Lemezismertetők

OCTOBER FILE – Holy Armour From The Jaws Of God

Kiadó: Candlelight

Weboldal: www.octoberfile.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Hardcore / Punk

 

 

 

Az October File egy magát hardcore/punk zenekarnak tituláló angolszász csapat, akik 2004-ben adták ki debüt EP-jüket „Hogyan veszítsük el barátainkat és idegenedjünk el az emberektől” címmel. Ez a cím is jól jellemzi a világhoz, mások véleményéhez való viszonyukat: senki és semmi nem izgatja őket zenéjük és szövegeik megalkotása során. Hatásaik között megemlíthető a Ministry és a Killing Joke is, legnagyobb idoljuk azonban a Dead Kennedys, akikkel május végétől zúznak egy kört Britanniában. A kritikák a kezdetektől magasztalják őket, részben ennek is köszönhetően túrtak már a Killing Joke-al és a Pronggal is. Anglia és Európa nyugati fele már tud róluk. Most eljött a mi időnk is!

A Holy a második saját dalokat tartalmazó albuma az OF-nak, melyen vendégként vokálozik Jaz Coleman is a már említett KJ-ból. Tíz energikus, lendületes dal van a CD-n, az énekre, mely hurrikánként söpör végig az anyagon, legtöbbször és leginkább az artikulálatlan üvöltés a megfelelő kifejezés. Az elektronikus szűrőkön is átpréselt zsíros hangzás letépi az ember fejét, emlékezetes dallamokra azonban csak ritkán ragadtatják magukat barátaink.

A nyitó A Munitions Crusade egy szerintem elég Ministry-s hatású nóta tűrhető refrénnel. Dobbal és fortyogó basszussal kezdődik az In My Magnificent Circus. Már itt kidomborodik és a lemezen végig jól hallható, hogy a dobos (John Watt) milyen kiválóan, változatosan üt. A dalt egy jó kis zanzás témával zárják. A szellős, pár hangos, belassulós betéttől – melyben szó szerint énekel az énekes – eltekintve szikár, könyörtelen darálás jellemzi a High Octane Climate Changer-t, melynek végén szakítva robban vissza a zúzda.

A maga nemében sláger jellegű, lüktető, basszus alapú nóta az Another Day, egyszerű, kétlábgéppel megtámogatott, akár dallamosnak is nevezhető, lelkesen együtt üvölthető refrénnel. Tamok hangjával és surrogósra effektezett gitárral indul a Hallowed Be Thy Army, melyben újra van grúvos, bőgőcentrikus téma, de van dobra épülő szaggatás is. A vége azonban tempós szögelés.

A Friendly Fire egy zenéjében harmonikusabb, mégis csontrepesztő tétel. HC-s pulzálás, melodikus sikálás és némi thrashes zsinnyegtetés jellemzi. Modern, horzsolva kattogó thrashelés, talán kicsit Sepu ízzel megfűszerezett opusz a Blood And Sweat, fékevesztett ordítással a refrénben. Az anyag egyik legjobbja az A Sun That Never Sets, mely emészthetőbb, középtempós muzsikára nyomott, dallamos énekes verze és hatásos, lendületes, (természetesen) üvöltős refrén ellenpontozásán alapul. A dalban egy érdekes, nem tipikus gitárszóló is hallható. Szörcsögő bőgő, ugrálós énekalap, egészen megjegyezhető refrén, nyikorgatós szóló és letisztultnak számító középrész alkotja a Religion?-t. Egy úgymond a sorból kilógó tétellel, a So Poor-al zárul a CD. Szellős, pőre dob, a már megszokott módon röfögő basszusgitár, dallamosan maszatoló gitár adja a nyitányt. A végig lassú tempó és a vontatott, a hörgés határán mozgó ének miatt szokatlan az atmoszféra is. A refrén lágy, szinte légiesen elnyújtott. Bár kicsit egysíkú, monoton nótáról van szó, egészen szerethető…

Alapvetően négyféle énekhangot különböztethetünk meg a CD-n. Van a ritka, mégis színvonalas dallamos ének, a némi melódiát magában hordozó süvöltés, a zsigeri ordítás és a teljesen artikulálatlan üvöltés. Sajnos az előbbi kettő viszonylag kevésszer fordul elő, pedig a változatosabb hanghasználat jót tenne a daloknak. Több, nagyobb kontraszttal hatásosabbak és izgalmasabbak lehetnének a szerzemények.

A hangzásra és a hangszerkezelésre nem lehet panasz. Említést érdemel Steve Beatty a gitártól jól elkülönülő, markáns bőgőzése és megszólalása is.

A zene súlyos, dühös és agresszív. De ez nekem kevés. Vagy inkább túl sok. Ha csak a műfaji kereteket nézném, akkor lehet, hogy több pontot adnék, de ez ugye egy szubjektív sport.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. A Munitions Crusade
2. In My Magnificent Circus
3. High Octane Climate Changer
4. Another Day
5. Hallowed Be Thy Army
6. Friendly Fire
7. Blood And Sweat
8. A Sun That Never Sets
9. Religion?
10. So Poor.

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek