a lemez -tegyük szívünkre a kezeinket- még nem érte el a klasszikus státuszt, igaz nem is volt egy reménytelen próbálkozás.

A 2002-ben, Münchenben alakult csapat bemutatkozó korongja amolyan útkeresés (volt). A logo alapján (erős Obituary utánérzés) már kikövetkeztethető, hogy a srácok élnek-halnak a floridai death metalért -ez a lemezen egyértelműen meg is nyilvánul-, de nem az Obituary által képviselt egyszerűséget (primitívséget), súlyosságát preferálják, hanem a Human korszakos illetve azutáni Death munkássága mérvadó náluk. Steffen Kummerer és Markus Lempsch gitárosok játékában Death-et idéző harmóniákat hallunk a Jonas Fischer basszusgitáros rövid, jazzes futamaival is tarkított Intoxicated-ben, az Exit Life-ban és az elszállós, pszichedelikus kiállást tartalmazó Sentiment-ben, riffjeik, szólóik szintén a műfaj (egyik) alapcsapatát idézik. Mindemellett Steffen látja el az énekesi teendőket is.

Nem egydimenziós, könnyen kiszámítható lemezben gondolkodtak a német fiatalok, hiszen a nyitó Humankind-ban Deicide és black metal hatások érhetők tetten, a Nothing-ban dallamokat, refréneket csempésznek a brutalitásba, a None Shall Be Spared akusztikus résszel ér véget, az Alone-ban Slayer-t idéző dobmunka (Jonas Baumgartl) és vijjogó riffek, szólók bukkannak fel, a Hymn To A Nocturnal Visitor közepén a hegedű által, a doom és gót bandákra jellemző gyászos, szomorú hangulatot jelenítenek meg, a záró Sweet Silence pedig egy akusztikus, instrumentális darab. Brutalitásából, szélsőségességéből semmit sem veszít a lemez az egyes szerzeményekben megbúvó dallamok miatt, ezek is a muzsikusok sokoldalúságát bizonyítják. V. Santura (Dark Fortress) énekes, Matthias Röderer és Thorsten Bauer gitárosok (Atrocity, Leaves” Eyes) valamint Martl Bauer basszusgitáros (Profanity) személyében vendégmuzsikusok is szerepelnek az anyagon.

Az újra kiadott, átmasterizált és átcsomagolt változat három death metal klasszikus feldolgozását is rejti: Lack Of Comprehension (Death), Synthetically Revived (Suffocation) és God Of Emptiness (Morbid Angel).
Első lépésnek, a rajongók figyelmét kivívandó, elismerését begyűjtendő anyagnak abszolút megteszi a Retribution és aki anno lemaradt róla most begyűjtheti a lemezt, azért a Cosmogenesis már egységesebb, kialakult zenei képet, világot ábrázol. Úgy gondolom, komoly jövő áll előttük.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Humankind
2. Nothing
3. Unhinged
4. None Shall Be Spared
5. Alone
6. Hymn To A Nocturnal Visitor
7. Hate Anthem
8. Exit Life
9. Sentiment
10. Sweet Silence
11. Lack Of Comprehension
12. Synthetically Revived
13. God Of Emptiness

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Cynic, Obscura, Cryptosis – Koncertbeszámoló

Némethy Zsolt

Obscura Interjú

KMZ

Az Obscura négy év után új albummal jelentkezik

KMZ

Hot News: Swedish Aeon and German Over Your Threshold to go on G/A/S Tour supporting Obscura in March of 2013!

KMZ

Hot News: Obscura release Omnivium tab book; Guitar lesson video online

KMZ

Hot News: Obscura – Announce 10th Anniversary Show

KMZ

Hot News: Obscura’s entire Tokyo concert available for viewing

KMZ

Hot News: Obscura – Announce headlining Japanese tour dates

KMZ

Hot News – Obscura announce demo collection

KMZ

Hot News – Obscura recruits new bass player

KMZ

Hot News – Relapse news: Revocation – Unkind – Obscura

KMZ

OBSCURA – Omnivium

Menegroth

Obscura Interjú

Dr. Feelgood

Obscura Interjú

A honlap alapértelmezése

OBSCURA – Cosmogenesis

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek